Lavt selvværd. Hvad gør jeg?

Lavt selvværd

Læs mere

Vi hjælper dig til bedre selvværd

Har du en grundlæggende antagelse om "ikke at være god nok”? Taler du ofte selvkritisk til dig selv, og fokuserer du på alt det, som du ikke synes er godt nok? Så lider du højst sandsynligt af et lavt selvværd, og det kan være rigtig opslidende og smertefuldt. For nogle fylder tanken om at være kedelig eller uinteressant, og for andre kan det handle om ikke at føle sig klog eller spændende nok. Andre igen fokuserer på deres udseende og er meget kritiske overfor det, som de ser. Uanset hvad din selvkritik hopper på, så er resultatet det samme. Du får det rigtig dårligt af det, og det vil påvirke dit humør og din livskvalitet meget negativt. 

 

Hvorfor får man lavt selvværd?

Det kan være flere forskellige ting, som fører til et lavt selvværd. Det kan være, at du aldrig er blevet bekræftet særlig meget som barn, eller aldrig har følt dig forstået eller set. Det kan også være, at du har kopieret et lavt selvværd fra én af dine forældre, som måske altid har talt grimt om sig selv. Hvis man er blevet mobbet i skoletiden, kan det også have store konsekvenser for ens selvværd og gøre en meget usikker i sociale sammenhænge. Andre oplever at svære begivenheder i ens liv har sat negative spor i forhold til selvværdet - f.eks. en skilsmisse eller en fyring. Uanset hvad årsagen er til dit lave selvværd, så er resultatet det samme. Jo længere tid den selvkritiske indre stemme får lov at fylde, jo værre vil du få det.   

 

Lavt selvværd handler ikke om den virkelige verden

Rigtig mange henvender sig til os med lavt selvværd. Det er kvinder og mænd, både unge og gamle. Alle sammen skønne mennesker med en masse gode egenskaber og kompetencer, personer som er nemme at holde af, og som generelt klarer sig fint i livet. Men alt det kan de desværre ikke selv se. Måske er det det samme for dig? Det lave selvværd handler bestemt ikke om den virkelige verden, men det handler om fastgroede og negative forestillinger om én selv. Forestillinger som desværre får lov at farve rigtig mange oplevelser og relationer i hverdagen. 

 

Hvad kan lavt selvværd føre til?

Det lave selvværd kan være socialt hæmmende, og påvirke ens syn på egne præstationer og kvaliteter. Det kan også bidrage til depressive symptomer eller til stress, hvis man stiller urimelige krav til sig selv. De negative forestillinger begrænser ofte ens adfærd, så man enten holder sig tilbage eller forsøger at kompensere i situationer, hvor man føler sig mindre værd. Så lider du af et lavt selvværd, kan det desværre have store konsekvenser for din livskvalitet. Men fortvivl ikke, der er god hjælp at hente.