Social angst

Social angst (eller social fobi) er en ubehagelig type af angst, hvor du er bange for andre menneskers negative vurdering af dig. "Synes de, jeg er dum?", "Er jeg for kedelig?". Vi ved, at det er hårdt med socialangst, men du behøver ikke at have det på den måde.

Uanset om du er ung eller ældre med social angst, så er der god hjælp at hente i behandlingen af social angst her hos os. Vi vil rigtig gerne hjælpe dig.
Billede af pige med en masse tanker

Hvad er social angst?

Social angst eller social fobi (som det også hedder) er en hyppig angstlidelse, som er kendetegnet ved en angstfølelse i samværet med andre mennesker.

Centralt ved socialangst er en frygt for at blive genstand for andres kritiske opmærksomhed eller for at opføre sig pinligt og blive gjort til grin. Ved social angst er der ofte forestillinger om, at andre tænker dårligt om én.

Når nervøsitet bliver til angst

De fleste kender til at blive nervøse i forbindelse med en ny gruppesammenhæng eller at skulle holde en tale, men social angst er meget mere plagsomt. Socialangst giver stor nervøsitet bare ved fx small-talk med venner, familie eller kollegaer. Daglige sociale møder kan blive virkelig anstrengende. Det er også almindeligt, at personer med socialfobi frygter at få ukontrollerbare synlige angstsymptomer. Det kan fx være at ryste på hånden, rødme, svede eller få en pludselig trang til at skulle på toilettet. 

Læs mere om angst generelt.

Hvad er symptomer på socialangst?

  • Angstfølelse i samvær med andre
  • Frygt for at opføre sig pinligt/ blive gjort til grin
  • Angst for at fx ryste, rødme, svede, få trang til pludseligt toiletbesøg
  • Undgåelsesadfærd i forhold til sociale situationer
  • Social isolation
  • Forberedelse i forbindelse med sociale sammenhænge
  • Øget selvfokus i sociale sammenhænge
  • Selvkritik
  • Oplevelse af at være utilstrækkelig/ "ikke god nok"

Situationer, som fremkalder social angst

  • ”Small-talk” til frokost el.lign.
  • Tale i telefon i andres nærvær
  • Spise eller drikke i andres selskab
  • Tale med autoriteter
  • Gå til fest eller selv holde en fest
  • Arbejde eller skrive, mens andre ser på det
  • Møde nye mennesker / ringe til fremmede
  • Gå ind i et rum, hvor andre allerede er samlet
  • Sidde i midten rundt om et bord
  • Tage ordet /aflægge rapport til et møde
  • Udtrykke uenighed – i både nære og fjerne relationer
  • Holde øjenkontakt
  • Returnere en vare / lave en reklamation

Hvad vedligeholder social angst? 

Har du socialfobi, vil du typisk begynde at undgå social kontakt, som fremprovokerer angst såvel som situationer, der minder dig om tidligere angstoplevelser. Det vil give dig en kortvarig ro og lettelse at blive væk, men stille og roligt æder den sociale angst sig ind på dit liv, og der vil være mere og mere, du ikke kan eller som vækker angst.

Socialangst og undgåelsesadfærd

Undgåelsesadfærd ved socialangst kan have store konsekvenser i forhold til ens arbejdsliv, valg af levebrød, socialt netværk, fritidsliv eller i forhold til at få en kæreste. Måske har den sociale angst også fået store konsekvenser for dit liv? Undgåelse og social isolation er meget klassisk ved socialangst men yderst vedligeholdende for angsten.

Måske har du også udviklet sikkerhedsadfærd i et forsøg på at håndtere din socialangst. Det kan være, at du forbereder enhver sætning, inden du siger noget. Eller kun kan være social, når du har en særlig ven med dig? Måske bruger du alkohol til at dulme angsten? Eller sidder altid med en smartphone i sociale sammenhænge. Eller andet?

Læs mere om kognitiv terapi og undgåelsesadfærd.

Den sociale angsts onde cirkel

Problemet med undgåelses- og sikkerhedsadfærd ved socialangst er, at du ikke får korrigeret angsten og afkræftet dine katastrofetanker.

