Blogindlæg

Fødselsdepression

Er du nybagt forælder og mærker du ikke den kærlighed og glæde som du forventede? Føler du dig trist, nedtrykt og overvældet? Vi ved det er sårbart, men du er ikke alene, og der er god hjælp at hente i terapi.
Kvinde der har fødselsdepression

Hvad er fødselsdepression?

En fødselsdepression er en depressiv episode, som udspringer af, at have fået et barn og at være blevet forældre. Lidelsen kan ramme både kvinder og mænd. En fødselsdepression har mange lighedstræk med en klassisk depression, og er derfor karakteriseret ved, at man føler sig nedtrykt, energiforladt og uden glæde og motivation. Denne psykiske tilstand medfører, at man kan føle sig som en dårlig forældre og opleve skyld, skam og forkerthed i forhold til ”hvordan det burde være”.

Hvordan føles fødselsdepression?

Fødselsdepressionen påvirker ens følelsesliv, tankegang, og måde at opleve sig selv og sit lille nye barn på. Ting der før gjorde en glad, kan virke meningsløse og det barn som man havde forestillet sig, skulle betyde hele verden for en, føler man ikke nogen glæde ved. Den nybagte forældre kan opleve at føle en stor ligegyldighed overfor barnet, og til tider også have et ønske om, at barnet aldrig var blevet født. Disse følelser medfører typisk tanker om, at være en dårlig forældre, ikke at være god nok, at føle sig ond eller afstumpet og at være forkert, hvilket gør depressionen endnu værre.

Fødselsdepression og angst

Fødselsdepressioner er ofte ledsaget af angst. Særligt panikangst gør sig gældende, hvilket er pludselige og voldsomme angstanfald, hvor man er bange for at dø, miste kontrollen eller blive sindssyg. Herudover ses der også nogle tvangstanker, hvor den nybagte forældre, kan blive bange for tanker om, at kvæle sin baby eller smide den ud fra altanen. Tvangstankerne virker meget overvældende og skræmmende, og man kan få en stor frygt for at komme til at skade sit barn. Selvom tvangstankerne skaber stort ubehag og angst, vil de dukke op igen og igen. Det er klassisk for tvangstanker. Men det er "bare" angsttanker og har intet med virkeligheden at gøre. 

Det er også en almindelig angstbekymring, at hvad nu hvis jeg har fået en fødselsdepression? Hvad nu hvis min træthed og dårlige humør er lig med, at jeg er deprimeret? Hvad nu hvis jeg ikke kan varetage min opgave som mor/far og gøre det godt nok, som forælder? Det er helt almindeligt, at nybagte forældre kan blive ramt af disse bekymringer. Men så er det i højere grad en angstproblematik end fødselsdepression (men det er ikke mere kompliceret for os at behandle terapeutisk).

Hvornår rammer fødselsdepression?

En fødselsdepression kan opstå allerede i slutningen af graviditeten, men også kort tid efter fødslen og et par måneder efter fødslen. Har man allerede én gang oplevet en fødselsdepression, er risikoen for at få endnu en episode forøget ved de efterfølgende graviditeter.

Symptomer på fødselsdepression

Ved fødselsdepression er der nogen symptomer, som du skal opmærksom på. Det kan være, at du kan genkende nogen af de her symptomer:  

  • Er nedtrykt og trist
  • Går og grubler rigtig meget
  • Er ramt af skyldfølelse
  • Spiser anderledes, end du plejer
  • Har svært ved at koncentrere sig og huske
  • Græder meget
  • Mangler interesse og motivation
  • Er søvnløs
  • Har tanker om selvmord

Hvornår er det en fødselsdepression?

Nybagte mødre oplever ofte en forbigående nedstemthed i de første dage efter fødslen, hvor hun kan være trist, irritabel, nervøs eller græde meget. Fasen topper omkring 4. dag efter fødslen og går over igen på under 10 dage. Fødselsdepressionen skal adskille sig fra disse almindelige symptomer, ved at vare ved i en længere periode end 10 dages tid.

Har du oplevet mange af symptomerne på fødselsdepression i flere uger eller måneder? Så kan det tyde på, at du har en fødselsdepression. Hvis det er tilfældet, er det en god ide, at opsøge professionel hjælp.

Fødselsdepression og hjælp

Hvis du lider af en fødselsdepression er det første vigtige skridt at erkende, at du er ramt af tilstanden. Både overfor dig selv og for din familie, da den sociale støtte kan være af stor værdi. Herefter er det vigtigt, at søge professionel hjælp, så du hurtigst muligt kan komme ud af den depressive tilstand. Al forskning tyder på, at jo hurtigere man kommer i behandling, des nemmere er det, at komme fødselsdepressionen til livs.

Fødselsdepression hos kvinder

Der er sjældent kun en enkelt årsag til, at kvinder udvikler fødselsdepression. Der er utrolig mange tematikker og faktorer, som kan spille sammen, hvilket f.eks. kan være komplikationer i graviditeten, en traumatisk fødselsoplevelse, smerter, forandringer i kroppen, træthed, ammeproblemer, hormonelle ændringer, manglende praktisk og følelsesmæssig støtte, manglende tillid til, at man kan tage sig af et lille barn, forventningspres, ambivalente følelser overfor sit barn, at gå fra at være på arbejdsmarkedet til at være alene på barsel, usikkerhed og identitetskrise.

