Emetofobi - angst for opkast
Emetofobi – hvad er det?
Emetofobi er en enkeltfobi, der omhandler angsten for opkast. Fobien kan komme til udtryk på flere forskellige måder. Fx ved angst for kvalme og for følelsen af at skulle kaste op, angst for at se andre kaste op, angst for at se eller lugte opkast, angst for smitte fra opkast, eller angst for blot at høre folk tale om opkast.
Emetofobi og kropsligt fokus
Hvis du lider af emetofobi, vil du have tendens til at være meget opmærksom på kropslige fornemmelser, der kan have med opkast at gøre. Og som strategi kommer du (desværre) nok til at bruge meget tid på at scanne dig selv og mærke efter. Og mærker man efter et sted i kroppen - bingo, så vil du mærke fornemmelser netop dér.
Personer med emetofobi kommer også ofte til at tolke på neutrale kropslige reaktioner i mave-tarm-området som tegn på at skulle kaste op. Det kan fx være sult, en bøvs, optræk til prutter, overmæthed samt andre fornemmelser i svælg, hals og mellemgulv.
Tegn på emetofobi
Lider du af emetofobi vil du have et anstrengt forhold til én eller flere af følgende ting:
- at have kvalme
- at høre andre tale om opkast
- at se eller lugte opkast
- at tage medicin med mulig kvalme som bivirkning
- at være sammen med andre, der er berusede
- at være sammen med mennesker der kan smitte med opkastsyge
- at spise mad, hvor det virker usikkert, om det er for gammelt
- at gå til lægen, i frygt for at andre patienter smitter
- at blive gravid (risiko for kvalme og opkast) eller at få børn (da børn ofte bliver syge med opkast)
- at tage offentlig transport – både i frygt for at kaste op foran andre, men også i frygt for at se/høre/lugte andre der bliver køresyge.
Emetofobi og angstsymptomer
Hvis du har emetofobi og konfronteres med opkast, vil du muligvis kunne nikke genkendende til at opleve fysiske angstsymptomer så som forhøjet puls, svimmelhed, hjertebanken, sveden eller åndenød. Herudover kan konfrontationen med opkast også være forbundet med angstfyldte tanker om, hvorvidt opkasten smitter, og om man selv vil blive syg og kaste op.
Emetofobi og tjekkeadfærd
Hvis det er et barn som lider af emetofobi, vil barnet ofte gøre brug af tjekkeadfærd og f.eks. spørge sine forældre, om de er sikre på, at der ikke er nogen i familien, venner der har været på besøg, eller andre potentielle smittekilder, som er syge. Hvis det er en ung eller voksen som lider af emetofobi, vil samme tjekkeadfærd gøre sig gældende, men hvor det både kan være forældre, venner, kæreste eller ægtefælle der bliver brugt til at skulle forsikre om, at der ikke er risiko for opkast.
Emetofobi og undgåelsesadfærd
Både børn, unge og voksne med emetofobi, vil også have en tendens til undgåelsesadfærd, hvilket vil sige, at man vil undgå situationer, hvor der er en forøget risiko, for at blive syg med opkast, eller at se andre kaste op. I alvorlige tilfælde, kan fobien føre til total isolation.
Indstillinger for Åben Hvordan behandles emetofobi?
Hvordan behandles emetofobi?
Forskning har vist, at mellem 90-95% af alle klienter der modtager kognitiv adfærdsterapi for en enkeltfobi får det markant bedre. Da emetofobi er en enkeltfobi, så benytter vi også ofte kognitiv adfærdsterapi til behandlingen af denne lidelse. Af den simple årsag - det virker.
Når vi arbejder med emetofobi med kognitiv terapi, så vil behandlingen bestå af to dele.
Arbejdet med tanker i kognitiv terapi
Den ene del af terapien er den kognitive, dvs. den tankemæssige del. Her arbejder vi med at ændre de negative og angstfyldte tankemønstre, som er med til at opretholde din emetofobi. Du får konkrete værktøjer og strategier til at håndtere dine angsttanker, som i høj grad vedligeholder din fobi for opkast.
Arbejdet med adfærd i kognitiv terapi
Den anden del af terapien, er den adfærdsterapeutiske del. Her fokuserer vi på, hvordan du i trygge rammer bliver fortrolig med det angstfyldte element, hvilket ved emetofobi jo er opkast. Den del af terapien kaldes for eksponering, og eksponering er en central del af at blive behandlet for sin enkeltfobi. Stille og roligt vil du blive bedre til at håndtere tanker, billeder eller fornemmelser af opkast - vi lærer dig så og sige at blive "gode venner" med dit angst-tema. Det har en rigtig god effekt på angstniveauet.
