Blogindlæg
27.11.2016

Vinterdeprimeret? Her er løsningen, når årstiden tynger humør og overskud

Den mørke tid er over os, og som du måske har hørt i medierne, får flere mennesker konstateret depression, når det bliver efterår og vinter. Når vintertiden begynder, og vi sætter uret en time tilbage, stiger antallet af mennesker, der får diagnosticeret en depression med op til 8%. 

De fleste af os kan genkende, at vi føler os lidt mere nedtrykte eller trætte i de mørke måneder, men for op til 10% af danskerne har den mørke og kolde tid betydelige konsekvenser for deres psykiske velbefindende. De har det, der kaldes en vinterdepression, eller på engelsk Seasonal Affective Disorder (SAD). Vinterdepression starter typisk i løbet af efteråret, som dagene bliver kortere, og kan vare helt ind i foråret. Humøret daler så og sige i takt med temperaturen.

 

Er du selv ramt pga. årstiden?

Vinterdepression er en reaktion på manglende lys. Når du har en vinterdepression, vil du føle dig træt og udkørt, og du vil opleve et større behov for søvn. En vinterdepression vil også påvirke dit humør, og medføre nedtrykthed og tristhed. Du vil typisk opleve en øgning i din appetit, og især have lyst til at spise madvarer med masser af sukker. En vinterdepression kan være meget hæmmende, og gøre det svært for dig at opretholde dine normale rutiner. Der findes også en mildere form for vinterdepression, som kan kaldes for vintertræthed. Her vil du mærke symptomerne på vinterdepression, men i mindre grad, og du vil ikke være hæmmet på samme måde, som hvis du har en egentlig depression. 

Kan du nikke genkendende til nogle af de symptomer, som vi lige har beskrevet? Så har vi her samlet nogle gode råd til dig.

 

Gode råd mod vintertræthed og vinterdepression

  • Ophold dig udenfor i dagslys så meget som muligt.
  • Hold dig fysisk aktiv. Fysisk aktivitet i sig selv kan give dig mere energi og overskud. Og hvis du prioriterer at motionere udenfor i dagtimerne, så er det to fluer med et smæk.
  • Anskaf dig en lysterapi-lampe. Ellers har du også mulighed for at bruge lysterapilamper gratis på flere biblioteker. Lysterapi har vist sig at være en meget effektiv behandling for vinterdepression, og ved at tilbringe tid foran lampen, kan du opleve en reduktion i dine symptomer.
  • En mere luksuriøs måde at komme vintertrætheden til livs på er at planlægge en ferierejse ned til sol og varme i løbet af efteråret eller vinteren. 

 

Depressioner uden årstid

Der er overlap mellem symptomerne på vinterdepression og regulær depression, men behandlingen for de to typer depressioner er imidlertid meget forskellig. At skelne mellem de to typer kræver en professionel vurdering, og du har samtidig brug for en erfaren behandler for at komme depressionen til livs. Hvis du vil læse mere om depressionsbehandling, så klik her. Du er også altid velkommen til at kontakte os for yderligere spørgsmål.

 

Mange hilsner

Lind & Karmark