I medierne

GO' MORGEN Danmark: Shaming på internettet i forbindelse med #metoo

Vores psykolog Camilla Karmark var med i GO' morgen Danmark og fortælle om, hvordan vi som mennesker bliver påvirket, hvis vi bliver hængt ud i medierne eller på nettet. I programmet deltog også lokalpolitiker Sonja Marie Jensen som i forbindelse med #metoo i 2017 modtog hadefulde beskeder både på mails, sms'er samt på de sociale medier.
Psykolog Camilla Karmark forklarer om shaming og metoo i GO'MORGEN Danmark.

Camilla Karmark belyste, hvordan at vi overlever bedre mod fare på færde (farlige dyr og fjender), hvis vi står sammen. Vi mennesker er altså flokdyr, og det er derfor helt naturligt - og et godt socialt smøremiddel - at vi er optaget af, hvad andre tænker. Det er almenmenneskeligt og bidrager til, at vi opfører os ordentligt og kan komme overens i flokken. Bagsiden til den medalje er, at vi så også bliver hårdt ramt, hvis vi får meget negativ opmærksomhed fra andre mennesker.

I forbindelse med internettet er der ikke længere så langt fra, hvad vi kan sidde og snakke om - og til tider hidse os op over - hjemme i stuerne, og så til at kunne få direkte afløb for de frustrationer til den person, som det omhandler. Og tilgængelighed gør også, at tonen kan blive mere grov når der er forskellige samfundsdebatter, da man kan reagere i affekt, dvs. når man er allermest irriteret eller vred over noget. Tidligere kunne luften så og sige nå at gå af ballonen, hvis man fx skulle sende et læserbrev for at ytre sig om noget. Og så gør skærmen man har mellem sig - og den man sviner - også en forskel. Der er fysisk afstand mellem afsender og modtager, og man er distanceret i forhold til den anden. Så det føles ikke lige så slemt at sende en sviner afsted til andre. Men for den som modtager de hadefulde beskeder, der kan det ramme lige så hårdt. Desværre.

Et råd fra vores psykolog Camilla Karmark var derfor at holde sig væk fra de sider, kommentarspor, m.m., hvor der står grimme ting om én. Og slet de beskeder, som du evt. måtte få i din indbakke eller på din tlf. For hvis du går ind og genlæser det (og det er jo desværre ulempen, at man kan det på skrift), så vil det blot gøre dig endnu mere ked af det eller ramt. Så pas på dig selv ved at skærme dig selv fra det værste, hvis du bliver genstand for offentlighedens søgelys. 

Du kan gense klippet på TV2Play (fra den 14.10).