Metakognitiv terapi i gruppe
Effekten af metakognitiv terapi til angst og depression er lige så god i gruppe som ved individuel terapi.
* Næste gruppe starter op tirsdag den 12. November 2024 kl. 16-18.
Metakognitivt gruppeforløb til unge og voksne med angst og depression
Lind & Karmark udbyder metakognitiv gruppeterapi mod angst og depression. Metakognitiv terapi er en nyere terapiform, som tager et opgør med traditionelle terapiformer, hvor fokus er på at stille skarpt på fortidens årsagsforklaringer og indhold af tanker.
I metakognitiv gruppeterapi vil du lære, at din angst og depression styrkes igennem overtænkning og tid brugt ved CAS (Cognitive Attentional Syndrome) - et syndrom som handler om, at du giver dine tanker al for meget opmærksomhed.
Er metakognitiv gruppeterapi noget for mig? Ja, hvis...
- dine tanker kører i ring og du har svært ved at styre dem. Du føler dig overrumplet af bekymringer og grublerier
- du har symptomer på angst. Du har konstant eller ofte fokus på ting, som kan gå galt, har indre uro og har svært ved at være til stede
- dit fokus og din opmærksomhed er rettet mod trusler. Du oplever et øget alarmberedskab
- du har symptomer på depression. Du grubler over ting fra fortiden og kritiserer dig selv for alt der er gået galt. Du føler dig trist, modløs og uden initiativ
- du har forsøgt at tænke dig til en løsning på dine problemer, uden at det har bragt dig videre
- har talt og talt og tænkt og tænkt men stadig har det rigtig svært
- ønsker at få det bedre hurtigt - og er indstillet på at vejen derhen ikke indbefatter at stille skarpt på fortiden og alt det svære, du har oplevet
Hvordan er et metakognitivt gruppeforløb bygget op?
Du mødes med max 7 andre i en gruppe i Lind & Karmarks hyggelige lokaler i København K. Der er en erfaren psykolog, som tager styringen og guider jer igennem forløbet - trin for trin.
De andre deltagere i forløbet - kan ligesom dig - genkende sig selv i, at tanker, bekymringer og grublerier har taget overhånd og kører i ring. De kæmper også med psykisk mistrivsel på grund af det. Nogle af medkursisterne vil du kunne spejle dig i direkte - og andre kæmper med lidt andre psykiske udfordringer end dig.
Forløbet løber over 6 uger. I mødes 1 gang ugl. à 2 timer.
Hver session er bygget op med et oplæg fra psykologen. Der vil være øvelser undervejs og hjemmearbejde, som man arbejder med imellem sessionerne - og som der følges op på hver gang.
Som deltager i gruppeforløbet får du konkrete redskaber til at håndtere dine bekymringer og grublerier – i trygge rammer og under vejledning af psykologer med solid erfaring inden for metoden.
Metakognitiv terapi er en forholdsvis ny terapiretning, der har vist sig yderst effektiv til at behandle både angst og depression. I den metakognitive terapi arbejder man målrettet mod at lære at bruge mindre på bekymringer og grublerier. Herigennem opnås en reduktion af symptomerne og en øget livskvalitet.
Modsat ”traditionel” gruppeterapi, hvor man åbner op omkring sine problemstillinger over for de andre i gruppen, holder man sig i metakognitiv terapi mest på ”metaplan”. Dvs., at vi i gruppen kommer til at arbejde konkret med, hvordan du forholder dig til dine tanker – og ikke så meget med indholdet af dem.
På den måde er et metakognitivt gruppeforløb også en oplagt anledning til at møde og få lov at spejle sig andre mennesker i en lignende situation – uden at man behøver at dele intime detaljer om sig selv.
I et metakognitivt gruppeforløb får du...
- *Et indblik i den menneskelige psyke og en introduktion og gennemgang af de mentale og adfærdsmæssige strategier og vaner, som fastholder og forstærker psykiske mistrivsel (angst og depression)
- *Den fornødne viden og de værktøjer, der skal til for at angsten og depression ikke længere styrer dig
- *Oplevelsen at kunne kontrollere DIN opmærksomhed
- *Evidensbaserede træningsøvelser, så du kan træne og vedligeholde nye og bedre strategier overfor angst og depression
- *Hjælp til i højere grad at komme til stede i dit liv - fremfor at være tilstede indadrettet med din angst eller depression
- *En arbejdsmappe med øvelser, metaforer, arbejdsark og en tilbagefaldsforebyggelsesplan til dit evige eje
Hvis du inden booking af et metakognitivt gruppeforløb har nogle spørgsmål til os, så kan du både skrive eller ringe til os. Så vil en af os psykologer svare på dine spørgsmål, og så kan du derefter tage stilling. Vi står til rådighed.
Kontakt os gerne eller bestil en tid online ved at klikke her. Vi ser frem til at høre fra dig og hjælpe dig godt videre.
Hvordan foregår gruppeterapi?
