Kroniske smerter

Det kan være voldsomt invaliderende at kæmpe med kroniske smerter. Vi kan ikke fjerne dine smerter, men hjælpe dig psykologisk, så du lærer at leve et godt liv med dine smerter.
Kroniske smerter

Smerter. Hvorfor terapi? 

At leve med smerter - hvad enten de er kroniske eller dominerende i en længere periode - er et fysisk fænomen. Noget gør ondt i kroppen i en grad, så du bliver meget påvirket af det i din hverdag. Man kan så spørge sig selv, hvordan terapi og psykologer kan hjælpe, når nu det er et fysisk problem?

Krop og psyke

Forklaringen skal findes i, at de fleste sygdomme foregår i hele vores organisme, og der er en tæt forbindelse mellem krop og psyke hos os mennesker. Det gælder også ved smertetilstande. Forskning ved kroniske smertetilstande har vist, at den rette terapi derfor kan have en positiv indvirkning på kroppen, og på hvor meget smerterne fylder hos den enkelte. Lad os uddybe det lidt mere.

Hvorfor udvikler man kronisk smerte?

Omkring 20% af befolkningen lider af kronisk smerte. I mange tilfælde kender man ikke de præcise årsager til hvorfor smerten opstår, ligesom man ofte ikke ved, hvordan smerten vil udvikle sig over tid.

Kroniske smerte-tilstande

Samtidig har kroniske smertetilstande mange forskellige navne og diagnoser, og det kan være svært at forstå og navigere i hele dette felt. Nogle af de navne man kan møde for kroniske smertetilstande (uden en kendt eller velafgrænset årsag) er fibromyalgi, whiplash/piskesmæld, generaliserede smerter i bevægeapparatet, funktionelle smerter eller bodily distress syndrome (BDS).

Andre typer af smerte, hvor man kender årsagen, men ikke kan få smerterne væk ved medicinsk behandling, er neuropatiske smerter (nervesmerter), post-operative smerter (smerter der opstår efter en operation), eller vedvarende smerter efter knoglebrud, rygsmerter eller smerter ved gigtsygdomme. Fælles for alle typer smerte er, at de defineres som kroniske, når de har varet over 3 måneder. 

Hjælp til kroniske smerter

Hvis du modtager den rette behandling og får de rette redskaber til at håndtere smerten i din hverdag, så kan smerten komme til at fylde meget mindre. Det kan have stor betydning for din livskvalitet samt for dit generelle humør og overskud.

Smerten skal fylde mindre

Hvis smerten fylder mindre, kan du få lov bare at være dig - med de ønsker og drømme, som du har for livet. Hos nogle kan smerteniveauet også blive mere stabilt, ved at vi forebygger at smerten blusser op eller forværres. 

Effektiv behandling af kroniske smerter

De mest effektive metoder til behandling af kronisk smerte er en kombination af kognitiv terapi, afspændingsteknikker, mindfulness og gradueret genoptræning. Vi er specialiserede i disse metoder og har mange års erfaring med behandling af smertetilstande. Du kan læse mere om metoderne i afsnittet nedenfor.

Hvis du modtager den rette behandling og får de rette redskaber til at håndtere smerten i din hverdag, så kan smerten komme til at fylde meget mindre.
Lind & Karmark

Gode råd til håndtering af kronisk smerte

1. Skab balance mellem aktivitet og hvile

Ved kronisk smerte skaber smerten ofte nogle forskellige uhensigtsmæssige aktivitetsmønstre, hvor man enten bliver for passiv eller for aktiv. Hvis man bliver for passiv, mister man udholdenhed, muskelmasse og får dårlig kondition. Det gør kroppen mere sårbar, og ens tærskel for hvor meget aktivitet man kan udholde bliver sænket, så smerten bliver værre og livskvaliteten bliver dårligere. Tit hænger angst eller bekymring for bestemte aktiviteter eller for selve smerten sammen med for lidt aktivitet og for meget hvile. Omvendt, hvis man bliver for aktiv og overhører smerten i kortere eller længere perioder, så gør det også, at smerten bliver værre, så man har meget mere ondt og er meget mere træt end ellers. Det vil sige, at man både får det værre af at gøre for lidt - hvis man fx. er overopmærksom og bekymret for smerten -  og af at gøre for meget, hvis man ignorerer smerten, og bare knokler på. Det er derfor vigtigt, at skabe den rette balance mellem aktivitet og hvile. En svær balancegang som det kan kræve lidt tid at finde. 

