Lavt selvværd. Hvad gør jeg?

Lavt selvværd

Læs mere

Hvad er lavt selvværd?

Har du en grundlæggende antagelse om "ikke at være god nok”? Taler du ofte selvkritisk til dig selv, og fokuserer du på alt det, som du ikke synes er godt nok eller kan gøres bedre? Så lider du højst sandsynligt af et lavt selvværd. For nogle fylder tanken om at være kedelig eller uinteressant, og for andre kan det handle om ikke at være klog eller spændende nok. Andre igen fokuserer på deres udseende og er meget kritiske overfor det, som de ser.

 

Hvorfor får man lavt selvværd?

Det kan være forskellige ting, som fører til et lavt selvværd. Det kan være, at du aldrig er blevet bekræftet særlig meget som barn, eller aldrig har følt dig forstået eller set. Det kan også være, at du har kopieret et lavt selvværd fra én af dine forældre, som måske altid har talt grimt om sig selv. Hvis man er blevet mobbet i skoletiden, kan det også have store konsekvenser for ens selvværd og gøre en meget usikker i sociale sammenhænge. Psykiske problemstillinger, som fx angstlidelser, depression eller andet, kan også have påvirket dit selvværd i negativ retning, hvis du har gået med det ubehandlet i mange år. 

 

Hvem og hvor mange har lavt selvværd?

Rigtig mange henvender sig til os om lavt selvværd. Det er kvinder og mænd, som har en masse gode egenskaber og kompetencer, som er nemme at holde af og som generelt klarer sig fint i livet - men alt det kan de desværre ikke selv se. Måske er det det samme for dig? Det lave selvværd handler ikke om den virkelige verden, men det handler om fastgroede og negative antagelser og forestillinger om én selv.

 

Hvad kan lavt selvværd føre til?

Det lave selvværd kan være socialt hæmmende, og påvirke ens syn på egne præstationer og kvaliteter. Det kan også bidrage til depressive symptomer eller til stress, hvis man stiller urimelige krav til sig selv. De negative forestillinger begrænser ofte ens adfærd, så man enten holder sig tilbage eller forsøger at kompensere i situationer, hvor man føler sig mindre værd. Så lider du af et lavt selvværd kan det desværre have store konsekvenser for din livskvalitet.