Blogindlæg

Tager det dig timer at træffe en simpel beslutning? Måske har du FOBO

En af mine klienter fortalte engang, hvordan det at skulle købe strømper var en stor udfordring. Med en fodstørrelse på 38, var det svært at beslutte sig for, om det var det par, der hed str. 36-38 eller snarere str. 38-40, der skulle i kurven. Det kunne optage meget overvejelse og endte faktisk med, at kvinden købte begge par. De endte så med at ligge uåbnet i strømpeskuffen – så hun fortsat havde muligheden for at kunne returnere, hvis det var det, som hun endte med at beslutte.
Fødder med lyserøde pile omkring der viser at de skal træffe beslutninger

Hvad er FOBO?

Ubeslutsomhed, tvivl samt for-og-imod tænkning er karakteristisk for fænomenet FOBO, som står for ”Fear Of Better Options”. Det er et fænomen nært beslægtet til FOMO (Fear Of Missing Out), som vi efterhånden har taget fuldt ud til os i Danmark. FOBO rummer dog noget andet og gør beslutningssituationer meget vanskelige for den, som er ramt.  

FOBO kan opstå, hvor som helst. I situationer, der kræver mindre beslutninger – netop som valg af strømpestørrelse, mobiltelefon eller måske aftensmad - men også i mere betydningsfulde beslutningssituationer såsom valg af uddannelse, job, partner, huskøb eller måske navngivning af sit barn.

FOBO og overtænkning

Uanset situation og valg oplever den FOBO-ramte person at blive overvældet af de muligheder, der er. Det vækker en stor tvivl, som personen, så forsøger at løse igennem tænkning. 

Antagelsen lyder i retning af "...for at træffe den bedste eller rigtige beslutning, skal jeg tænke mig godt om og må ikke overse detaljer i min analyse” . Eller ”...hvis jeg tænker mig godt om, finder jeg et svar eller en afklaring”. Problemet er bare, at tænkning jo potentielt er endeløs og har tendens til at ”loope” – på den måde at forstå, at personen oplever sig selv falde ind i en cirkel af ”gentagelsestænkning”. Personer med FOBO kører netop rundt i en tankekarrusel, som kan blive ved og ved. Ofte i mange timer, dage eller måneder. Angsten er at fortryde og for at undgå dette varer overvejelsesfasen ved og ved og ved.

Når tænkning ikke er løsningen men problemet

En person med FOBO vil erfare, at tvivlen ikke bliver mindre jo mere vedkommende tænker og analyserer. Tværtom. Man vil derimod opleve at blive tiltagende uafklare og tvivlende, og det kan give et følelsesmæssigt udtryk som stress, uro, frustration eller angst. 

For mange med FOBO gælder det, at tænkningen overtager én i en sådan en grad, at man kommer længere og længere væk fra at træffe en beslutning. Du udsætter valget eller undgår det måske helt. Andre gange resulterer den manglende beslutning og handling i, at ydre omstændigheder så og sige træffer valget for dig.

Konkret har vi arbejdet med klienter, der over lang tid har udsat at navngive deres barn. Nogle har misset en deadline til en jobansøgning eller har ikke nået fristen for valg af studie. Andre igen har udskudt huskøb i årevis af frygt for at vælge forkert - alt imens huspriserne blot er steget. FOBO kan få store negative konsekvenser. 

Er man ramt af FOBO er det ofte sådan, at man lever livet primært baseret på tænkning og knap så meget på handling. Derfor kan man opleve at sidde fast, stå stille og ikke komme i retning af det liv, man drømmer om. For nogen vækker det tristhed og nedtrykthed.

At være ramt af FOBO kan med andre ord være voldsomt pinsomt og invaliderende.

Læs mere om: Behandling af Lavt selvværd

Peger FOBO på noget i vores samtid?

Tænk over det. Skal du købe nye snørebånd, kan du gå på Amazon eller nettet og hurtigt støde på 200 forskellige valg – hvor vi bare for 50 år siden gik i butikken og kunne vælge imellem 3 forskellige varianter. 

Denne overflod af valgmuligheder rammer alle områder af livet i en global verden, hvor digital adgang synes at blive ved med at gøre mulighederne større for os. Vi står med et utal af muligheder for uddannelse. Dating-apps viser os, at der går evigt mange potentielle partnere rundt ude i verden. Rejseselskaber kan sammensætte rejser til alle afkroge af verden. Og skal vi på restaurant en aften, skal vi først lige forholde os til, hvilket af verdens køkkener, vi har mest lyst til den aften. Valgene er utømmelige.

…og hvordan sikrer vi os så, at vi træffer den helt rigtige beslutning? Hvornår har vi tænkt længe nok? Hvordan sikrer vi os, at vi træder ind ad en dør, som vi ikke kommer til at fortryde?

