Blogindlæg

Når dine værdier viser vejen i dit liv

Dine værdier er så og sige "retningsvisere" for din motivation og handlinger, og når du er bevidst om dine værdier, giver det din tilværelse retning mod det, der betyder allermest for dig. Dit liv giver mening.
ACT - værdier

Værdi-tjek kan give god livskvalitet

Undersøgelser viser, at folk der ligger på dødslejet ofte fremhæver værdier som kærlighed, omsorg og tætte relationer som havende været de mest betydningsfulde i deres liv.

Arbejde og præstationer fylder derimod ikke lige så meget i deres livsfortællinger, når de gør regnskab til sidst. At have kendskab til sine værdier er afgørende for at opleve mening og livskvalitet.

Læs mere om: Behandling af Krise og sorg

Fyrtårns-metafor

Du kan sammenligne dine værdier med et fyrtårn, der lyser op og viser vej på det store hav. Også når det er stormvejr i dit liv, og når bølgerne er store. Fyrtårnets lys viser dig vej mod det, der betyder noget for dig i dit liv. Uden fyrtårnets lys vil du blot drive rundt i havet og blive ført afsted med bølgerne.

Mange mennesker er desværre ikke helt bevidste om deres egne værdier, eller fejlagtigt følger de måske andres værdier. Det kan være familiens, vennernes eller samfundets værdier, som i sidste ende ikke vil fuldende den enkeltes liv. Kan du nikke genkendende til det? Måske stræber du efter noget bestemt, fordi din familie eller venner forventer det? Eller måske følger du tidens trends, selvom det ikke rigtig giver mening for dig?

Hvad er dine værdier?

Dine værdier er nogle, du personligt selv vælger. Dine værdier kan godt ændre sig gennem livet, men for de fleste er de forholdsvis stabile. Når du glemmer dine værdier eller ikke er bevidst om dem, kan du opleve tomhed, modløshed eller måske stress. Hvis ikke du lever i tråd med det, som er vigtig for dig, kan du risikere at betale en høj pris i forhold til, hvordan du har det med dig selv og i forhold til din livskvalitet.

Kender du til dine værdier? Eller mangler du ”fyrtårnets lys”? Er du i tvivl om dine værdier kan du prøve at lave denne øvelse:

Forestil dig at du er blevet gammel og skriv ned, hvad du ville svare på følgende spørgsmål:

Hvad betød allermest for dig i dit liv?
Hvad brugte du for meget tid på at bekymre dig om?
Hvad brugte du for lidt handlinger på i dit liv?
Hvad ville du gøre anderledes i dit liv, hvis du kunne gå tilbage i tiden?

Læs mere om: Behandling af Angst

Er du på rette spor i dit liv?

Brug et øjeblik på at reflektere over, om du på nuværende tidspunkt er på rette spor i dit liv, og om du handler i overensstemmelse med dine værdier. Og hvis ikke, kan du overveje, hvilke skridt der skal til for at få dig på rette spor.

Og husk fra fyrtårnsmetaforen, at selvom du kender til dine egne værdier, vil du stadig opleve bølger, stormvejr og udfordringer i livet. Det er en del af livet. Men du vil kunne forblive på rette kurs gennem uvejret.

Kærlig hilsen
Lind & Karmark