Blogindlæg

Krise og sorg

For de fleste mennesker byder livet på udfordringer fra tid til anden. Akutte kriser ryster os, og sorg rammer os, når vi mister. Det er en uundgåelig del af livet. Er du rystet eller ramt, og får du det ikke bedre? Så er vi klar til at hjælpe dig.
Kvinde i krise

Begivenheder, der kan udløse en krise:

  • Alvorlig sygdom eller dødsfald
  • Ulykker, at være vidne til en ulykke eller være pårørende til en, der er forulykket
  • Overfald
  • Skilsmisse eller separation
  • Fyring 

Hvis disse udfordringer overstiger vores oplevede evne til at kunne tackle dem og bringer overvældende følelser med sig, kan det udløse en krisereaktion.

Krise. Hvem reagerer?

Det er individuelt, hvem der reagerer på hvad og hvordan, men har man været udsat for en voldsom hændelse, vil mange opleve en reaktion både fysisk og psykisk.

Hos nogen vil reaktionerne tage af stille og roligt. Selvreguleringen spiller ind og gør, at man får mere og mere afstand til det, som var svært. Det kommer til at fylde mindre. For andre gælder, at tingene ikke bliver lettere, som tiden går. Måske kredser din tanker om det hele tiden eller måske gør du, hvad du kan for at skubbe det væk - med det resultat at oplevelserne presser sig på. Er det tilfældet for dig? Så læs med her.

Typiske krisereaktioner:

  • Chok
  • Forvirring
  • Uvirkelighedsfornemmelse
  • Voldsomme følelsesudbrud
  • Smerter i mave, kvalme, opkast eller dårlig mave
  • Følelse af gummiben, rysteture eller koldsved
  • Angst, uro og forhøjet ”alarmberedskab”
  • Søvnproblemer
  • Koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer
  • Skyld og skamfølelse
  • Håbløshed, fortvivlelse eller følelse af tomhed

Terapeutisk behandling af krise

Det er vigtigt at huske på, at krisereaktioner er normale reaktioner på unormale hændelser. Reaktionen kan være meget intens, men ofte forsvinder symptomerne igen som tiden går - som en indbygget del af den selvregulering, som vi mennesker har.

Kriseramt og behov for støtte

I tiden efter en krisepræget oplevelse er det helt okay at have enormt stort behov for at tale om det skete. At dykke ned i det svære. Du kan have stor gavn af at bruge dit netværk og kommer du til os, vil du også blive mødt med lydhørhed, forståelse og støtte. Er man kriseramt har man brug for at blive mødt på en meget støttende måde.

De to krisespor

Som tiden går er det også vigtigt og helt okay at begynde at lade sig optage af noget andet og "tage fri" fra det, som er svært. Måske endda også "være glad". Se det som to spor, du løber slalom ind og ud af med stadig større sving.

At sidde fast i det svære

Vi vil være opmærksomme, hvis du kommer til at fastholde dig "i det svære spor" over tid og sætte ind med psykologisk hjælp. Det kan handle om, at du har en antagelse om, at "jo mere jeg dykker ned i det svære og behandler det - des mere bearbejder jeg det og jo bedre får jeg det". Du vil opleve den modsatte virkning, da det fastholder "det svære". Det vil vække en masse mental "genafspilning" og grublen, som gør dig i risiko for at udvikle depression. Det sætter vi ind over for.

At skubbe det svære væk

Omvendt vil vi også være opmærksomme og sætte ind i den situation, hvor klienten går modsat og forsøger at "skubbe" det svære væk. Nægter at forholde sig til det. Måske laver du tankeundertrykkelse og er begyndt at undgå ting, som minder dig om det svære. Sådanne strategier vil vi også hjælpe dig med at skrue ned for, da vi ved at det kan øge risikoen for PTSD og fastholder krisereaktionen.

Hos Lind & Karmark har vi gode erfaringer med at støtte mennesker gennem svære kriser. Vi vil også meget geren hjælpe dig. Find vores kontaktinformationer her. 