Hos os foregår gruppeterapi i små grupper med op til 8 deltagere under vejledning af en erfaren metakognitiv psykolog. I metakognitiv gruppeterapi lærer du at observere dine tanker udefra i stedet for at dykke ned i dem og give dem opmærksomhed. Du får konkrete redskaber til at håndtere dine bekymringer og grublerier, hvilket vil give dig en større følelse af kontrol over dine tanker.
Gruppeterapien består af 6 ugentlige sessioner (2 timer ad gangen), hvor du både får teoretisk viden, praktiske øvelser og hjemmearbejde, som du kan arbejde med mellem sessionerne. Som deltager får du konkrete redskaber til at håndtere dine bekymringer og grublerier – i trygge rammer og under vejledning af en erfaren psykolog med solid erfaring i metoden. Gruppeterapien er også en oplagt mulighed for at møde og spejle sig i andre mennesker i en lignende situation – uden at dele intime detaljer om sig selv.
Som deltager på et gruppeforløb får du en arbejdsmappe med øvelser, metaforer og en plan for, hvordan du undgår tilbagefald – redskaber, som du kan bruge i dit liv til at reducere uhensigtsmæssige tanke- og adfærdsmønstre, øge din livskvalitet og få mere overskud i hverdagen.
Hvad koster gruppeterapi?
Prisen for at deltage på et metakognitivt gruppeforløb er 4200 kr for hele forløbet (12 timer sammenlagt), hvilket svarer til kun 350kr per session. Det gør gruppeterapien til en økonomisk fordelagtig mulighed, da prisen per session er lavere end ved et individuelt forløb samt ved psykologbehandling med lægehenvisning. Du får rigtig god hjælp og professional støtte i et trygt og støttende fællesskab til en attraktiv timepris. Det er muligt at betale beløbet på én gang eller over et par rater, hvis du ønsker det.
Kan man få tilskud til metakognitiv terapi i gruppe?
Det er desværre ikke muligt at få tilskud til at dække deltagelse på et metakognitivt gruppeforløb. Dog er det værd at have i mente at timeprisen på gruppeforløbet kun er 350kr per time, hvilket er billigere end hvad man giver for psykologbehandling med lægehenvisning.
Hvad går metakognitiv terapi ud på?
Metakognitiv terapi (MCT) er en evidensbaseret terapiform, der er udviklet af professor Adrian Wells. I metakognitiv terapi arbejder vi ud fra et 'metaplan', hvor fokus er på, hvordan vi forholder os til vores tanker, i stedet for at zoome ind på indholdet af dem. Fælles for psykiske lidelser er, at vi ofte giver negative tanker og følelser alt for meget opmærksomhed. I metakognitiv terapi taler vi om Cognitive Attentional Syndrome (CAS), som beskriver, hvordan vi ubevidst gennem forskellige strategier kan komme til at give negative tanker og følelser alt for meget opmærksomhed. I terapien arbejder vi derfor på at minimere den tid og energi, du bruger på bekymringer og grublerier og lærer dig mere hensigtsmæssige strategier.
Vi udfordrer også underliggende metakognitive antagelser – de overbevisninger, du har omkring din tænkning – som vedligeholder negative tankemønstre. Du lærer at spotte dine triggertanker (de tanker, der kan starte en bekymringsrække eller grublerier) og få kontrol over, hvad du gør med dem. Målet er at blive god til at spotte tankerne tidligt, så du kan lade dem være og give dem mindst mulig opmærksomhed. Når du lærer at mindske overhåndteringen af dine tanker, vil du opleve, at dine følelser og symptomer får plads til at regulere sig selv, og de vil dermed fylde mindre i dit liv. Terapien vil styrke din følelse af kontrol og give dig gode konkrete værktøjer til at håndtere dine tanker og følelser på en mere hensigtsmæssig måde.
Hvad er metakognitive øvelser?
Metakognitive øvelser handler om at træne dig i at håndtere dine tanker på en mere hensigtsmæssig måde. I metakognitiv terapi arbejder vi blandt andet med detached mindfulness, hvor du lærer at observere dine tanker udefra, uden at engagere dig i dem eller give dem for meget opmærksomhed. Du bliver også introduceret til opmærksomhedstræning, som hjælper dig med at styre, hvor du placerer din opmærksomhed, så du undgår at bruge for meget tid på negative tankemønstre.
Desuden vil du lære forskellige metaforer, som kan gøre det lettere at forstå og anvende de metakognitive teknikker i dagligdagen. Et eksempel på en metafor er "ikke at tage telefonen", når bekymringstanker ringer dig op.
Jeg ønsker psykologhjælp til...
Hos Lind & Karmark tilbyder vi terapi både individuelt, i gruppe eller online. Klik på boksene til højre, hvis du vil læse mere.
Er du forældre på udkig efter kvalificeret psykologhjælp til dit barn, så klik på boksen med "Terapi til Børn".
Vi ser frem til at hjælpe!