I medierne

Go'morgen Danmark: OCD den pinlige angstlidelse

Det har lige været OCD Awareness Week – en uge, hvor man på verdensplan har fokus på angstlidelsen OCD. I den forbindelse var vi med i et indslag i Go’Morgen Danmark for at bidrage til mere oplysning omkring lidelsen (se indslag på vores Facebook-side). Trine Lind var med i Go'morgen Danmark for at sætte spot på OCD.
Collage af Psykolog Trine Lind i GO'MORGEN Danmark og tale om OCD.

Tv-indslaget var ret kort, så vi vil gerne uddybe med flere vigtige pointer. Forhåbentlig er det en hjælp for dig, hvis du har OCD og tvivler på og bliver bange for dine tanker. Eller hvis én, som står dig nær, lider af OCD. Men vi håber også på, at OCD bliver mere kendt af den brede befolkning, og du kan være med til at gøre en forskel. Læs med her.

En øvelse – prøv selv  

Hvis ikke du selv har OCD, så vil vi lave en lille øvelse med dig for at illustrere ”logikken” bag. Skriv navnet ned på én af de personer, du elsker allermest. Og skriv dernæst:  ”På vej hjem vil xx (navnet på personen) blive dræbt i en trafikulykke”.

De fleste af os vil synes, at det er rigtig ubehageligt at skrive ned og vil have forbehold ved at gøre det. Folk med OCD har det på samme måde, men bare gange med 10. De er underlagt en logik, hvor de ikke tør tage ”chancer” i forhold til deres tvangstanker af hensyn til, at der ikke må ske andre eller dem selv noget slemt. Deres angstniveau ligger meget højt, så de bliver meget bange for tankerne. Så for at være på den sikre side giver OCD-ramte tvangstankerne en masse opmærksomhed og laver forskellige tvangshandlinger eller undgår ting af frygt for katastrofale konsekvenser - for “hvad nu hvis?”.

”Mærkelige” tanker og handlinger ved OCD (men helt almindelige mennesker)

Vi har arbejdet med OCD igennem 10 år. Det er tydeligt, hvor meget OCD-ramte lider, og det er samtidig også meget tydeligt, at det er en angstlidelse, hvor følelser af pinlighed og skam ofte rammer. Det er der en grund til.

Fælles for al OCD og en del af diagnosekriteriet er nemlig, at den skal ”være overdreven eller urimelig” i dens udtryksform. Og netop det overdrevne og urimelige i logikken gør, at rigtig mange med OCD skammer sig over lidelsen. De ved godt, at deres tvangstanker eller tvangshandlinger er absurde og overdrevne og ser mærkelige ud for omverdenen. Det rammer dem hårdt, da der er tale om helt almindelige mennesker, som både er intelligente, velfungerende og ordentlige – og altså på ingen måde sindssyge, mærkelige eller dårlige personer. Men på grund af et forhøjet angstniveau og en tvivl på sig selv, så får OCD’en desværre lov at fylde alt for meget hos den enkelte. Med store konsekvenser for livskvaliteten.

Er jeg pædofil? Og andre tvangstanker….

OCD’ens favorittemaer handler ofte om at være bange for at forvolde skade på andre. Eksempler kan være: ”Har jeg nu slukket for vandet, så ejendommen ikke oversvømmer? ” Og ovre i den mere magiske tænkning: ”Hvis jeg ikke siger farvel på en særlig måde, så kører min mor galt i bilen”. Eller som Per i tv-indslaget nævner ”har jeg kørt et barn over med min bil, som nu ligger tilskadekommet med behov for hjælp? ”. Et eksempel kan også være, at når jeg ser en pose derhjemme, så får jeg en tanke om, "kan jeg finde på at kvæle min datter”. En meget klassisk og lidelsesfuld tvangstanke er også “hvad nu hvis jeg kan finde på at foregribe mig seksuelt på børn?”.

Gode mennesker rammes af obsessiv OCD

De personer, der rammes af OCD, er altid meget ordentlige mennesker med høj moral og med en meget højtudviklet samvittighed. Vi har aldrig mødt en person med OCD, som vi ikke brød os om – der er altid tale om virkelig ordentlige og moralske mennesker. Man kan sige, at den OCD-ramte frygter at være det, som ligger allerfjernest fra det, som vedkommende rent faktisk er.

Prøv lige at forestille dig, at du er et godt, anstændigt menneske, som er enormt ansvarsfuld og ordentlig, og som stiller store krav til dig selv. Og så får du angsttanker og tvivlstanker, omhandlende om du er pædofil eller en morder. Det er SÅ lidelsesfuldt og skamfuldt – og total uretfærdigt!
Det er meget meget vigtigt at understrege, at indholdet af tvangstankerne absolut INTET fortæller om den person, som har dem – det fortæller ”blot”, at vedkommende har OCD.

Hvordan kan du hjælpe?

Jo mere viden, vi alle har om OCD – jo mindre tabubelagt og lidelsesfuldt bliver det for den enkelte. Og jo mere viden vi har om OCD, jo flere og bedre behandlingsmuligheder, kan der opstå. Så vær gerne med til at sprede viden om lidelsen – og vis altid hensyn og omsorg, hvis nogen åbner op og fortæller dig om sin OCD. For det er ikke nemt!

Er du ramt af obsessiv OCD? Så overvej vores online-kursus mod netop den angstlidelse

Kan du genkende dig selv i ovenstående, kan du også overveje at tage vores online-kursus rettet mod obsessiv OCD. Du kan få en beskrivelse af kurset ved at klikke her.

De bedste hilsner
Lind & Karmark