Eksamensangst (præstationsangst)
Hvad er eksamensangst?
De fleste kan nikke genkendende til, at det at blive bedømt til en eksamen er forbundet med en eller anden grad af nervøsitet eller spænding. En vis mængde nervøsitet er ganske udmærket i en eksamens- eller præstationssituation, da det kan være med til at skærpe din opmærksomhed og motivere dig til at yde en bedre indsats. En del studerende oplever dog, at der ikke kun er tale om nervøsitet i eksamens- eller præstationssammenhænge, men at følelsen derimod udvikler sig til decideret angst.
For en stor gruppe unge mennesker er eksamensperioden sværtet til af bange anelser om ikke at slå til. Her er ingen spænding at berette om, snarere rædsel, og i maven flakser ingen sommerfugle rundt. I stedet ligger der en stor, sort sten og tynger. Og blander sig med angstfyldte tanker om at være utilstrækkelig, om at blive afsløret, og om at blive vejet og fundet for let.
For denne gruppe unge er eksamen alt andet end en fest. Den er tale om angst. Kan du genkende det?
Mere end bare nervøsitet
Eksamensangst er forbundet med stort ubehag og kan i modsætning til den almindelige nervøsitet være med til at hæmme din præstation. Foruden at opleve angst til eksamen er der også studerende som oplever at få skriveblokering i forbindelse med større skriftlige afleveringer eller ved specialeskrivning.
Hvad er præstationsangst?
Når vi mennesker bliver vurderet i en sammenhæng eller skal fremlægge og præstere foran andre mennesker, så kan det helt naturligt skabe nervøsitet. Det er meget menneskeligt. Hvad er så præstationsangst? Det er, når den naturlige nervøsitet bliver til egentlig angst, hvor du bliver meget bange og mærker mange symptomer.
Præstationsangst er også det som sker ved angst for eksamener, men det kan også ramme mere bredt. Det kan være præsentationer flere steder - ved fremlæggelser i klasse, på job eller andre relevante steder. Præstationsangst er også karakteriseret ved, at du måske helt undgår bestemte situationer af frygt for at mærke angsten - eller af frygt for ikke at præstere godt. Ofte vil angsten kunne drille flere dage eller måske uger op til den frygtede præstation, under præstationen vælter angsten ind over dig og efterfølgende bruger du måske meget tid på at endevende, det som skete?
Hvilke situationer kan give præstationsangst?
- oplæg til møder
- fremlægge foran mange
- holde tale
- præstere seksuelt; rammer især mænd
- tage på date
SYMPTOMER PÅ ANGST FOR EKSAMEN
Angst for eksamener kommer til udtryk både fysisk og mentalt. Fysisk er angsten karakteriseret ved symptomer som indre uro, anspændthed, ondt i maven, øget hjertebanken, koncentrationsbesvær og søvnproblemer. Ved præstationsangst i seksuelle sammenhænge kan manden også blive ramt af impotens eller for tidlig udløsning/ingen udløsning. På det mentale plan fylder eksamens- og præstationsangst i form af talrige og gentagende bekymringer omkring ens egen præstation, tvivl på egne evner samt tanker om, hvad andre mon kommer til at tænke.
Styrer angsten for eksamen meget?
Eksamensangst er en meget opslidende tilstand – og ubehandlet kan det genere dit liv i flere uger, ja op til måneder op til en given eksamen eller præstation. Det kan også begrænse dit liv, hvis du giver angsten lov til at bestemme. Måske fravælger du bestemte jobs pga. frygten for at præstere, måske har du udskudt en eksamen eller undladt en jobsamtale? Ved skriveblokering kan du opleve, at hele skriveprocessen sættes på standby gennem længere tid og kan give dig problemer med at færdiggøre din uddannelse.
Hvorfor eksamensangst?
Tvivl og usikkerhed kombineret med høje krav og forventninger til dig selv er ofte årsag til, at man døjer med eksamens- eller præstationsangst. Måske kan du nikke genkendende til, at du altid forventer det bedste af dig selv? Foruden egne forventninger kan studie- eller arbejdskulturen også være med til at puste til angst for at fremlægge eller præstere foran andre. Hvis dit studie eller din arbejdsplads har meget fokus på præstationer og flotte resultater - eller har udviklet en fejl-finder-kultur - så kan det godt aktivere en angst for at fremlægge.
Angst er yderst udbredt ved eksamener
I dag anslås det, at op imod en fjerdedel af landets studerende er bange for at gå til eksamen. Dette er et svimlende højt tal. Det er også, efter vores overbevisning, langt højere end det behøvede at være.
Men nu, hvor det alligevel forholder sig sådan, så kan man jo passende overveje hvorfor. Hvordan kan det forklares, at så mange unge er ramt af eksamensangst? På baggrund af vores samtaler med de mange unge med eksamensangst, som vi jævnligt møder i klinikken, kan vi give et par bud:
For det første har ungdommen har alle dage været brydningstid med potentiale for angst og usikkerhed. Eksamenstiden lægger ikke ligefrem en dæmper på disse følelser. Faktisk tværtimod. Hvis man i forvejen er opsat på at gøre alting godt og rigtigt – som mange unge er i dag – så kan det ikke undgås, at eksamenstiden puster til ilden. Og får katastrofetanker om ens egen værd, eller mangel på samme, til at poppe op til overfladen.
