Blogindlæg

Triggertanker er ligesom fugle: Fodrer du dem, bliver de hængende

Fælles for angstlidelser er, at den angstramte responderer på en angsttanke ved at bekymre sig eller gruble samt ved at ændre sin adfærd. På den måde behandles tanken som vigtig - den "fodres". Som resultat heraf vil tanken blive ved med at dukke op på en påtrængende måde og så og sige blive hængende. På samme måde som en irriterende måge.
Billede af person som fodrer måge

Mange med angst ønsker at ”angsttanker” holder op med at dukke op eller ”trigges”. En person med OCD plages af tanken som ”hvad nu hvis jeg er pædofil”; har du social angst beskæftiger du dig med tanker som ”hvad nu hvis jeg gør mig selv til grin”; er det sygdomsangsten, der har fat, hænger du fast i bekymringer om at ”være dødelig syg uden at vide det”. Alle mennesker kan fra tid til anden blive ramt af sådanne triggertanker – men det er ikke alle mennesker, der er ramt af en angstlidelse.

 

Forskellen er, at den angstramte vil respondere på sådanne tanker ved at gå i dialog med dem og endevende dem ved at bekymre sig om og gruble over dem. Tanken gøres vigtig og får en masse opmærksomhed. Paradokset er: hvordan kan noget forsvinde, når du hænger fast i det og giver det opmærksomhed? Og tilbage til metaforen. Det svarer til at stå og fodre fugle ved søen og forvente, at de flyver væk samtidig. Det giver ikke mening. Så længer vi fodrer vores triggertanker, vil de på påtrængende vis baske rundt om os (eller i hovedet på os) og agere påtrængende. Forskellen på fuglene og vores triggertanker er, at tankerne aldrig bliver mætte. 

 

Hvis man ønsker at få fred fra mågerne ved søen må strategien være at undlade at stikke hånden i posen og kaste brødet afsted. Vi må vise dem, at der ikke er noget at komme efter. Det samme gælder vores triggertanker. Lad dem være. Behandl dem som uvigtige mentale repræsentationer, der ikke fortjener din opmærksomhed. Så giver vi dem mulighed for at flyve væk.

 

Pointen i metakognitiv behandling er, at det ikke er triggertankerne i sig selv, der er problematiske – det er de strategier, den angstramte har udviklet i forsøget på at håndtere tankerne. Det er mødet med tankerne, der skal arbejdes med og når den del lykkes har angsten ikke noget at leve af…

 

Vi står til rådighed og vil meget gerne hjælpe dig med at udvikle hensigtsmæssige strategier i forhold til din angst! Det er det, der er vores speciale!

Kærligst Lind & Karmark

 

 

"Det svarer til at stå og fodre fugle ved søen og forvente, at de flyver væk samtidig".
Lind & Karmark