Blogindlæg
31.01.2019

”Hvad nu hvis jeg ikke elsker hende?” Når OCD’en hopper på parforholdsfølelser.

Søren har været sammen med sin kæreste Maja i flere år, og de har det godt sammen. Han elsker hende. De er i 30’erne, og de har talt om er at stifte familie, men det giver Søren rigtig meget angst. Han ved, at han gerne vil være far, og det har altid været hans plan at stifte familie. Men Søren lider af OCD. Han bliver plaget af gentagende tanker om ”hvad nu hvis ikke Maja er den rette?”

Søren har haft OCD siden han var teenager. Det startede med homoseksuelle tvangstanker, og i 20’erne skiftede det til tvangstanker om frygten for at skade andre. De seneste par år har omdrejningspunktet for hans tvangstanker dog været en angst og tvivl omkring ”hvad nu hvis jeg ikke har rette følelser for min partner?” Han er rigtig forpint af tankerne, og det påvirker hans lyst til at stifte familie, så han bliver ved at udskyde projektet.

Selvom indholdet af Sørens tvangstanker har ændret sig, så er mønstret dog præcist det samme, som det har været siden teenageårene. Han kan analysere alle detaljer af sine bekymringstanker igen og igen – og det kan stå på i timevis om dagen. Han samler konstant på beviser for og imod sine bekymringer, og han har en hel del undgåelsesadfærd. Præcist som da han havde homoseksuelle og voldelige tvangstanker. Indholdet af tvangstankerne har ændret sig, men alt er ved det gamle i forhold til OCD-mønstret. 

Noget meget kendetegnende ved obsessioner omkring ”rette følelser” er en konstant monitorering på samtlige følelsesudsving. Hvis Søren er glad sammen med Maja dukker tanken straks op ”er jeg nu glad nok?”.Hvis han derimod bliver irriteret på sin partner, tænker han ”så passer vi jo ikke sammen”. Samtidig bliver han bange for at tage initiativ til dejlige kæreste-oplevelser, da han får tvivlstanken, ”hvad nu hvis jeg holder hende for nar?”. Han bliver også bange for at få øje på andre smukke kvinder og tænke noget positivt om dem. Han ser det som bevis på, at han så ikke vil være sammen med Maja. Derudover stiller han flere gange om ugen sikkerhedsspørgsmål til sin mor omkring sine tvangstanker, fx ”Tror du de her tanker er tegn på, at vi ikke bør være sammen?”. Sikkerhedsspørgsmålene er del af en gammel OCD-adfærd, som han har haft i relation til sin mor sine teenageårene. Til stor frustration for hans mor, som føler sig magtesløs og rådvild, men hun prøver blot at hjælpe. 

Da Søren starter i et terapiforløb hos os, er det første gang i sit liv, at han modtager målrettet OCD-behandling. I starten er han meget optaget af indholdet af sine tvangstanker, men stille og rolig i forløbet lærer han i stedet at få øje på mønstret af tvangstanker og tvangshandlinger. Og i samarbejde med hans psykolog lærer han gode strategier til at håndtere angst, tvivl, tvangstanker samt trangen til at lave tvangshandlinger. Undervejs i forløbet er både hans kæreste samt mor også med til en pårørendesamtale.

Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående mønster enten hos dig selv, din partner eller én som står dig nær – så tag endelig kontakt til os, så vi kan fortælle dig mere om et terapiforløb. Ubehandlet OCD kan være meget pinsom og gøre et kæmpe indhug i ens livskvalitet, men fortvivl ikke for der er god hjælp at hente. 

Mange hilsner

Lind & Karmark