Blogindlæg
11.08.2017

Gode råd om søvn

God søvn betyder meget for vores fysiske og psykiske velbefindende. Samtidig er der stor sammenhæng mellem psykiske problematikker såsom stress, angst og depression og dårlig søvn. I dette blogindlæg får du gode råd til, hvordan du kan skabe et grundlag for at sove bedre.

 

De gode råd om søvn

Et godt sted at starte, når du vil forbedre din søvn, er at etablere en god søvnhygiejne. God søvnhygiejne handler om at skabe nogle gode omstændigheder for at kunne sove godt. Det kan være en god idé at fokusere på 1-2 råd ad gangen, så du ikke bliver overvældet.

 

1. Begræns dit indtag af kaffe og koffein, og undgå helt kaffe, cola og energidrik om eftermiddagen og aftenen. Koffein er med til at kvikke os op, og kan derfor gøre det svært for os at falde til ro. Prøv at undgå al koffein efter kl. 15.00. Alkohol kan i mindre mængder gøre os mere friske, mens større mængder har modsatte effekt. Dog vil større mængder af alkohol forværre kvaliteten af søvnen

2. Dyrk motion i løbet af dagen (men ikke de sidste tre timer, inden du går i seng). Motion fremmer den naturlige træthed, og vil gøre det lettere for din krop af falde til ro om aftenen.

3. Gå i seng og stå op på samme tid hver dag. Dette råd kan være svært at efterleve fuldstændigt. Prøv dog at være særligt opmærksom på at stå op på samme tid hver dag. Sæt din alarm og tving dig selv til at stå op, selvom du stadig er træt. På den måde undgår du at vende din døgnrytme, og du vil blive mere træt om aftenen.

4. Undgå at sove om dagen. I perioder, hvor du sover dårligt om natten, anbefales du at undgå at tage en lur i løbet af dagen. På den måde vil kroppen være mere træt om aftenen.

5. Forbind kun sengen med søvn. Undlad at bruge for meget tid på at være vågen, mens du ligger i sengen. Brug ikke sengen til at se tv, spise eller spille på mobilen. Hvis du ligger vågen, så stå op efter en halv time, sæt dig og læs i en kedelig bog, og gå så i seng igen. På den måde lærer kroppen, at sengen forbindes med at sove, og ikke med at være vågen.

6. Brug den sidste time inden sengetid på at finde ro. Find en rutine for den sidste time inden sengetid, hvor du begrænser brugen af elektronik og dæmper lidt for lyset. Læs i en bog eller et blad, og hør evt. noget beroligende musik. Hvis du er plaget af bekymringstanker, så skriv dem ned inden du går i seng. Hav evt. en notesblok på sengebordet, hvor du kan skrive dine tanker ned. 

 

Fokus på hvile

Selvom du efterlever de gode råd om søvn, som beskrevet ovenfor, kan du alligevel opleve problemer med at sove.  Vi kan skabe de bedste omstændigheder for at få en god søvn, men i sidste ende er det kroppen, der bestemmer, hvornår vi falder i søvn. Søvnen er således noget, vi ikke kan kontrollere.

Når vi ligger og ikke kan falde i søvn, vil vi ofte blive bekymrede og stressede over ikke at kunne sove. Dette forstærker negative tanker, såsom ”Jeg kan intet klare i morgen, hvis jeg ikke får sovet i nat.” 

Meget forskning tyder på, at hvile er det næstbedste efter søvn. Det vil sige, at du kan få meget ud af at ligge og slappe af om aftenen og natten. Det gode er, at hvile er noget, vi bevidst kan gøre. Så i stedet for at bekymre dig for meget over ikke at kunne falde i søvn, så bestem dig for, at du vil lægge dig og hvile. (Gevinsten vil måske være, at du alligevel vil falde i søvn).

 

Godnat og sov rigtig godt :)

Bedste hilsner fra Lind & Karmark