Blogindlæg

6 gode råd til en dejlig jul

Julen er efter sigende hjerternes fest, og december en tid med glædesfyldte traditioner og ekstra tid til hygge. Men for mange er julen også en tid med miksede følelser og en fornemmelse af stress og jag. Her er løsningen på en dejlig jul for dig og dine kære.
Billede af juletræ

Psykologens gode råd til den (svære) juletid

Vi har samlet 6 gode råd til dig. Læs med her:

1. Prioriter dem som står dig nærmest

Tilbring tid med de mennesker, som betyder mest for dig. Når vi er sammen med mennesker, som står vores hjerter nær, så er det godt for os. Forskning viser, at tætte relationer giver øget livskvalitet og kan forlænge vores levealder. Dine tætteste relationer er dog ikke nødvendigvis din familie. 

I vores psykologpraksis møder vi en del, som har ambivalente følelser omkring julen pga. anstrengte familierelationer. Det kan gøre højtiden til en belastning. Hvis det er tilfældet for dig, så overvej at skabe dine egne juletraditioner. Måske bliver én af familiejulefrokosterne byttet ud med nye juletraditioner med vennerne. Eller måske vil du bare gerne have tid sammen med din kæreste, eller jeres egen lille børnefamilie. Så skær en julefrokost med den store familie fra, så du får tid med dem, som står dit hjerte mest nær. 

Læs mere om: Terapi. Hvad skal jeg vælge?

2. Vælg det som gør dig glad

Nyd de gode øjeblikke – giv dig selv lov til at svælge lidt i det, som du finder dejligt i julen. Hvis det er at gå på julemarked, så sørg for at give dig selv tid til det. Hvis du elsker den gode julemad, så nyd det – og vent med at tænke på kalorier til det nye år. Hvis du elsker kitch julemusik, så skru op for radioen. Hvis du gerne vil bruge tid på julehyggestunder med dine børn, så prioriter det. Hvis julefrokoster med fest og snaps er øverst på din liste over jule-glæde, så giv dig selv lov til at give den gas. At gøre de ting, som gør os glade og er lystbetonede er særlig god restitution.

3. Vælg til og fra

Giv dig selv lov til at sige nej til nogle af alle arrangementerne eller deltag i mindre målestok. Fordi der står december i kalenderen, så betyder det ikke, at der er ekstra tid i døgnet. Og hvis du har traditioner både med arbejde, venner/veninder, familie og børnenes institutioner, så har du måske svært ved at overskue det hele. I så fald kan det være, at du skal drosle lidt ned på noget af det. Det er okay ikke at leve op til alles forventninger. Hvis du omvendt elsker at have travlt, og hvis du føler det giver dig glæde og energi, så er det heller ikke forbudt at give sig i kast med det hele. Det er ikke farligt at have gang i meget. Du skal blot mærke, hvad der er det rigtige for dig.

4. Tag aktivt stilling til jeres julegaveræs og traditioner

Hvis julegaveindkøbene er blevet så omfattende, at de stresser dig og tager glæden fra højtiden – eller hvis det økonomisk presser dig – så tal med din familie om alternative muligheder. Forslå fx, at man kun behøver at købe gave til én af de voksne i familien, og at I trækker lod om, hvem der køber til hvem. Ellers aftal, at I fx kun køber gaver til børnene. Man kan altså godt ændre lidt på traditionerne. Hvis du fx tidligere havde lyst og overskud til at lave julekort, så er det ikke ensbetydende med, at det forpligter resten af livet til jul.

5. Giv noget igen

At give noget til andre kan være en yderst tilfredsstillende gerning og bidrage til en følelse af mening og samhørighed. At se andre lyse op pga. noget, som du har gjort eller givet, kan bidrage til juleglæde – ikke kun hos den anden, men også hos dig selv. Og det er helt okay, at gavmildhed og hjælpsomhed også giver dig en rar følelse. Det er jo så og sige bare to-for-en-pris. Apropos pris så behøver det at give til andre ikke være dyrt. Det kan være en god gerning, at skrive et sødt kort til én som står dig nær eller lege drillenisse for din kollega.  

6. Husk at julen kommer igen - den behøver ikke være perfekt

Det er ofte sådan, at hvis vi får skruet vores forventninger meget højt op, så risikerer vi nemt at blive skuffet. Har du ikke selv prøvet det? Så et godt råd kan derfor være, at du ikke forventer det perfekte men accepterer og nyder en middelmådig jul. Julen er blot én ud af mange højtider, og december blot én ud af 12 måneder. Og den kommer igen år efter år. Dårligt humør eller dårlig stemning kan være svært eller næsten umuligt at undgå i en hel måned. Og det gør rent faktisk ikke noget – det er blot menneskeligt – og det hindrer ikke plads til dejlige stunder ind imellem. 

Læs mere om: Behandling af Krise og sorg

Vi håber, at du må finde vej til en dejlig højtid for dig og dine kære. 

Rigtig glædelig jul ☺
Lind & Karmark