Blogindlæg

Hvordan taler jeg med mit barn om krigen i Ukraine?

Mange forældre oplever, at deres børn i denne tid er ekstra optaget af bekymringer omkring krig i verden og Danmark. Det er helt naturligt, at børn reagerer, når der sker forfærdelige ting ude i verden og får bekymrende.
Billede af Ukrainsk flag med en voksen og en barnehånd

Anerkend barnets følelser og lyt

Anerkend dit barns bekymringer. Det er helt naturligt, at de bekymrer sig om dette. Forklar, at du forstår, det er ubehagelige tanker, men prøv ikke at mindske dit barns frygt med løfter du ikke kan holde som fx: ”Krigen stopper sikkert lige om lidt igen og så er det hele overstået”. 

Spar på detaljerne

Børn kan ofte have mange spørgsmål til krigen, og hvad der kommer til at ske. Svar på spørgsmål om krigen med et sprog og en detaljegrad, der passer til dit barns alder. Undlad at bruge for mange detaljer. Det kan ofte være tilstrækkeligt til de små børn at forklare krigen således: ”Der er krig fordi to lande er blevet uvenner over, hvem der ejer landet. Der er rigtig mange voksne rundt om i verden der gør alt, hvad de kan for at hjælpe dem med at blive gode venner igen.”

De voksnes ansvar

Tal med barnet om, at det, der sker i Ukraine, er et ”voksen-problem”.  Dvs. det er voksnes ansvar at tage hånd om krigen og hjælpe mennesker i nød, og der er mange voksne i hele verden, som gør alt, hvad de kan for at hjælpe. Hvis dit barn alligevel har et stærk ønske om at hjælpe, kan du evt. introducere muligheden for at donere/indsamle tøj, penge osv. 

Undlad voksen-rettede nyheder

Lad ikke barnet se nyheder, som er målrettet voksne. Hvis barnet er gammelt nok og gerne vil have information, kan et alternativ være Ultra Nyt.

Vær ærlig

Vær ærlig overfor dit barn. Selvom man gør det i en god mening, er det ikke en god idé at lyve omkring krigen. Hvis barnet finder ud af, at mor eller far har løjet, ved barnet ikke hvad de kan stole på. Det kan således også være nødvendigt at være ærlig omkring, at du ikke ved, hvad der kommer til at ske. 

Tag hånd om dine egne bekymringer

Børn kan hurtigt mærke på deres forældre, om de er nervøse og bange. Derfor kan det være en god idé selv at finde en måde at håndtere sine egne bekymringer om krigen, hvis man er plaget af dette. Klik på link for gode råd til håndtering af dine egne bekymringer

Mange kærlige hilsner fra os hos
Lind & Karmark