Det er en stor om omvæltende begivenhed at blive mor, og for nogen bliver det for overvældende og uoverskueligt, og der udvikles en fødselsdepression.

Fødselsdepression hos mænd

Mænds fødselsdepressioner både adskiller sig fra og ligner kvinders fødselsdepressioner.

De hormonelle og fysiske forandringer ved kroppen oplever manden ikke, men til gengæld kan han pludselig befinde sig i en situation, hvor han er skubbet ud på sidelinjen i de første måneder af barnets liv, fordi det er moderen der ammer eller giver mælk det første lange stykke tid. Herudover er det også typisk moderen som er på barsel først, hvorfor mor og barn vil have mange timer sammen dagligt og være i en symbiose, som manden ikke altid bliver inviteret ind i, eller bliver en del af (til at starte med). At være på sidelinjen kan være hårdt og fremkalde usikkerhed, tristhed, følelsen af at være alene og en frygt for at blive forladt.

Ligesom kvinden er blevet forældre, er manden det også, hvilket for ham også indebærer at skulle lande i en ny identitet og hverdag. Hans ansvar er blevet mangedoblet siden babyen er kommet til verden, og der kan være en følelse af ikke at kunne magte opgaven. Ved fødselsdepressioner hos mænd vil der opstå tanker om, ikke at være god nok, om at være overflødig og at have det dårligt med at være far, og have lyst til at flygte fra det hele.

Det ses typisk, at mænd med fødselsdepression undgår hjemmet og begraver sig i f.eks. arbejde. Herudover kan mænd – ligesom kvinder – græde og være ulykkelig uden altid at vide hvorfor.

Kognitiv terapi og fødselsdepression

Når du kommer i behandling hos os for fødselsdepression, vil vi først og fremmest tage udgangspunkt i din særlige situation og i de symptomer som du har.

I den kognitive terapi er der fokus på tanker og adfærd, hvilket vi sammen vil kigge nærmere på, så du kan få en forståelse, for den negative og selvforstærkende spiral, som du befinder dig i. I forhold til tankerne, vil vi sammen lave øvelser og træne, hvordan du kan forandre de negative tankemønstre, til mere realistiske og medfølende tanker. Der vil være fokus på, at lære at håndtere dine negative tanker, så du ikke bliver overmandet af dem, og så de påvirker dig i mindre grad. Adfærdsmæssigt vil vi arbejde med, hvordan du passer godt på dig selv, og du vil lære, at det ikke er depressionen der skal bestemme over din hverdag med dit lille nye barn, men dig.

Metakognitiv terapi og fødselsdepression

Inden for den metakognitive retning anses fødselsdepression som et gruble-problem, hvor tanker og følelser omkring barnet og ens egen nye rolle som forældre, kommer til at fylde i overdreven grad. Hvis man på dagligt plan bruger mange timer på, at mærke efter og beskæftige sig med sine følelser og tanker, får depressionen god mulighed for at vokse sig større.

Typiske tanker ved en fødselsdepression vil f.eks. kunne være: ”Kan jeg finde ud af at være en god forældre?”, ”Jeg blev selv svigtet som barn, mon jeg også kommer til at svigte mit eget barn”, ”Kan jeg holde til det her ansvar?”, ”Tænk hvis depressionen har gjort at jeg har ødelagt mit barn”, ”Føler jeg nok kærlighed for mit barn”, ”Hvorfor er jeg ikke lykkelig, som alle andre er, når de bliver forældre?”.

I et forløb med metakognitiv terapi vil du lære, at give dine negative tanker mindre opmærksomhed, og at genopdage din egen kontrol over grublerierne. Ligesom det gør sig gældende i den kognitiv terapi, har metakognitiv terapi også fokus på at hjælpe dig med hensigtsmæssige strategier på adfærdsplan.

Medicin til fødselsdepression

Hvis du har en svær fødselsdepression, kan det i nogle tilfælde give god effekt, at kombinere terapi og medicinsk behandling. Hvis du ønsker en kombineret behandling, skal du tale med din læge om det. Vi vil altid fortælle, hvis vi tænker, at terapien bør kombineres med medicinsk behandling, men der vil ikke være noget pres fra vores side af. Det vil altid kun være op til dig, om du ønsker medicin eller ej.

Fødselsdepression og tilbagefald

Der kan ske tilbagefald, så derfor kigger vi sammen på, hvordan du holder dine fremskridt vedlige, og hvad du skal gøre, hvis du igen kommer ind i den negative spiral.

Vi har mange års erfaring med behandlingen af fødselsdepression ud fra den kognitive eller metakognitive metode, og vi vil meget gerne hjælpe dig.

Læs mere om vores metode (kognitiv eller metakognitiv).

Du er også meget velkommen til at kontakte os og høre nærmere om, hvad vi kan gøre for dig. Vi ser frem til at høre fra dig.

Mange hilsner
Trine og Camilla 

Den nybagte forældre kan opleve at føle en stor ligegyldighed overfor barnet, og til tider også have et ønske om, at barnet aldrig var blevet født."
Lind & Karmark