Læs mere om: Behandling af OCD

FOBO. Hvad kan jeg gøre?

Kan du genkende dig selv i beskrivelsen om FOBO? Oplever du enten uro, angst eller nedtrykthed knyttet an til beslutningssituationer og kommer du ofte i tvivl? Så skal du overveje at ændre strategi. Der er noget du pt. gør, som ikke virker godt for dig.

Hvis overtænkning virkede – mon ikke du så nu ville have høstet gevinsten i form af afklarethed, svar og sikkerhed? 

Overtænkning og gentagelses-tænkning giver ikke svar og afklarethed – det gør dig blot endnu mere tvivlende. Løsningen ligger ikke i at gøre mere af det, der ikke virker – men derimod at skrue ned for dine nuværende strategier.  

Et lille eksperiment

Prøv lige at lege med...

Kender du fænomenet ”at have noget lige på tungen”. Det kan være, at du går ud på gaden og møder en person fra din fortid. Du ved, at du kender personen, men du kan ikke placere vedkommende eller komme på, hvad han eller hun hedder. Hvad gør du i en sådan situation, hvilken mental strategi vælger du? 

Det kan være du prøver at presse navnet frem ved at sætte ekstra gang i tænkningen. Måske prøver du at forcere navnet ved at spørge dig selv: ”Hvem dælen er det nu, det er?” ”Kender jeg ham/hende fra skoletiden, fitnesscenteret og fra min efterskoletid?” ”Starter hun med A, B, C , etc”.

Overvej engang, hvad der vil ske. Jo mere du forsøger at forcere svaret, jo mere vil du blokere for at finde det. Kender du det, at det er i det øjeblik, at du giver slip på tankerne, at svaret synes at dukke op – ofte ud af det blå som ”Hov....hun hedder da Mette!!”.

Kroppen og hjernen er selvregulerende og kan bedst selv

Hvad fortæller dette fænomen os? Fænomenet ”at have noget på tungen” viser os, at kroppen og hjernen kan selv og ofte fungerer bedre, når vi ikke blander os for meget eller prøver at forcere et svar. Kroppen og hjernen er på mange måder selvregulerende og kan bedst, når vi ikke forstyrrer sådanne autonome processer. Så hvis du lider af FOBO, og du i årevis har forsøgt at løse det ved endeløse grublerier og for-og-imod-lister, så kan det være tiden er kommet til nye strategier. 

Gode råd, hvis du kæmper med FOBO

1.     Kæmper du med FOBO, så mind dig selv om, at overtænkning og analyser ikke giver dig de svar, som du er på jagt efter. Sku derfor ned for din tænkning

Giv dig selv gruble-tid på et givent kort afgrænset tidspunkt i løbet af dagen (fx fra kl. 16-16:10). Ringer tankerne dig op på andre tidspunkter, så mind dig selv om, at det er ikke er nu, du skal besvare dem. Du vender tilbage til dem i din grubletid – hvis de stadig virker vigtige på det tidspunkt.

2.     Skru ned for den adfærd, du har knyttet op til din overtænkning

Det kan være, at du som led i tvivl om studievalg sidder på nettet i mange timer og minutiøst undersøger forskellige studier, fagbeskrivelser eller uddannelsessteder på en overdreven og ofte gentagelsespræget måde. Skal du vælge højtaler til stuen og er faret vild i internetsider, der beskriver forskellige varianter og tekniske detaljer så meget, at du aldrig får den bestilt, så stop op.

 Mind dig selv om, at FOBO har greb i dig og skru ned for den adfærd. Den puster kun til din overtænkning, som forstærker tvivl, uro  og uafklarethed.   

3.     Lider du af FOBO, så skal der skrues ned for tænkning og op for ”afprøvning

Du bliver nødt til at slippe antagelsen om ”rigtig eller forkert beslutning”. Vi kan ikke på forhånd vide, hvad der er rigtigt – vi må prøve os frem og blive klogere i processen.

Det vil virke ubehageligt og risikofyldt for dig at begynde at træne at træffe hurtige beslutninger – men den træning vil bære frugt. Øv at gå med indskydelser frem for overtænkning i det små først. Når der skal bestilles mad på restauranten eller film på Netflix – og opdag at det ikke er ligeså farligt, som det kan føles. Graduér din træning og begynd også at udfordre dig selv i vigtigere beslutningssammenhænge.

4.     Har FOBO overtaget dit liv, så du sidder fast og ikke får handlet – så søg hjælp

Vi håber, at bloggen har været nyttig for dig.

De allerbedste hilsner
Lind & Karmark

"Uanset situation og valg oplever den FOBO-ramte person at blive overvældet af de muligheder, der er. Det vækker en stor tvivl, som personen, så forsøger at løse igennem tænkning". 
Lind & Karmark