Blogindlæg

Godt nytår! Lav et nytårsforsæt som holder

2023 er gået på hæld. Der er noget nærmest rituelt over at skulle træde ud af et gammelt år og ind i et nyt. Det kan føles forfriskende og åbne for store drømme og høje ambitioner for nye forandringer.
Trædesten

Vi er mange, der troligt hver år kommer op med såkaldte nytårsforsætter. Men det er sjældent, at vi holder fast. Når januar skrider frem, så har vi det med at glemme alle vores gode intentioner og vende tilbage til gamle, velkendte og automatiserede vaner.

Hvordan laver jeg et nytårsforsæt, som holder?

…spørger du nu. Det vil vi hjælpe dig med i dette opslag!

For at finde opskriften på det gode nytårsforsæt, giver det mening at se på, hvad der gør, at de gode intentioner sjældent holder ved og bliver omsat til vedblivende handling.

Vage, overambitiøse og uspecifikke ønsker for forandring virker ikke

Ofte sker det, at personen med ønsker om forandring formulerer et meget ambitiøst og uspecifikt ønske, når nytårsforsættet skal formuleres:

”Jeg vil gerne være sund!” eller

”Jeg vil gerne passe på mig selv” eller

”Jeg vil gerne være glad”.

Sådanne formuleringer bliver for overordnede og uspecifikke og vil meget sjældent føre varig ændring med sig. For at optimere chancen for succes, skal dit nytårsforsæt specificeres og konkretiseres. Gå fra at tænke stort og overordnet til småt og konkret….

Læs mere om: Behandling af Spiseforstyrrelse

Specificér dit nytårsforsæt

Stil dig selv spørgsmålet: Hvis jeg er X (fx sund, bedre til at passe på mig, glad), hvad er så specifikt anderledes i morgen?

Noter de konkrete svar som kommer frem og gør dit mål konkret, attraktivt og realistisk:

SUNDHED

Så undlader jeg at spise slik/junk. På nær en gang om ugen i weekenden.

Så løber jeg en tur. Tirsdag og fredag (2 km)

PASSE PÅ MIG SELV

Så siger jeg fra overfor ting, jeg ikke har lyst til (næste gang min mor ringer, når min kollega X forsøger at tørre en opgave af på mig).

VÆRE GLAD

Så kommer jeg ud og er social eller fysisk aktiv sammen med andre. (Jeg undersøger hvilke gå-klubber der findes i mit nærmiljø og hopper med på en gåtur etc).

Så genoptager jeg kontakt med personer i mit liv, der har gjort mig glad. (Jeg starter med at ringe til min gamle veninde Emma på tirsdag i min frokostpause).

Læs mere om: Behandling af Krise og Sorg

Delmål, som ”trædesten”

Dine mål skal brydes ned til små og helt specifikke delmål. Små ”trædesten”, som er overkommelige for dig et træde over på.

Vi lover dig, at det er de helt små skridt, der gør den helt store forskel. Så kom endelig i gang. Og når du er hoppet frem til første sten, så sætter du et nyt konkret og overskueligt delmål, som du så springer hen til.

Ros dig selv

Hey. Vi vokser og motiveres af ros og hep og ikke af kritik og negativ selvsnak. Ros dig selv, når små ting lykkes. Og kom videre de gange, noget ikke går helt efter planen.  

Søg vidner, hjælp eller støtte

Måske giver det mening at sige dit nytårsforsæt højt og lade en ven, søster eller nabo følge med i dit ønske om forandring. Bed vedkommende følge op på det med dig – så det forpligter lidt mere.

Forandring er totalt muligt! Vi ved det. For vi arbejder med det hver dag. Vi ved også at forandring er muligt for dig! Også selvom du måske er en ”gammel ræv”, som har kørt ned at et vanemæssigt spor længe!

Læs mere om: Behandling af Depression

Husk! Det er effekten af de små ting. Bliv konkret. Vær realistisk. Kom i gang og ros dig selv!

Rigtig godt nytår til dig! Vi hepper på dig.
Lind & Karmark