2. Hold mange små pauser

Det kan være svært, ikke at kunne det samme som man kunne tidligere, eller som folk omkring en kan. Derfor forsøger mange med kroniske smerter at passe ind og gøre ting på lige fod med alle andre. Gør du måske også det? Som regel er det desværre ikke så realistisk. Man bliver nødt til at passe på sig selv, og en god måde at gøre dette på, er ved at holde mange, men små pauser gennem hele dagen. Det gælder både, hvis du støvsuger derhjemme, eller hvis du er til middag hos nogle venner. De små pauser kan gøre, at man bedre kan være tilstede. Og pauserne kan gøre det nemmere at mærke efter, hvordan kroppen har det, og hvornår den egentlig siger fra. På den måde kan små pauser være med til at forebygge at dine smerter bliver forstærket. 

3. Lav en bevidst prioritering i opgaver

Det er vanskeligt at leve med kroniske smerter, og smerten vil næsten altid tære på ens ressourcer og gøre ens funktionsniveau dårligere. Det er derfor vigtigt, at du laver en bevidst prioritering i opgaver, da du ikke kan klare tingene i samme mængde og tempo, som inden du fik smerter. Det er derfor nødvendigt både at øve at sige nej og pyt, når det handler om, hvor meget du kan klare, og hvor høje krav, du sætter for sig selv. Det der er vigtigst for dig må prioriteres først, alt andet må udsættes eller uddelegeres – og det er ok!

4. Lav afspændingsøvelser

Muskelspændinger og kronisk smerte hører ofte sammen. Når man har ondt, spænder man tit musklerne i områderne med og omkring smerten, som en slags kropslig selvbeskyttelse. Desværre kan muskelspændinger dog give endnu mere smerte over tid, som igen giver anledning til flere spændinger. Det kan derfor være nyttigt for dig at lave afspændingsøvelser for at bryde den negative spiral mellem smerter og spændinger. Øvelser som fx progressiv afspænding eller mindfulness-baseret kropsscanning kan være gode at bruge som hjælp til afspænding. 

5. Husk at gøre ting der giver dig glæde!

Når ens ressourcer er begrænsede, og man er i en svær periode i ens liv, hvor sygdom og behandling måske fylder alt for meget, så stopper man ofte med at lave lystbetonede aktiviteter. Der er ganske enkelt ikke overskud til det. Er du også kommet til at gøre det? Det er helt naturligt, men på længere sigt vil det påvirke dit humør og livskvalitet negativt. Det er derfor vigtigt at få de ting tilbage, som giver dig glæde i hverdagen. Det kan være i ganske små portioner, men meget gerne dagligt. Du skal huske gøre de ting, der føles godt for dig. Det skal ikke nødvendigvis være nyttige eller udviklende aktiviteter, men bare aktiviteter der føles godt her og nu, og som du kan lide at lave.  

BEHANDLING AF DINE KRONISKE SMERTER

Vi ved godt, at det er svært at leve med kroniske smerter, men vi håber meget at de gode råd kan bruges. Og endelig lad os hjælpe dig yderligere i terapien, hvis du har behov for det.

Du kan læse om os psykologer her, hvis du vil lære os lidt bedre at kende, inden du booker tid.  

Endelig tag kontakt til os, så vi kan hjælpe dig videre. Du kan skrive til kontakt@kognitivpsykologpraksis.dk eller ringe til 5388 1200. Eller booke tid online på siden.

Flere behandlingsområder

Vores kerneydelse er individuel terapi til voksne, unge og børn. Vi skræddersyer et individuelt forløb til dig, hvor vi tager højde for din problemstilling, samt hvilken psykolog som er bedste match til netop dig. Vi er førende eksperter inden for behandling af angst, OCD, stress, depression og lavt selvværd, og vi vil hjælpe dig til igen at få det godt.

Klik i boksene til højre, hvis du vil læse videre om andre behandlingsområder hos os.