Blogindlæg

PTSD (Post Traumatic Stress Disorder)

PTSD er en angstlidelse, hvor du typisk plages af øget vagtsomhed, mareridt eller flashbacks. PTSD opstår efter en traumatisk begivenhed, hvor du har oplevet at dit eller en andens liv var i fare. Vi ved, du står et svært sted. Der er heldigvis en vej ud, og den vej går vi sammen med dig.
Billede af en hjerne som driller

Hvad er Post Traumatisk Stress (PTSD)?

PTSD står for Post Traumatic Stress Disorder - på dansk posttraumatisk belastningsreaktion eller posttraumatisk stress. Det er en tilstand, der opstår, som en reaktion på en traumatisk begivenhed af en særligt truende eller katastrofeagtig karakter. Begivenheden eller situationen kan være af kortere eller længere varighed, og der er tale om situationer, som vil medføre en kraftig påvirkning hos de fleste. PTSD er en angstlidelse.

Årsager til PTSD

Eksempler på en traumatisk begivenhed, der kan udløse PTSD, kan fx være overfald, trafikulykke, røveri, voldtægt, krig, brand eller en naturkatastrofe. Ofre for længerevarende svær mobning kan også udvise samme symptomer som ved PTSD.

Hvordan føles PTSD?

Har du PTSD, så kæmper du typisk med flere af disse symptomer:

  • Flashbacks (genoplevelse af et traume)
  • Mareridt
  • Undgåelse af erindringer eller situationer, der kan minde om traume
  • Søvnproblemer
  • Koncentrationsbesvær
  • Tendens til at fare sammen
  • I konstant psykisk alarmberedskab
  • Vredesudbrud
  • Øget irritabilitet
  • Angst
  • Depression

Flashbacks og mareridt

Ofte er personer med PTSD plaget af genoplevelse af traumet, som kan virke meget voldsomme og livagtige. Det kan enten være i form af flashbacks eller mareridt. Samtidig oplever man ofte et stærkt ubehag, hvis man befinder sig i omstændigheder, der minder om traumet. Det kan føre til, at du begynder at undgå alt, hvad der minder om begivenheden, og det kan resultere i en hverdag med mange begrænsninger. Det er med til at vedligeholde din PTSD. 

Din krop er i alarmberedskab

Foruden flashbacks og undgåelse optræder der sædvanligvis en generel øget vagtsomhed – kroppen er så og sige i alarmberedskab - og selv den mindste uventede lyd kan få én til at fare sammen. Mange med PTSD oplever også søvnproblemer, koncentrationsbesvær, øget irritabilitet eller vredesudbrud samt tilbagetrækning fra andre. Andre angstsymptomer samt depressive symptomer ses ofte sammen med PTSD. Din psykolog vil kunne hjælpe dig med at adskille symptomerne og give dig rette behandling til hver problemstilling. 

Terapi til PTSD

Da du har oplevet noget traumatisk – og ofte forsøger med al din magt at undgå både erindringer eller situationer, der kan minde om traumet - er det først og fremmest vigtigt, at der skabes en tryg ramme omkring behandlingen samt i dit liv. Hvis du har depressive symptomer og fx en sygemelding, vil det ofte være der, at vi har fokus i starten af behandlingen.

Forskning viser gode resultater til behandling af PTSD ved hjælp at både kognitiv terapi og metakognitiv terapi. Vi tilbyder begge terapiformer i vores praksis til behandling af posttraumatisk stress.

PTSD og kognitiv terapi

I den kognitive terapi arbejder vi med erindringer og tanker om traumet, samt med den undgåelsesadfærd som ofte er dominerende i lidelsen. Undgåelsesadfærd både vedligeholder, men også forværrer lidelsen, da dine muligheder for at foretage dig noget meningsfuldt bliver meget indskrænket. Undgåelsesadfærd ses ofte på et fysisk plan – måske undgår du bestemte ting eller steder? Der kan dog også være tale om undgåelse på et tankemæssigt plan, hvor du forsøger at undgå og undertrykke erindringer om traumet. Netop denne undgåelse af dine tanker er med til at vedligeholde dine flashbacks.

 Gradvis eksponering ved terapi til PTSD

I terapien vil fokus være på både tankemæssig og adfærdsmæssig undgåelse som følge af din PTSD. Din undgåelsesadfærd er nemlig med til at vedligeholde din angst. I kognitiv terapi til PTSD har vi fokus på en gradvis (og nænsom) eksponering til begge. Eksponering er så og sige det modsatte af undgåelse, og det betyder at du skal lære at håndtere både svære situationer og svære erindringer på en mere hensigtsmæssig måde.

Det er selvfølgelig vigtigt, at du føler dig tryg ved psykologen og rammerne, før end vi eksponerer sammen. Din psykolog vil også være meget opmærksom på, at eksponeringen foregår i et tempo, hvor du kan følge med. Og selvom det måske kan lyde skræmmende at skulle forholde sig til de svære erindringer og flasbacks - eller situationer som minder dig om traumet - så lover vi, at du vil få det bedre i terapien. Og vi er meget obs på både tempo og timing. Vi passer godt på dig undervejs. 

Arbejde med skyld og skam ved PTSD

Følelser som skyld eller skam kan også have en central rolle i forbindelse med efterreaktioner på en traumatisk begivenhed, hvilket vi selvfølgelig også tager højde for i behandlingen. Det er vigtigt, at du ikke bebrejder sig selv eller dine efterreaktioner. Du har en normal reaktion på en unormal begivenhed. Vi skal nok hjælpe dig med de svære følelser, som dukker op undervejs i terapien.