Herudover er hjemmeopgaver også en stor del af terapien. Din psykolog vil hjælpe dig med at udforme hjemmeopgaver, hvor du skal øve dig derhjemme i de strategier, metoder og eksponeringer, som vi sammen har gennemgået og øvet i terapien. Hjemmeopgaverne er vigtige (og altid en stor del af kognitiv terapi), da terapien på den måde bliver en integreret del af din hverdag og ikke blot er noget, som du arbejder med henne i terapilokalet.
Kognitiv terapi København
Din psykolog er erfaren til at behandle emetofobi, og vi er netop specialister i angstbehandling. Vi er samtidig førende i kognitiv terapi i København, så du er i trygge hænder hos os. Endelig skriv eller ring til os, hvis du har spørgsmål - eller ønsker hjælp til at booke en tid. Vi ser frem til at hjælpe dig.
Hvis du vil læse mere og kognitiv terapi (inden du bestiller tid), så kan du læse mere her.
Hvordan behandler man angst for opkast med metakognitiv terapi?
En anden effektiv metode til behandlingen af emetofobi er metakognitiv terapi. Metakognitiv terapi er velegnet til behandling af angstlidelser, hvor succesraten er rigtig høj. Vi er erfarne i både og metakognitiv terapi - og har hjulpet mange klienter med emetofobi.
Triggertanker og emetofobi
I et forløb med metakognitiv terapi vil du lære at give dine negative og angstfyldte tanker om opkast mindre opmærksomhed. Du vil lære at spotte, hvornår du bekymrer dig, og du vil få en forståelse for at de gentagne bekymringer om opkast i høj grad vedligeholder din angst. I metakognitiv terapi lærer vi dig gode strategier til at tage kontrol over din opmærksomhed - og netop den kontrol giver fantastiske resultater ved angstbehandling. Det er nemlig din kognitive overhåndtering, hvor angsttanker besøges igen og igen, som i høj grad vedligeholder din emetofobi. Men bare rolig, det skal din psykolog nok hjælpe dig med i terapien.
Din adfærd og emetofobi
I metakognitiv terapi er der (lige som ved kognitiv adfærdsterapi) fokus på din adfærd. Ved de fleste angstlidelser er undgåelse nemlig en klassisk angststrategi (det giver god mening, hvis det føles som om, at der er fare på færde). Men undgåelsesadfærd er et stort problem ved angst, da det i høj grad vedligeholder dine fejlsignaler. I metakognitiv terapi ser vi undgåelsesadfærd som en del af din overhåndtering - og derfor har vi stort fokus på at give dig alternative strategier. Så du vil lære at spotte triggertanker, lære at lade dem være (med hjælp at god metakognitiv træning) samt tage kontrol over din adfærd - og lære ikke at lave undgåelse pga. angsten.
Metakognitiv terapi København
Din psykolog vil lære dig alle de nødvendige metakognitive strategier til at blive fri af din emetofobi. Du vil blive guidet, lære samtlige redskaber samt blive støttet og motiveret hele vejen. Vi er førende psykologer i behandling af angst i København og certificeret i metakognitiv terapi.
Hvis du vil læse mere om metakognitiv terapi (inden du bestiller tid), så kan du klikke her.
Gode råd til emetofobi
- Giv dine angstfyldte tanker mindre opmærksomhed – jo mere du dyrker dem og beskæftiger dig med dem, des værre bliver angsten.
- Forsøg at lægge din tjekkeadfærd på hylden og afhold dig selv fra, at sikkerhedstjekke med andre, hvorvidt der mon er risiko for opkast eller ej.
- Accepter de kropslige fornemmelser som du mærker, men forsøg at give dem mindre opmærksomhed og fortsæt med det du er i gang med.
- Forsøg stille og roligt at udfordre din undgåelsesadfærd.
Er der ting som du bevidst undgår eller ikke kommer i kontakt med, fordi du er bange for at blive syg og kaste op? Eksperimenter i et tempo der passer til dig, men løbende sørg for at udfordre dig selv. På den måde kan du stille og roligt vænne dig til situationer eller ting, som før har givet anledning til angst.
FÅ HJÆLP TIL EMETOFOBI
Hvis du har kan nikke genkendende til symptomer på emetofobi og gerne vil have hjælp til det - så skal du vide, at vi kan gøre rigtig meget for dig.
Du kan læse om os psykologer her, hvis du vil lære os lidt bedre at kende, inden du booker tid.
Endelig tag kontakt til os, så vi kan hjælpe dig videre. Du kan skrive til kontakt@kognitivpsykologpraksis.dk eller ringe til 5388 1200.
Flere behandlingsområder
Vores kerneydelse er individuel terapi til voksne, unge og børn. Vi skræddersyer et individuelt forløb til dig, hvor vi tager højde for din problemstilling, samt hvilken psykolog som er bedste match til netop dig. Vi er førende eksperter inden for behandling af angst, OCD, stress, depression og lavt selvværd, og vi vil hjælpe dig til igen at få det godt.
Klik i boksene til højre, hvis du vil læse videre om andre behandlingsområder hos os.