Hertil kommer, at der i vores kultur eksisterer et ideal om evig selvoptimering. Den usagte kerneantagelse er, at hvis ikke man lykkes med sine planer, må det tilskrives en personlig brist. Som resultat er rigtig mange unge derfor ved at slå knude på sig selv i bestræbelserne for at opnå succes – herunder ”de rigtige” karakterer over hele linjen.
Endelig kan det nævnes, at der er en del, der tyder på, at elever og studerende rent faktisk har fået det hårdere de seneste år. Formelt skærpede krav i uddannelsessystemet – både i form af flere og mere omfattende tests i folkeskolen, hurtigstartbonusser, uddannelseslofter, stadigt stigende adgangskrav og stadigt mindre fleksibilitet i selve tilrettelæggelsen af egen universitetsuddannelse – kan således også have sin del af forklaringen på, at vi ser så mange unge med regulær eksamensangst.
Det er selvsagt dybt uhensigtsmæssigt, at der er så mange unge mennesker, der skal gå rundt og frygte for deres forestående eksamener. Men samtidig betyder problemets udbredelse jo også, at hvis du lider af eksamensangst…. så er du ikke alene. Langt fra! Der er faktisk rigtig gode muligheder for, at du kender mindst én, der har eller har haft det ligesom dig.
Og der er heldigvis hjælp at hente.
Indstillinger for Åben Hjælp til angst for eksamen
Hjælp til angst for eksamen
Hvis du døjer med angst i forbindelse med eksamen eller præstationer, så ikke fortvivl. Det er en angstproblematik med rigtig gode behandlingsmuligheder, og vi har stor erfaring hermed.
I behandling af din eksamensangst og præstationsangst vil din psykolog med udgangspunkt i kognitiv terapi hjælpe dig godt på vej både i forhold til dine tanker, følelser, kropslige symptomer og adfærd.
Du vil få redskaber til at tænke mere realistisk, nuanceret og støttende omkring dine egne præstationer til eksamen.
Samtidig vil du få hjælp til i højere grad at kunne rumme og acceptere følelsen af angst og nervøsitet, når den melder sig.
På adfærdsplan vil du få gode råd til selve eksamenssituationen, og der er også mulighed for at træne afspændingsøvelser i terapien, som du sidenhen kan benytte forud for din eksamen. Har du søvnproblemer, vil du også få vejledning til bedre søvn ved hjælp af mindre justeringer inden og omkring sovetid.
Er du stresset?
Hvis du presser dig selv for meget, er det relevant, at vi i terapien taler om og arbejder med stress og konsekvenserne af det. Det er vigtigt, at der er balance mellem din arbejdsindsats og restitution – også selvom en eksamen eller vigtig præstation ligger forude. Stress har både betydning for dit mentale og fysiske velvære, men det har også betydning for din evne til at præstere.
Er du perfektionist?
Som tidligere nævnt kan der være et tema i forhold til perfektionisme og høje krav til dig selv. Hvis det er tilfældet vil vi sammen dykke lidt ned i denne problematik og kigge på bagvedliggende faktorer, som kan være med til at vedligeholde eksamens- og præstationsangsten. Det gør vi også for at forebygge mod tilbagefald af angsten.
Det kan give mening at vælge at gå den metakognitive vej i behandling af eksamens- og præstationsangst. Det kan det, da angstens helt store grundelement er bekymring for "ikke at klare sig godt". Sådanne tanker fylder nok i stor stil hos dig og kan være svære eller nærmest umulige at distancere sig til i tiden op til, at du skal "præstere".
Før din præstation
Din metakognitive psykolog vil klæde dig på til at identificere dine triggertanker omkring præstation og igennem Detached Mindfulness træning vil du opdage, at du har stor selvbestemmelse og kontrol over, hvornår og hvor meget du responderer på sådanne tanker med bekymring.
Du lærer teknikker såsom opmærksomhedstræning og "at udskyde bekymring" med henblik på at skrue ned for den tid, du bruger på at bekymre dig op til at du skal være "på".
Under din præstation
Når du er på, vil angsten igen påkalde sig opmærksomhed ved at få dig til at øge dit selvfokus og få dig til at vurdere dig selv, det du siger og gør. Her kommer opmærksomhedstræningen dig igen til gavn med fokus på, at du i høj grad selv bestemmer, hvor din opmærksomhed skal rettes hen. Angsten vil gerne, at du retter opmærksomhedspilen indad mod dig selv og måden, du agerer på. Vi vil styrke dig til i højere grad at zoome ud og komme til stede i det, der skal siges og gøres udenfor dig selv.
Efter din præstation
Har man tendens til overtænkning er det typisk efter en præstationssammenhæng at bruge uforbeholden meget tid på at gå tilbage og gruble, endevende eller dvæle ved det skete. Dette puster igen liv i angst, uro, selvtvivl og psykisk mistrivsel.
