Blogindlæg
19.04.2019

EKSAMENSANGST

Eksamenstiden er snart over os. Det skaber allerede nu bekymringer og angst hos flere, der skal op til eksamen i foråret. Selvom resultatet til eksamen kan have stor betydning, kan eksamens- og præstationsangst med til at gøre eksamensperioden ekstra hård. I dette blogindlæg kan du læse mere om eksamensangst, og hvad du selv kan gøre for at afhjælpe det.

 

Hvad er eksamensangst?

Det er helt normalt at være nervøs inden en eksamen. Faktisk kan nervøsiteten gøre, at vi præsterer bedre, fordi vores opmærksomhed bliver skærpet, og vi gør os mere umage og lægger lidt flere kræfter i at opnå et godt resultat. Dog bliver nogle så angste op til og under eksamen, at det hæmmer dem, og de ikke får de resultater, de ønsker. 

Definition: Eksamensangst er angst, der opstår i forbindelse med en eksamen eller en anden præstation, hvor man skal bedømmes af andre.

Eksamensangst består af fysiske, følelsesmæssige, tankemæssige og adfærdsmæssige symptomer, som påvirker hinanden gensidigt i en ond cirkel. De fysiske symptomer kan være hjertebanken, hurtig vejrtrækning, rystende og svedige hænder, rødmen og svimmelhed. De følelsesmæssige reaktioner er typisk angst, usikkerhed eller panik.

De tanker, der er forbundet med eksamensangst, er ofte bekymringstanker, som ”hvad nu, hvis…” eller katastrofetanker, som ”jeg dumper” eller ”klappen går ned”. Vores reaktion på de kropslige og følelsesmæssige fornemmelser, samt bekymrings- og katastrofetanker kan blive udviklingen af nogle uhensigtsmæssige strategier, der er med til at bekræfte eller forstærke angsten. Uhensigtsmæssige strategier kan være at bruge medicin til at håndtere angsten under eksamen eller at overforberede sig. 

 

Hvad kan du selv gøre for at håndtere din eksamensangst?

Eksamensangst er karakteriseret, ikke bare ved følelsen af angst, men også ved negative tanker og strategier, der kan gøre det svært for os at håndtere den. Nedenfor kan du læse forslag til, hvad du selv kan gøre, for at få en bedre eksamensoplevelse før, under og efter eksamen.

Før eksamen:

-       Forventningsangst er en velkendt del af eksamens- og præstationsangst. Man bekymrer sig på forhånd, og kompenserer for sine bekymringer ved at overforberede sig. Husk at tage pauser i din eksamenslæsning. Lav også nogle hyggelige ting i dagene op til eksamen – med god samvittighed. Du husker ikke stoffet bedre ved at overforberede dig.

-       Undlad at læse om aftenen, så du kan få ro på tankerne inden sengetid. Afslapning og nok søvn giver dig mere overskud og overblik op til eksamen. 

-       Hvis du skal op til mundtlig eksamen, kan det være en god forberedelse at øve dig i at tale foran andre. Tal om eksamensemnet eller fremlæg en lille præsentation om emnet foran familie eller venner. På den måde vænner du dig mere til at stå foran andre.

Under eksamen:

-       Acceptér at angsten er der, uden at give den så meget opmærksomhed. Vend dit fokus mod emnet, og koncentrér dig om det, du vil sige, i stedet for at mærke efter angsten. 

-       Når vi oplever eksamens- eller præstationsangst, har vi en tendens til at tale meget hurtigt. Tillad dig selv at holde pauser undervejs. Træk vejret og snak langsomt – du vil selv opleve det som langsommere, end det i virkeligheden er.  

-       Ved skriftlig eksamen er det en god idé at starte med den letteste opgave. Hvis du går i stå undervejs, så gå videre til den næste opgave. Du kan altid vende tilbage til dér, du var nået til. 

Efter eksamen:

-       Undlad at gå kritisk igennem din præstation. Acceptér at eksamen gik, som den gjorde, og husk, at du ikke er din præstation.

-       Gå ikke i dialog med dine medstuderende om deres præstation eller oplevelser. Særligt skriftlige eksamener kan give anledning til spekulation efterfølgende, og gøre dig mere usikker på din egen præstation.

-       Tag en pause resten af dagen, og brug tiden på noget rart. 

 

I vores praksis har vi god erfaring med at behandle eksamens- og præstationsangst. Hvis du har brug for mere hjælp til at håndtere din eksamensangst, er du meget velkommen til at kontakte os.

 

De bedste hilsner,

Lind & Karmark - Kognitiv og Metakognitiv Psykologpraksis