Blogindlæg

Din hjerne er formbar - derfor virker god terapi

I vores terapeutiske arbejde møder vi ofte klienter, som blandt andet spørger os: ”Tror I, jeg kan få det bedre ved at arbejde med mine tanker?” eller ”Kan det lade sig gøre for mig at ændre på mine tankemønstre?”. Når man føler sig fastlåst i en følelsesmæssig tilstand eller i ubehagelige og uhensigtsmæssige tankemønstre, kan det være svært at forestille sig, at det kan blive anderledes. Men det kan det heldigvis. Læs med her.
Hjernen er formbar

Kan jeg lære nyt i terapi?

Man kan derfor blive i tvivl om, hvorvidt ens tanker eller følelsesmæssige tilstand overhovedet kan ændre sig. Men fortvivl ikke for vi har gode nyheder. Vores hjerne er nemlig i stand til at forme og tilpasse sig hele livet igennem.

Hvis vi skal udnytte vores hjernes potentiale for at ændre sig, må vi gå systematisk til værks. Det kræver, at vi etablerer nye vaner i vores tænkning, som dermed skaber nye forbindelser i hjernen. Vi har brug for tid og vedholdenhed for at ændre på vores mønstre og strategier. Det er altså ikke nok bare at ’tænke positivt’. Til gengæld er aldrig for sent at udnytte hjernens plasticitet. Lad os uddybe lidt mere. 

Hjernen er plastisk - derfor virker terapi

Vores hjerne er et fantastisk netværk af mange millioner hjerneceller, som udvikles og tilpasses igennem hele vores liv. At hjernen er formbar, kaldes inden for neurovidenskaben for neuroplasticitet. Indtil for få år siden var videnskaben under den opfattelse, at vores hjerne var færdigudviklet, så snart vi var trådt ind i voksenalderen. Man mente, at vi godt kunne lære nye færdigheder til en vis grad, men at vores hjerne ellers var fastlåst i sin struktur. Siden har neuroforskere dog fundet ud af, at vores hjerne og nervesystem er i stand til at udvikle og ændre sig, også når vi er voksne.

Flere studier har undersøgt hvilken effekt, blandt andet meditation og mentaltræning har på hjernens struktur og funktion. Et studie fra University of Wisconsin undersøgte, hvorvidt daglig meditation og yoga kunne påvirke menneskers hjernefunktioner. Igennem hjernescanninger, kunne man måle, at de deltagere, der gennemgik et dagligt yoga- og meditationsprogram, havde forandringer, især i den forreste del af hjernen – det præfrontale cortex. Forandringerne var primært funktionelle, altså ikke forandringer i hjernens struktur, men i forbindelserne mellem hjernens strukturer. I praksis betød det, at deltagerne i projektet blev bedre til at koncentrere sig og til at håndtere svære følelser – begge er funktioner, som hører til i det præfrontale cortex. 

At vores hjerne er formbar, er jo en fantastisk nyhed, som åbner en verden af muligheder for at bryde ud af gamle mønstre, og udvikle nye færdigheder igennem livet. 

De velkendte forbindelser er som stier

Forestil dig, at du står ved kanten af en stor skov. Foran dig er mange tusinde træer. Du vil gerne ind og gå en tur i skoven, og i stedet for at gå ind i krattet mellem træerne, vælger du den pæne grusbelagte sti foran dig. Stien er nem og bekvem at gå på, og den tager dig på en tur igennem skoven, uden at du skal bruge særlig meget energi på at finde vej eller bane din vej igennem krat og træer. Du følger stien, og din gåtur igennem skoven vil derfor være bestemt af netop, hvor stien fører dig hen.

Vores tankemønstre er i høj grad baseret på vane. De tanker og associationer som vi ofte har vil forstærkes og oftere blive bragt i spil. At vi pludselig får en velkendt tanke, er derfor mere sandsynligt, end at hjernen skaber helt nye tanker. 

Hvis du forestiller dig, at dine tankemønstre er som stier i din hjerne. Når hjernen aktiverer tanker og associationer, bruger den oftest de velkendte forbindelser eller stier imellem hjerneceller og -områder. De stier, du giver opmærksomhed og fokus vil derfor blive større og bredere. Det vil sige, at de hurtigere og nemmere bliver aktiveret. 

Jo mere, vi grubler eller bekymrer os over et tema, desto mere opmærksomhed giver vi dem. Og hvis du gentager den øvelse igen og igen, så vil du forstærke hjernens stier hen til dit mentale billede af netop de negative og ubehagelige tanker. 

Men hvad skal jeg så gøre i stedet?

Du kan skabe nye stier

Hvis du har prøvet at gå tur igennem skoven uden at bruge stier, vil du vide, at det er hårdt arbejde. Du skal bruge energi på at orientere dig, så du er sikker på, at du bevæger dig i den rigtige retning. Samtidig skal du bane vej gennem krat, grene og træer, hvilket kræver mere af dig end at gå på den sti, der allerede er lagt. 

Alligevel kan det godt svare sig at bane din egen vej igennem skoven, hvis ikke den etablerede sti fører dig et godt sted hen. Den gode nyhed er nemlig, at jo flere gange, du går din nye vej igennem skoven, desto lettere bliver det.

I terapi – både inden for kognitiv terapi og metakognitiv terapi - arbejder vi netop med at bane nye veje og stier igennem hjernen. Den vej igennem ændrer vi på dine tankemønstre og den måde, du tænker og forholder dig til dine tanker på. Vi udnytter så og sige hjernens formbarhed til at svække uhensigtsmæssige forbindelser og styrke de forbindelser, som er gode for dig. 

Derfor er vores svar til vores klienters spørgsmål, at JA det er muligt at ændre på tankemønstre. Også selvom man føler sig meget låst fast. Det kræver dog systematisk arbejde med dine strategier og tankemønstre – og jo mere du træner, jo bedre og hurtigere effekt. I starten er det selvfølgelig svært – som al start sædvanligvis er - men stille og roligt så bliver de nye stier lagt. Og til sidst kan de nye hensigtsmæssige stier blive din primære rute gennem skoven. Til stor gavn og glæde for din livskvalitet!

Kærlige hilsner
Lind & Karmark 

At vores hjerne er formbar, er jo en fantastisk nyhed, som åbner en verden af muligheder for at bryde ud af gamle mønstre, og udvikle nye færdigheder igennem livet". 
Lind & Karmark