Vores terapi metode

Metakognitiv terapi

Metakognitiv terapi (MCT) er en evidensbaseret terapiform, der viser strålende resultater ved behandling af angstlidelser, obsessiv OCD og depression. Vi er universitetsuddannede psykologer, som har taget efteruddannelse i metakognitiv terapi, og vi er blandt de førende til metakognitiv terapi i København.

Hvad er metakognitiv terapi?

Metakognitiv terapi er en forholdsvis ny terapiform, som er udsprunget fra den kognitive terapi tradition. Det er så og sige "det nye sort" inden for terapi, og det har vundet stort indpas herhjemme pga. de gode resultater. Terapien er udviklet af professor Dr. Adrian Wells. 

Generelt kan man sige, at når man bevæger sig på metaplan af noget, så kigger vi på tingene oppe fra eller niveauet ovenover noget. Så når vi forholder os til tanker på et metakognitivt plan, så kigger vi på tanker udefra. Eller sagt på en anden måde, så forholder vi os til, hvordan vi forholder os til vores tanker. 

Og det er netop det, som vi gør i metakognitiv terapi. Vi lærer dig, at forholde dig til dine tanker og symptomer på en ny måde. For psykisk lidelse opstår nemlig, når vi giver for meget opmærksomhed til det på indersiden. Så ved at lære at give dine tanker og symptomer mindre opmærksomhed, så klinger de i højere grad af end ved brug af dine nuværende strategier. 

Hvor effektiv er metakognitiv terapi?

Metakognitiv terapi er en dokumenteret korttidsterapi, og det er en meget effektiv terapiform. Du vil opnå rigtig gode resultater forholdsvis hurtigt. Selvfølgelig afhænger terapien varighed også af sværhedsgrad af dit problem, om der er flere udfordringer samt hvor længe du har døjet med det. Terapi er sjældent et quickfix, men når det er sagt, så er vi meget begejstret for metakognitiv terapi. Det er virkelig en brugbar og effektiv terapiform til angst, OCD og depressionsbehandling. 

Hvordan foregår metakognitiv terapi?

I metakognitiv terapi er der ikke fokus på indholdet af dine tanker og grublerier, men du lærer i stedet at forholde dig til dine tanker på en ny og mere hensigtsmæssig måde.

Fælles for al psykisk lidelse (på tværs af problemstillinger) er nemlig, at man giver negative tanker og antagelser alt for meget opmærksomhed og lader det styre ens adfærd. I metakognitiv terapi taler vi om fænomenet CAS, som står for Cognitive Attentional Syndrome - som henviser til, at ting får for meget opmærksomhed på kognitivt (tanke) plan. 

Målet i metakognitiv terapi er derfor, at vi minimerer den tid, som du bruger på dine bekymringer og grublerier, og at du i stedet lære mere konstruktive handlemuligheder og strategier.

Hos Lind & Karmark tilbyder vi både metakognitiv terapi individuelt samt i gruppe (billigere i gruppe). Det er altid erfarne og dygtige metakognitive psykologer som varetager behandlingen.

Læs mere om: Metakognitiv gruppeterapi. 

Triggertanker i metakognitiv terapi

Omdrejningspunktet i metakognitiv terapi er altså, at du lærer at spotte, når du bekymrer dig eller grubler. Faktisk er målet, at du når at spotte de indledende tanker, inden du går i gang med en længere omgang grublerier eller bekymringsrækker i hovedet.

Du vil derfor lærer ordet triggertanker at kende i den metakognitive terapi. Og du vil blive rigtig dygtig til at spotte dem, så du aktivt kan tage stilling til at lade dem være.  

Og det gælder også, selvom du tænker dit problem er mange kropslige symptomer (som ved fx sygdomsangst). Det er stadig dine bekymringer om kroppen og kropslige symptomer, som er dit problem - ikke kroppen i sig selv. Eller måske tænker du, at det er dine følelser som er dit problem (fx ved parforholds-OCD), men igen er det dine bekymringer og grublerier om dine følelser, som vedligeholder det svære.

Dine følelser vil godt kunne regulere sig selv, når du lærer ikke at overhåndtere dem på tankeplan. Og det samme gør sig gældende for dine kropslige symptomer. Hvis de får lov at passe sig selv, så vil de komme til at fylde væsentligt mindre hos dig. 

Detached mindfulness i metakognitiv terapi

Vi træner din opmærksomhed i metakognitiv terapi og lærer dig at tage kontrol i forhold til, hvad du giver tid og fokus. Samtidig vil du få udfordret nogle af dine antagelser omkring din egen psyke, og du vil opleve, at der intet er galt med dig - men kun med dine strategier.

Du er hverken svag, forkert, skrøbelig, mærkelig, "i stykker" eller noget andet negativt. Du er dejlig som du er - og du skal have lov til at være præcist dig. Men dine strategier er forkerte og gør, at du bliver forpint, ulykkelig eller oplever rigtig meget ubehag på indersiden. Det kan den metakognitive terapi hjælpe dig med.

Konkrete værktøjer og øvelser i metakognitiv terapi

Vi vil bruge forskellige øvelser og metaforer i terapien, så det bliver så konkret som muligt for dig. Metakognitiv terapi har en tradition for at benytte mange yderst illustrative og brugbare metaforer i terapien. Det kan fx være metaforen om "ikke at tage telefonen", hver gang den ringer med bekymringer. Eller metaforen med ikke at gumle på fiskekrogen (fx selvkritiske tanker), når den svømmer forbi. Metaforerne skal din psykolog nok lære dig og få godt integreret i din metakognitive værktøjskasse. 

Vi klæder dig også godt på til at øve de metakognitive strategier mellem sessionerne som hjemmeopgaver. Det er træningen mellem sessioner (ligesom ved kognitiv terapi), som i høj grad giver effekt af terapien.

Din adfærd er der også fokus på i metakognitiv terapi  

Og selvom fokus i høj grad er på dine bekymringer og grublerier, så er vi også meget opmærksom på din adfærd i metakognitiv terapi. For både ved angstlidelser, OCD og depression er der meget uhensigtsmæssig adfærd, som vedligeholder problemet. Hvad enten du undgår mange ting, har tvangshandlinger eller tager en masse forholdsregler på adfærdsplan, så er det i høj grad en del af din overhåndteringsstrategier. Din adfærd bliver del af din CAS (cognitive attentional syndrome) som beskrevet ovenfor. 

Hvad kan metakognitiv terapi bruges til?

Vi er ikke af den overbevisning at "one model fits all". Derfor bilder vi heller ikke os selv ind, at metakognitiv terapi fikser alt, virker for alle, eller er det perfekte match til samtlige problemstillinger. 

MEN når det er sagt, så er vi begejstret for metoden til flere ting. Der hvor vi særligt synes, at metakognitiv terapi "shiner", er ved:

- generaliseret angst (GAD)

- depressioner

- obsessiv OCD

Fælles for de problemfelter er, at tanker fylder rigtig meget og er en stor del af problemstillingen. Herunder både bekymringer, grublerier, analyser og tankemylder. Til netop det er metakognitiv terapi en yderst brugbar metode. 

Og så er der nogle af angstlidelserne, hvor både metakognitiv terapi og kognitiv terapi viser rigtig gode resultater, herunder sygdomsangst/helbredangst, social fobi, PTSD og eksamensangst. Der vil vi ikke pege på én metode fremfor anden.