Lavt selvværd

Lavt selvværd kan ramme på mange måder. Føler du dig ikke god nok? Kæmper du med at skulle overpræstere for at føle dig værdig? Eller prioriterer du altid andres behov foran dine egne? Det kan være udtryk for lavt selvværd - som vi meget gerne vil hjælpe dig med at booste.
Lavt selvværd. Hvad gør jeg?

Har jeg lavt selvværd?

Lander du ofte i formuleringer som: ”Jeg er ikke god nok” eller ”Alle andre er bedre end mig?" Så kan det tyde på, at du døjer med et lavt selvværd. 

For nogle fylder tanken om at være kedelig eller uinteressant, og for andre kan det handle om ikke at føle sig klog eller spændende nok. Andre igen fokuserer på deres udseende og er meget kritiske overfor det, som de ser. Uanset hvad din selvkritik hopper på, så er resultatet det samme. Du får det rigtig dårligt af det, og det vil påvirke dit humør og din livskvalitet meget negativt. 

Imposter-syndromet

Imposter-syndromet er en anden måde, at lavt selvværd kan vise sig. Det handler om at blive ramt af stor tvivl på egne evner og præstationer og kan medføre en angst for at "blive afsløret". Man kan komme til at føle sig som en "snyder" og en "bedrager", som ikke fortjener sin position, løn, status eller anerkendelse.

Hvis du har den følelse, så døjer du nok med imposter-syndromet, som er del af en selvværdsproblematik.

Hvorfor får man lavt selvværd?

Det kan være flere forskellige ting, som fører til et lavt selvværd. Det kan være, at du aldrig er blevet bekræftet særlig meget som barn, eller aldrig har følt dig forstået eller set. Det kan også være, at du har kopieret et lavt selvværd fra én af dine forældre, som måske altid har talt grimt om sig selv. Hvis man er blevet mobbet i skoletiden, kan det også have store konsekvenser for ens selvværd og gøre en meget usikker i sociale sammenhænge.

Andre oplever at svære begivenheder i ens liv har sat negative spor i forhold til selvværdet - fx en skilsmisse eller en fyring. Uanset hvad årsagen er til dit lave selvværd, så er resultatet det samme. Jo længere tid den selvkritiske indre stemme får lov at fylde, jo værre vil du få det.   

Lavt selvværd handler ikke om den virkelige verden

Rigtig mange henvender sig til os med lavt selvværd. Det er kvinder og mænd, både unge og gamle. Alle sammen skønne mennesker med en masse gode egenskaber og kompetencer, personer som er nemme at holde af, og som generelt klarer sig fint i livet. Men alt det kan de desværre ikke selv se. Måske er det det samme for dig?

Det lave selvværd handler bestemt ikke om den virkelige verden, men det handler om fastgroede og negative forestillinger om én selv. Forestillinger som desværre får lov at farve rigtig mange oplevelser og relationer i hverdagen. 

Hvad kan lavt selvværd føre til?

Det lave selvværd kan være socialt hæmmende, og påvirke ens syn på egne præstationer og kvaliteter. Det kan også bidrage til depressive symptomer eller til stress, hvis man stiller urimelige krav til sig selv.

De negative forestillinger begrænser ofte ens adfærd, så man enten holder sig tilbage eller forsøger at kompensere i situationer, hvor man føler sig mindre værd. Så lider du af et lavt selvværd, kan det desværre have store konsekvenser for din livskvalitet. Men fortvivl ikke, der er god hjælp at hente. 

Tegn på et lavt selvværd:

  • Du har negative antagelser om dig selv
  • En indre kritiker og hård dommer på tankeplan
  • Du bliver usikker i sociale sammenhænge
  • Du stiller meget høje krav til dig selv
  • Du har problemer med at sig nej til andre
  • Du er optaget af at please andre
  • Du har svært ved at lukke andre ind og holder kortene tæt til kroppen
  • Du underkender egne præstationer og kvaliteter
  • Du har svært ved at tage imod komplimenter og roser aldrig dig selv
  • Du "samler på" minder om dårlige oplevelser eller ting, du ikke føler, du har gjort godt nok

Hjælp til bedre selvværd

Lider du af lavt selvværd, så vil vi meget gerne hjælpe dig. Vi vil skræddersy et forløb til dig med en målrettet plan for terapien. Til en start vil vi udfolde emnet sammen med dig, så det bliver tydeligt, hvordan det lave selvværd driller netop dig.

