Blogindlæg
22.11.2017

BEKYMRINGSFÆLDEN (del 1)

Leg lige med:-) Find en kuglepen og et stykke papir og angiv, hvordan dit humør har det på en skala fra 1-5 (1 trist og 5 ret glad). Prøv så at søge tilbage til en episode, som træder frem i din hukommelse som enten kikset eller pinlig - en sådan “det skete bare ikke” episode. Prøv at vend al din opmærksomhed mod episoden og gransk den med tanker som: Hvad skete der? Hvem var involveret? Kunne jeg have undgået det? Hvad tænkte de andre? Bliv i de tanker i et par minutter…. 

Find nu kuglepennen frem igen og noter igen dit humør på skalaen. Vores gæt vil være, at du er røget 1 til 2 trin ned ad humørskalaen.

Vi er ikke ude på at ødelægge din dag men vil med denne simple øvelse illustrere det, som forskning bakker op om. Nemlig, at det at bruge tid på bekymringer og grublerier hurtigt påvirker vores humør negativt. Det kan enten gøre os nedtrykte, triste til mode eller angste.

Hvorfor bekymrer vi os?

Der kan være mange grunde til, at folk hopper med på bekymringer og grublerier. Hos Lind & Karmark møder vi klienter, der er ret overbeviste om, at det at bekymre sig, er en måde at være på forkant. At “hvis jeg har bekymret mig på forhånd, så bliver jeg mindre skuffet eller tackler det bedre, hvis nu det frygtede skulle ske”. Måske tror man, at man kan søge løsninger eller afklaring igennem tankerne – allerede inden der er sket noget. “Jo længere tid jeg tænker, jo mere reflekteret eller kvalificeret bliver min respons”.

Find lige kuglepennen frem igen og prøv at teste din overbevisning om følgende antagelser. Brug scoren 0%, hvis antagelsen overhovedet ikke giver mening for dig og omvendt 100%, hvis du er fuldstændig enig. Leg med og se, hvor du selv lander på det kontinuum:

Antagelse 1: Hvis jeg bekymrer mig, kan jeg være på forkant med situationen. 

Score:_______%

Antagelse 2: Hvis jeg har bekymret mig på forhånd, så bliver jeg mindre skuffet hvis det, jeg bekymrer mig om skulle ske. 

Score _______%

Antagelse 3: Hvis jeg har bekymret mig på forhånd, så bliver jeg mindre chokeret hvis det, jeg bekymrer mig om skulle ske.

Score_______%

Antagelse 4: Jo længere tid jeg tænker, des bedre bliver det svar jeg leder efter/ des mere rigtig bliver min beslutning.

Score_______%

Prøv at supplere ved at fylde nedenstående antagelser ud, så det passer til dig. Så det bliver tydeligere for dig, hvilke gode grunde DU har til at bekymre dig…

Antagelse 5:..........................................................................................................................................

Score _______%

Antagelse 6:..........................................................................................................................................

Score _______%

 

Bekymringer koster dyrt

Prøv nu at overvej, hvor meget dine bekymringer og grublerier koster dig - både i tid og i negative følelser. Vi ved med baggrund i metakognitiv forskning, at megen tid brugt i grublerier gør os sårbare overfor psykiske udfordringer såsom angst og depression.

Erkendelsen er vigtig. Ja faktisk afgørende i forhold til forandring. Hvis blogindlægget har ramt dig i forhold til, at du tilhører den store gruppe af mennesker, der ryger i bekymringsfælden - og ønsker du at ændre på dette - så følg med, når Lind & Karmark snarligt følger op med BEKYMRINGSFÆLDEN (del 2). Her vil vi komme med gode metakognitive fif til at stå af bekymringer og bruge mindre tid og opmærksomhed på dem. 

Hvis du ikke kan vente, er du også hjertens velkommen til at kontakte os. Så lover vi at komme med et kvalificeret bud på, hvordan vi kan hjælpe dig til et mindre bekymringsfuldt liv :-)

 

Mange kærlige og bekymringsfrie tanker fra

Lind & Karmark