Hjemmeopgaver i terapien

Små øvelser samt hjemmeopgaver er en vigtig del af den kognitive metode, og det vil blive aftalt fra gang til gang. Den kognitive terapeutiske tilgang har vist sig særdeles effektiv i behandlingen af PTSD, og vi har solid erfaring med behandling af PTSD i vores psykologpraksis. 

Hvis du vil læse mere om kognitiv terapi, så klik på linket. 

Har du yderligere spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte os. Du finder vores kontaktinfo her. 

PTSD og metakognitiv terapi

Metakognitiv terapi har ligesom kognitiv terapi vist sig meget effektiv i behandling af PTSD. Det viser nyeste forskning på området. 

Metakognitiv terapi og sindets selvregulerende evne

Ud fra et metakognitivt perspektiv har menneskets sind en fantastisk evne til at "hele sig selv" og selvregulere. Når vi så og sige lader det og ikke forstyrrer helingsprocessen. Det er ikke lig med, at vi ikke kan have det psykisk svært, være forpinte eller meget påvirket af en traumatisk oplevelse. Det vil selvfølgelig være helt naturligt og normalt med en reaktion. Men det som skaber PTSD - og den efterfølgende angstproblematik efter traumet - er måden det bliver håndteret på. Og der kan metakognitiv hjælpe dig til at blive mindre forpint af den voldsomme begivenhed.

At tænke tilbage på traumet igen og igen

En strategi, som forstyrrer selvheling, er det at blive ved med at vende tilbage til den (eller de) frygtelige hændelse (r) og genafspille det igen og igen. Det giver rigtig god mening, at det kan komme til at ske, men desværre vil det gøre dig mere forpint psykisk.  Måske har du antagelsen om, at jo mere jeg beskæftiger mig det svære, des mere bearbejder jeg det. Eller hvis du får styr på alle brikker eller rækkefølgen i hændelsen, så kan du slippe det?

Problemet er blot, at det "psykiske sår" fungerer på samme måde som et fysisk sår. Hvad sker der, hvis du kradser og piller i et sår? Ja, så bliver helingsprocessen længere. Såret springer op og bliver inficeret. Sårskorpen vil være længere om at udvikle sig. Det samme gælder med PTSD. Så den strategi, du kommer til at benytte dig af, den bliver desværre vedligeholdende for din PTSD. Og sådan er det desværre med alle angstlidelser, at der er strategier, som kommer til at drille én. 

At undertrykke det traumatiske

Endnu en problematisk strategi ved PTSD er forsøget på at undertrykke det svære, man har oplevet. En meget forståelig strategi, men som desværre ikke virker. Hvad sker der, hvis du forsøger at drukne en badebold? Ja, jo mere man trykker ned, jo højere springer den op. Og det er det samme med tankeundertrykkelse af traumatiske erindringer. Jo mere du tankeundertrykker, des mere vil de ubehagelige tanker, billeder og minder presse sig på hos dig. Det er det der sker ved flash-backs og ved gentagne mareridts.

PTSD og Detached Mindfulness

I metakognitiv terapi trænes du i Detached Mindfulness (DM), som handler om hverken at genspille tankerne eller at undertrykke dem - men derimod at lade dem være. Det lyder nemmere sagt end gjort - det ved vi godt. Men i den metakognitive terapi lærer vi dig Detached Mindfulness (også kaldet afkoblet opmærksomhed på dansk) ved hjælp af forskellige øvelser, metaforer og strategier. På den måde behandler du hverken tankerne som vigtige eller farlige, og det har en stor betydning for, hvor meget tankerne fylder - og hvor meget de påvirker dine følelser. Ved hjælp af øvelse, tid og træning vil dine tanker (og på sigt angsten) træde mere og mere i baggrunden, som noget der ikke længere lammer dig.

Fokus på adfærdsstrategier i metakognitiv terapi

Ligesom i kognitiv terapi har vi i metakognitiv terapi fokus på din adfærd. Det vil nemlig ofte være sådan ved PTSD, at du har udviklet en række adfærdsstrategier, som som respons på de svære tanker. I håb om at de svære følelser går væk - men hvis du har udviklet PTSD vil det modsatte være tilfældet. Din adfærd har forstærket angsten. 

Måske er du begyndt at undgå personer eller steder - som minder dig om traumet - i et forståeligt forsøg på at undgå ubehag og svære følelser. Måske trækker du dig og isolerer dig selv socialt. Måske dulmer du ubehag og svære minder med alkohol eller noget andet.

I den metakognitiv terapi identificerer vi den type af strategier, og hjælper dig med at forstå, hvorfor strategierne (desværre) ikke virker. Og i et tempo som passer til dig, begynder vi at udfordre dine nuværende strategier. Vi støtter dig i et opgør med de strategier, som virker kortsigtet (fx undgåelse), men som vedligeholder angsten og stjæler af din livskvalitet langsigtet. Vi møder dig med al vores støtte og omsorg og hjælper dig hele vejen.

Vil du læse mere om metakognitiv terapi, så kan du klikke på linket. 

Kontakt os gerne, så tager vi en snak om, hvordan vi kan hjælpe dig. 

Vi håber blogindlægget var en hjælp i forhold til din viden om PTSD, og hvordan du kan få hjælp.

Mange hilsner
Trine og Camilla