Fobier

Fobisk angst er utrolig udbredt i befolkningen. Mange kan leve et fint liv med en angst for edderkopper, små rum eller højder. Føler du, at angsten er begyndt at invalidere og begrænse dig? Så skal du vide, at du på meget kort tid kan tage din frihed og selvbestemmelse tilbage og komme din fobi til livs. Vi er klar til at hjælpe dig.
Billede af personer der kæmper for at komme ud

Hvad er fobi?

Fobisk angst er meget udbredt blandt befolkningen og betegner den angst, der begrænser sig til frygt for specifikke situationer eller objekter. Der er tale om en overdreven angst, som personen selv erkender er urimelig, men som alligevel ikke kan beherskes. Eksempler på fobiske situationer og genstande er fugle, edderkopper, højder, blod, tandlægebesøg, lukkede rum og fly.

Sådan opleves fobisk angst

  • Overdreven angst for specifikke situationer og/ eller objekter
  • Angsten erkendes urimelig, men kan ikke beherskes
  • Undgåelsesadfærd, der hæmmer funktion og livsudfoldelse

De fleste mennesker har én eller flere enkeltfobier. Det kan være, at man fx er overdrevent bange for slanger, højder eller lukkede rum.

Angsten trigges ved fobier

Her vil tanken om fx slangen, billedet af slangen eller mødet med den ”trigge” kroppens angstberedskab med klassiske kropslige angstsymptomer, såsom hjertebanken, svedeture, ryste og overfladisk vejrtrækning. Følelsen koblet til sådanne kropslige reaktioner er selvsagt angst og ubehag.

Fobier og undgåelse

Mennesker undgår helst ubehag, og naturligt er det altså, at personen med slangefobien vil forsøge at undgå de triggere, der vil udløse angsten.

Vedkommende undgår måske at se dokumentarprogrammer om slanger og skruer væk fra kanalen, hvis han/hun tilfældigt falder over programmet. Det kan være, at ferierne planlægges, så at familien ikke rejser til en destination med risiko for at møde en slange. Mange kan sagtens leve et liv uden, at fobien griber ind i en grad, så livskvaliteten forringes eller personen begrænses væsentligt af sin angst.

Hvornår er fobi et problem?

Problemet opstår, når angsten bliver omsiggribende og hæmmer personen i at foretage sig almindelige hverdagsting.

En nåle- eller blodfobi kan betyde, at personer undlader at lade sig vaccinere eller måske holder sig væk fra hospitaler generelt. Personen med fuglefobien får måske tiltagende svært ved at begive sig udenfor hjemmet af frygt for at møde en fugl. En fobi kan vokse sig hæmmende og invaliderende og betegnes her som en angstlidelse.

Kortsigtet og langsigtet strategi ved angst

Undgåelsesadfærd kan siges at være en kortsigtet løsning, da den holder ubehag og angst på afstand nu-og-her.

Langsigtet er denne strategi dog uhensigtsmæssigt, da man aldrig ”korrigeres” i sine katastrofetanker om det fobiske objekt eller den fobiske situation. Man får aldrig erfaringen med, ”at der skete jo ikke noget” ”eller ”det kan jeg sagtens overkomme”. Undgåelsen gør altså, at den fobiske angst vedligeholdes og typisk også forstærkes.

Hvilke fobier findes der?

  • Araknofobi (edderkoppefobi)
  • Akrofobi (højdeskræk)
  • Emetofobi (angst for opkast og for selv at kaste op). Læs mere om emetofobi.
  • Brontofobi (angst for tordenvejr)
  • Klaustrofobi (angst for små lukkede rum)
  • Aerofobi (flyskræk)
  • Aichmofobi (fobi for nåle og skarpe genstande)
  • Dentofobi (tandlægeskræk)

Hjælp til fobier

Den gode nyhed er, at fobisk angst i de allerfleste tilfælde let behandles med kognitiv adfærdsterapi. Helt op mellem 90-95% af personer, der modtager kognitiv adfærdsterapi for deres enkeltfobi, får det væsentligt bedre som følge af behandlingen – resultater der er vedvarende og som opnås på forholdsvis få sessioner. 

Flere behandlingsområder

Vores kerneydelse er individuel terapi til voksne, unge og børn. Vi skræddersyer et individuelt forløb til dig, hvor vi tager højde for din problemstilling, samt hvilken psykolog som er bedste match til netop dig. Vi er førende eksperter inden for behandling af angst, OCD, stress, depression og lavt selvværd, og vi vil hjælpe dig til igen at få det godt.

Klik i boksene til højre, hvis du vil læse videre om andre behandlingsområder hos os.