Blogindlæg
06.02.2018

Jeg har social angst – hvad gør jeg?

Kæmper du med social angst eller kender du én, der gør? I dette blogindlæg kan du læse om, hvad social angst er, og hvad du selv kan gøre for at mindske den. 


Hvad er social angst?

Social angst kaldes også for social fobi, men er ikke bare en fobi for andre mennesker. Social angst opstår i situationer, hvor man tænker der er risiko for at blive udstillet eller blive bedømt negativt af andre. Social angst kan være begrænset til særlige situationer, såsom at lave præsentationer på arbejdet eller møde nye mennesker til fester. Men angsten kan også så og sige sprede sig og gøre, at de fleste sociale situationer bliver svære. Derudover har angst en tendens til at manifestere sig fysisk, og det er også ofte tilfældet ved socialfobi. Her er fokus ofte på rødmen, rysten på hænderne, øget svedtendens eller urolig mave. Hvis den fysiske reaktion opstår i de i forvejen svære situationer kan tanker om, at de andre kan se, at du rødmer eller sveder være med til at forstærke din angst.

Den sociale angst bliver ofte vedligeholdt, fordi den ikke bliver modbevist. Det kan være, at du begynder at undgå de angstprovokerende situationer, eller forlader dem, når du mærker, at angsten begynder at opstå. Samtidig kan det være, at du udvikler sikkerhedsadfærd, som på kort sigt hjælper dig med at håndtere situationen, men som samtidig er med til at vedligeholde angsten, da du tillægger din overlevelse i den sociale situation til din sikkerhedsadfærd. Eksempler på sikkerhedsadfærd kan være at komme først til en fest så ikke man skal give hånd til mange, placering yderst ved bordet i frokostpausen eller forberede på forhånd, hvilke emner du kan tale om med andre. 

Selvom du har haft social angst igennem størstedelen af dig liv, er der rigtig god evidens for behandling med psykoterapi, og her er kognitiv adfærdsterapi det som har bedst effekt.

 

Hvordan behandles social angst med kognitiv adfærdsterapi?

Kognitiv adfærdsterapi har bevist effekt mod social angst. I kognitiv adfærdsterapi skræddersys behandlingen til dig, og vi arbejder med konkrete værktøjer til at håndtere din angst. I terapien arbejder vi med dine tanker og forventninger om, at andre vil tænke negativt om dig. Derudover arbejder vi med metoder, hvordan du helt praktisk kan komme din angst til livs, blandt andet ved at eksponere dig for de svære situationer gradvist.

 

Hvad kan jeg selv gøre for at mindske min angst?

  • Undgå at undgå  Når angsten opstår i sociale situationer, er det helt oplagte valg at prøve at undgå sådanne situationer. Det kan være, at du melder afbud til en fest på grund af angsten. Problemet er bare, at for hver gang, du undgår en situation der fremkalder angsten, vil du bidrage til at vedligeholde din angst. Det vigtigste, du kan gøre er derfor at trodse angsten og lade være med at undgå de svære situationer. I stedet kan du gradvist trodse din angst, og for eksempel starte med at være til festen i en time eller to, i stedet for slet ikke at komme.
  • Bliv bevidst om din sikkerhedsadfærd  Sikkerhedsadfærd er handlinger, som du støtter dig til, for bedre at kunne håndtere din angst i svære situationer. For at undgå at vedligeholde angsten, kan du prøve at blive bevidst om din sikkerhedsadfærd. Måske bruger du din smartphone til at undgå at få øjenkontakt med andre i køen i supermarkedet. Når du er blevet bevidst om din sikkerhedsadfærd kan du også gradvist mindske den. For eksempel kan du starte med at kigge op et par gange fra din smartphone, når du står i køen, og måske til sidst lægge den helt væk.
  • Flyt fokus  I de svære situationer, hvor angsten fylder meget, vil dit fokus ofte være rettet mod dig selv og dine fysiske reaktioner. Samtidig vil du måske også monitorere de andres ansigter for at lægge mærke til, om de mon tænker noget negativt om dig. Ved at flytte dit fokus, og i stedet koncentrere dig om dine omgivelser, vil du kunne vende din opmærksomhed på noget andet end angsten, hvilket i sig selv vil mindske din angst-reaktion.
  • Arbejd med din forventningsangst  Hvis du kæmper med social angst, kan du sikkert genkende, at du bruger en masse energi på at bekymre dig om situationer, der ligger ude i fremtiden. Du forestiller dig måske alle de frygtelige scenarier, der kan opstå. En del af arbejdet med at komme din angst til livs er at arbejde med din forventningsangst. Du behøver ikke skubbe tankerne væk, men du kan blive bevidst om, hvornår du bekymrer dig, og at bekymringerne ikke er hjælpsomme, men derimod er med til at forstærke angsten.  

 

Vi ønsker dig rigtig god arbejdslyst og husk, at du er velkommen til at henvende dig, hvis du har brug for yderligere hjælp og støtte til at bekæmpe din sociale angst.

Mange hilsner

Lind & Karmark