Heldigvis er der rigtig god hjælp at hente i terapi, og vi har mange års erfaring med at hjælpe vores klienter til et bedre selvværd.

Min psykolog forstod mig med det samme....i løbet af kort tid har jeg fået et helt andet syn på mig selv og omverden. I stedet for at komme ind i negative tankemønstre formår jeg nu at stoppe mig selv og tænke på en anden måde. Det har gjort en kæmpe forskel for mig.
Kvinde, 39 år

Gode råd til lavt selvværd

Lad tanken passere forbi

Mennesker har mange tusinde 70.000 tanker, der passerer forbi hver dag. De selvkritiske tanker fylder i dette tankeregnskab og påkalder sig din opmærksomhed, når de dukker op. Prøv at forhold dig til de selvkritiske tanker på samme måde, som du ville gøre med mere neutrale tanker, som fx ”det blæser lidt i dag”. Giv dem lov til at passe sig selv og passere forbi – og husk at tanker er bare tanker. Det er bare mentale konstruktioner. Ikke sandheder. Jo mindre opmærksomhed du giver de selvkritiske tanker, jo bedre selvværd vil du få.

Kærlig indre dialog til dit selvværd

Prøv at forestil dig, at du sender en 6-årig pige i skole til første skoledag med den type kritiske tanker, som du fortæller dig selv. Forestil dig, hvordan den pige vil have det i sin nye klasse? Ville du nogensinde sige sådan til et barn eller til et andet menneske?

Nej, vel – og det fortjener DU heller ikke! Forestil dig nu, hvordan du bedst klæder pigen på til sin første store dag. Prøv at få fat i den omsorgsfulde og kærlige stemme inde i dig. Og prøv nu at lade den samme stemme tale til dig. Måske skal du skrive sætningerne ned. Prøv at øv tankerne som kærlig selv-dialog 10 minutter fast hver dag.    

Lad ikke tanker blive til virkelighed

Til sidst skal vi fokusere på din adfærd - det du gør. Hvordan præger se selvkritiske tanker din adfærd? Undgår du øjenkontakt med andre mennesker? Knokler du meget hårdere end alle dine kollegaer for at føle dig god nok? Lader du andre behandle dig dårligt?

Prøv at skriv ned, hvad det lave selvværd får dig til at gøre eller ikke at gøre. Sæt dig for, at du én gang HVER DAG vil udfordre denne adfærd - selvom det er svært eller virker forkert.

Prøv fx at tage ordet til frokosten på arbejdet eller giv dig selv lov til at sige nej til en opgave. Tillad dig at gå tidligt fra arbejde eller forkæl dig selv med en dejlig oplevelse. Kast dig ud i de øvelser, der udfordrer netop dig. Prøv at lad din adfærd styre af rettesnoren, der hedder: 
“Jeg er god nok, og derfor er det okay at …”

FÅ HJÆLP TIL LAVT SELVVÆRD

Endelig tag kontakt til os, hvis du ønsker hjælp til dit lave selvværd. Du kan enten skrive til os på kontakt@kognitivpsykologpraksis.dk eller ringe på tlf. 5388 1200.

Flere behandlingsområder

Vores kerneydelse er individuel terapi til voksne, unge og børn. Vi skræddersyer et individuelt forløb til dig, hvor vi tager højde for din problemstilling, samt hvilken psykolog som er bedste match til netop dig. Vi er førende eksperter inden for behandling af angst, OCD, stress, depression og lavt selvværd, og vi vil hjælpe dig til igen at få det godt.

Klik i boksene til højre, hvis du vil læse videre om andre behandlingsområder hos os.