- Hjælp til
- Hvad kan vi
- Kognitiv terapi
- Klienterne siger
- Psykologer
- Generel info
- Kontakt
- I medierne
- Blog

Lavt selvværd. Hvad gør jeg?
- Gå til vores kontaktside
- Kontakt på email
Vil du vide mere
Lavt selvværd
Læs mere
Hvad er lavt selvværd?
Har du en grundlæggende antagelse om "ikke at være god nok”? Taler du ofte selvkritisk til dig selv, og fokuserer du på alt det, som du ikke synes er godt nok eller kan gøres bedre? Så lider du højst sandsynligt af et lavt selvværd. For nogle fylder tanken om at være kedelig eller uinteressant, og for andre kan det handle om ikke at være klog eller spændende nok. Andre igen fokuserer på deres udseende og er meget kritiske overfor det, som de ser.
Hvorfor får man lavt selvværd?
Det kan være forskellige ting, som fører til et lavt selvværd. Det kan være, at du aldrig er blevet bekræftet særlig meget som barn, eller aldrig har følt dig forstået eller set. Det kan også være, at du har kopieret et lavt selvværd fra én af dine forældre, som måske altid har talt grimt om sig selv. Hvis man er blevet mobbet i skoletiden, kan det også have store konsekvenser for ens selvværd og gøre en meget usikker i sociale sammenhænge. Psykiske problemstillinger, som fx angstlidelser, depression eller andet, kan også have påvirket dit selvværd i negativ retning, hvis du har gået med det ubehandlet i mange år.
Hvem og hvor mange har lavt selvværd?
Rigtig mange henvender sig til os om lavt selvværd. Det er kvinder og mænd, som har en masse gode egenskaber og kompetencer, som er nemme at holde af og som generelt klarer sig fint i livet - men alt det kan de desværre ikke selv se. Måske er det det samme for dig? Det lave selvværd handler ikke om den virkelige verden, men det handler om fastgroede og negative antagelser og forestillinger om én selv.
Hvad kan lavt selvværd føre til?
Det lave selvværd kan være socialt hæmmende, og påvirke ens syn på egne præstationer og kvaliteter. Det kan også bidrage til depressive symptomer eller til stress, hvis man stiller urimelige krav til sig selv. De negative forestillinger begrænser ofte ens adfærd, så man enten holder sig tilbage eller forsøger at kompensere i situationer, hvor man føler sig mindre værd. Så lider du af et lavt selvværd kan det desværre have store konsekvenser for din livskvalitet.
Klassiske symptomer på lavt selvværd
Hvordan viser lavt selvværd sig?
Læs mere
Tegn på et lavt selvværd:
- Du har negative antagelser om dig selv
- En indre kritiker og hård dommer på tankeplan
- Du bliver usikker i sociale sammenhænge
- Du stiller meget høje krav til dig selv
- Du har problemer med at sig nej til andre
- Du er optaget af at please andre
- Du har svært ved at lukke andre ind og holder kortene tæt til kroppen
- Du underkender egne præstationer og kvaliteter
- Du har svært ved at tage imod komplimenter og roser aldrig dig selv
- Du "samler på" erindringer om fiasko eller ting, du ikke har gjort godt nok
Hvordan behandles lavt selvværd
Hvordan arbejder man med lavt selvværd?
Læs mere
Lider du af lavt selvværd vil vi skræddersy et forløb til dig med en målrettet behandlingsplan. Typisk vil vi starte med at identificere og udfordre de tanker og antagelser, som ligger til grund for og vedligeholder dit negative syn på dig selv. Det er samtidig vigtigt, at vi arbejder med den adfærd, der er koblet til dit lave selvværd - hvad enten det er undgåelsesadfærd (såsom at blive hjemme fra fest eller slå blikket ned, når du går forbi andre) eller kompenserende adfærd (såsom at arbejde ekstra hårdt eller påtage dig den særligt underholdende rolle i sociale sammenhænge). Trinvist og realistisk arbejder vi med at bryde den ”onde cirkel”, som dit lave selvværd er blevet del af.
Selvværd og leveregler
I behandlingen arbejder vi med at modificere eventuelle sort/hvide leveregler, som er med til at holde dit lave selvværd i hævd. Vi udfordrer sammen de gamle leveregler og formulerer nye. De nye leveregler er typisk mere rummelige og nemmere at efterleve. De kan fx lyde i retning af "...hvis andre overskrider min grænse, er det okay at sige fra", "alt hvad jeg gør, behøver ikke være perfekt", eller "jeg kan ikke være vellidt af alle". Sammen vil vi finde måder på, hvordan du kan øve de nye leveregler, så vi sikrer os, at ændringer bliver integreret i dit liv.
"Jeg er god nok"
Hvis du vælger et terapiforløb hos os, vil du få en psykolog som støtter dig hele vejen. Du vil blive bekendt med forskellige personlige rettigheder, og vi vil sammen styrke og træne den adfærd, som fremmer et godt selvværd. Vi vil hjælpe dig med at få øje på, at du ikke er dine præstationer, men at du er værdifuld - bare fordi du er dig. Langsomt men sikkert vil du blive bedre til at give dig selv omsorg og lære at holde mere af dig selv.
Hvis du vil vide mere, er du meget velkommen til at kontakte os på kontakt@kognitivpsykologpraksis.dk eller telefonnr.: 53 88 12 00.