Igen guides du i terapien til at gøre brug af dine nye Detached Mindfulness teknikker til ikke at puste liv i din angst.
Vil du læse mere om metakognitiv terapi, så klik på linket.
Vi har rigtig gode erfaringer med at afhjælpe eksamensangst, skriveblokering og præstationsangst. Hvis du er interesseret i at få hjælp, er du velkommen til at ringe eller skrive til os og høre nærmere om et forløb. Du finder vores oplysninger her.
Gode råd mod eksamensangst
1. Det er okay at blive nervøs - du er helt normal
At blive målt og vejet og få et specifikt tal for din præstation det kan meget vel gøre dig nervøs. Og det er der da ikke noget at sige til. Konceptet med at skulle præstere på kommando og få en karakter, som kan have konsekvenser for dig fremadrettet, er i sig selv et lidt tarveligt koncept. Så hvis du synes, det er nervepirrende, så er du altså helt normal. Så endelig ikke se det som et svaghedstegn eller mærkeligt, hvis du kan mærke nervøsitet og angstsymptomer.
2. Gør dig selv en tjeneste – forbered dig godt
Hvis du er godt forberedt, så vil du give dig selv de bedste odds til eksamen og samtidig kunne afhjælpe lidt af nervøsiteten. Det er derfor vigtigt, at du som studerende laver en god struktur i læseperioden og undgår at lave overspringshandlinger. At udskyde læsning eller andre krumspring er at gøre sig selv en stor bjørnetjeneste. Du gør bare dig selv mere nervøs. Så husk at tage kontrol over forberedelserne – det har du nemlig 100 % mulighed for.
3. Ikke giv bekymringer meget opmærksomhed
Det er naturligt at frygte eksamen, men gør dig selv den tjeneste ikke at give det for meget opmærksomhed. Hvis du giver bekymringerne meget taletid i dit hoved, så vil du blot gøre dig selv mere angst. Og samtidig så tager du energi og tid fra din forberedelse – hvilket igen stiller dig dårligere til eksamen. Så når en bekymringstanke om eksamen opstår, så betragt det som et tog der kører ind på perronen. Et tog du får øje på, men som du beslutter dig for ikke at stige ombord på. Du betragter det blot, og så vælger du at vende opmærksomheden tilbage på det, som du var igang med. Du kan ikke bestemme, hvilke tanker der opstår i dit hoved – men til gengæld har du kontrol over, hvilke tanker du vælger at zoome ind eller ud på.
4. Accepter fysisk ubehag, men zoom ud på dine omgivelser
Øget hjertebanken, svedige håndflader eller måske en omgang dårlig mave – lyder det genkendeligt før en eksamen? Det er helt almindelige angstsymptomer, som mange vil kunne nikke genkendende til. Accepter at din krop reagerer, når der bliver sendt signaler til hjernen om ”fare på færde” – men mind også dig selv om, at når eksamenen er slut, så falder kroppen igen til ro. De fysiske angstsymptomer er helt normale og ganske harmløse. Du behøver dog ikke zoome ind på kroppen og mærke meget efter. Giv dig selv lov til at vende fokus udad mod dine omgivelser, så du på den måde bliver mindst muligt generet af de fysiske symptomer. Men igen, husk på de er harmløse.
5. Det er helt okay ikke at få 12
Du er del af et samfund, hvor der er meget fokus på præstationer – til tider desværre også for meget. Det er helt naturligt, at du måske bliver påvirket af snakken om karakterer og gennemsnit. Men husk på, at i det store livsperspektiv, så er det altså ikke knald eller fald i forhold til dit liv og din fremtid, om du får tocifret til eksamen. Når man en dag er gammel og kigger tilbage på sit liv, så vil det ikke være om man fik 7 eller 12 til en eksamen, som du husker. Du er andet og meget mere værd end dine karakterer, så læg ikke et kæmpe pres på dig selv. Det er bare med til at gøre dig mere nervøs.
FÅ BEHANDLING TIL DIN ANGST FOR EKSAMENER OG PRÆSTATIONER
Hvis du har kan nikke genkendende til symptomer på eksamensangst og gerne vil have hjælp til det - så skal du vide, at vi kan gøre rigtig meget for dig.
Du kan læse om os psykologer her, hvis du vil lære os lidt bedre at kende, inden du booker tid.
Endelig tag kontakt til os, så vi kan hjælpe dig videre. Du kan skrive til kontakt@kognitivpsykologpraksis.dk eller ringe til 5388 1200.
Flere behandlingsområder
Vores kerneydelse er individuel terapi til voksne, unge og børn. Vi skræddersyer et individuelt forløb til dig, hvor vi tager højde for din problemstilling, samt hvilken psykolog som er bedste match til netop dig. Vi er førende eksperter inden for behandling af angst, OCD, stress, depression og lavt selvværd, og vi vil hjælpe dig til igen at få det godt.
Klik i boksene til højre, hvis du vil læse videre om andre behandlingsområder hos os.