Sorg 

At miste er en uundgåelig del af livet, og alle mennesker bliver udsat for sorger i løbet af tilværelsen. Det kan for eksempel være, hvis én, du holder af bliver syg og dør, hvis du selv rammes af alvorlig sygdom, hvis dit parforhold/ægteskab går i stykker, hvis du aborterer, eller hvis du mister dit job.

En stor sorg vil ofte være forbundet med svære følelser, men det enkelte menneskes sorgproces er unik. Det kan både gælde sorgens udtryksform, intensiteten af følelser kan variere, og tidsperspektivet kan også være forskelligt fra person til person. Sædvanligvis tager et sorgforløb dog længere tid end hvad man selv – og ofte også omverdenen – forventer. Det kan derfor være godt at væbne sig med tålmodighed.

Når sorg bliver til depression

Når man har mistet skal man med tiden tillade sig selv at træde ind og ud af sorgen. Det er helt okay at være voldsomt ked af det men det er også helt okay at lade sig optage af noget andet og måske endda også være glad. Se det som to spor man løber slalom ind og ud af. I det øjeblik, at du sidder fast i ”tabs-sporet” gennem længere tid kan der opstå et problem, som kræver psykologhjælp.

Måske har du en antagelse om ”at hvis jeg ikke er ked af det hele tiden, må det betyde at jeg ikke havde stærke nok følelser”. Sådan en antagelse gør typisk, at man kommer til at fastholde sig selv i en usund sorgbehandling som kan udvikle sig til depression. Det vil vi meget gerne hjæpe dig med at afværge.

Sorg og tvivl

Når vi rystes af sorg og krise, risikerer vi også, at vores selvbillede bliver rystet, så vi begynder at tvivle på, om vi reagerer forkert. Måske bliver du bange for egne reaktioner, og kommer til at fokusere en del på det? 

Fortvivl ikke. Vi er klar med støttende hjælp og hjælper dig tilbage på sporet, hvis du er kommet ind i en uheldig sorgproces.

Terapeutisk behandling af sorg

For nogle mennesker kan det være beroligende at tale med en professionel omkring sorgforløbet og samtidig sikre sig, at man giver sig selv de bedste vilkår for at komme godt igennem processen. For andre kan det føles som en nødvendighed med professionel hjælp, hvis sorgforløbet er gået i hårdknude. Her er eksempler på, hvornår sorgprocessen kan føles svær alene:

  • Er din sorgproces kompliceret af, at du har modsatrettede følelser for den afdøde, eller var I fx uvenner på det tidspunkt, hvor han eller hun gik bort?
  • Har du svært ved at acceptere dine egne reaktioner, bliver du utålmodig i forhold til at få det godt igen eller bebrejder du dig selv?
  • Sidder du fast i tabet også selvom tiden går og du måske "burde" få det bedre og lettere?
  • Har du udviklet mange depressive symptomer (se under depression), og har du svært ved at få hverdagen til at fungere?
  • Mangler du mennesker tæt på dig at dele svære følelser med, eller er det så grænseoverskridende for dig at åbne op, at du går med alle dine følelser alene?

Hvis du har brug for hjælp til at komme ovenpå igen, har vi gode erfaringer hos Lind & Karmark med at støtte mennesker, som oplever svær sorg i deres liv. Vi skaber et terapeutisk rum for dig, hvor du møder omsorg, støtte og forståelse. Samtidig vil vi normalisere mange af dine reaktioner og hjælpe dig til ikke at være selvkritisk eller selvbebrejdende. Vi ser på om du har de bedste rammer for din sorgproces i forhold til dit netværk, hverdag og aktiviteter – og undersøger sammen med dig, om der er strategier, som du kommer til at ty til, som forlænger din sorgproces og som vi hjælper dig til at skrue ned for.

Hvis du har yderligere spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os. Vi er her til at hjælpe og støtte dig gennem en svær tid i dit liv.

Mange kærlige hilsner
Trine og Camilla 

Jeg stod i mit livs værste personlige krise. Min tilværelse var faldet fuldstændig fra hinanden. Min psykolog var min klippe...hun hjalp mig med at finde troen på mig selv. Gennem samtaler gav hun mig værktøjer og klædte mig på til at komme videre i mit liv - og i dag er jeg glad og videre i mit nye liv.
Christine, 45 år