Det bliver til en "jeg kan kun hvis-logik", eller en "det var godt jeg ikke tog med, for så var jeg faldet helt igennem-logik", som den sociale angst vokser og vedligeholdes af. Nok oplever du kortvarig ro og lettelse på den korte bane, men angsten fastholdes og styrkes på den lange bane.

På den måde er en ond angstcirkel startet, hvor du konstant føler sig bekræftet i, at du ikke passer ind eller ikke kan klare sociale situationer.

Din undgåelsesadfærd har desværre også den konsekvens, at du ofte sætter dig selv uden for fællesskabet - og dermed ikke kommer lige så tæt på studiekammerater eller kollegaer. Du oplever social isolation pga. angsten.

Socialangst vil bilde dig ind, at det er fordi de andre ikke kan lide dig. Men det er din undgåelsesadfærd pga. angsten, som er skyld i, at du får placeret dig selv mere uden for det sociale fællesskab. Og det er så unfair. Du har lige så meget godt at bidrage med som alle andre. Og du fortjener at være del af et fællesskab - det har vi alle brug for. 

Socialangst og bekymring

Lider du af social fobi, vil du typisk bruge meget energi på at forberede dig til forskellige sociale sammenhænge. Der er ofte meget forventningsangst forud for en social situation. Forventningsangsten fylder ofte lige så meget (eller mere) som angst i selve situationen. Man bekymrer sig meget og længe om det, der skal ske. Prøver at tænke alle mulige sociale katastrofescenarier igennem. 

Læs mere om metakognitiv terapi og bekymringer.

Socialangst og stort selvfokus

Når du så befinder dig i den sociale situation, vil din opmærksomhed ofte være rettet mod dig selv i overdreven grad med fokus på, hvordan du tager dig ud i andres øjne. Dit fokus vil være kritisk og negativt. Du kommer til at bruge rigtig meget energi i sociale situationer på konstant at analysere og vurdere dig selv. Det er så anstrengende - og yderst vedligeholdende for den sociale angst. Kan du nikke genkendende til det?

Socialangst og grublerier

Ved socialangst er der efter sociale oplevelser en tilbøjelighed til, at du er meget selvkritisk og analyserer alle de "fejl", du begik. Det er meget typisk, at du gen-afspiller den sociale situation kun med øje for alt det, som du synes gik dårligt.

Ensomhed og lavt selvværd ved social angst

Selvom man har angst for socialt samvær og forsøger at undgå det, så er det menneskelige behov for kontakt der jo stadig.

Derfor bliver personer med socialangst ofte isoleret og ensomme. Der kan samtidig være tendens til, at man med social fobi føler sig utilstrækkelig, anderledes eller ikke god nok – og adfærden med at trække sig fra andre forstærker desværre kun det lave selvværd. Det kan være en rigtig svær angstlidelse at døje med, da den også kan medføre en følelse af skam. 

Læs mere om lavt selvværd.

Så hvis du går med ubehandlet socialangst igennem længere tid, så kan det meget vel forværre din selvværdsfølelse. Og med tiden føre til en oplevelse af at være ensom. Det er hårdt at gå og have det sådan. 

Når socialangst fører til en depression

Vi ser desværre nogle gange at ubehandlet social angst i flere år har den konsekvens, at du måske også udvikler en depression. Du betaler en høj pris, hvis socialangst får lov at diktere din sociale liv. Hvis du pga. den sociale angst undgår sociale fællesskaber eller fx en kæreste. Sidstnævnte kan betyde, at du ikke får stiftet familie - og når alle omkring dig begynder på det, så rammer det hårdt på et eksistentielt plan. Og så kan du udvikle en depression.

Læs mere om depression.

Så socialangst er desværre en angstlidelse, som kan have store konsekvenser for ens liv. At du føler dig anderledes og ikke god nok. At du går og skammer dig over at have det sådan. At du er ensom og isoleret, men synes det er pinligt at række ud efter andre. At den sociale angst får bildt dig ind, at det er fordi der er noget galt med dig. 

Socialangst og sociale medier

Undgåelsesadfærd er en central del af socialangst, men samtidig er vi sociale væsener med et behov for andre mennesker. En oplagt kandidat til at lave undgåelse, men stadig få tilfredsstillet behovet for andre mennesker kan være brug af sociale medier. Desværre er brug af sociale medier dog sjældent en god ide med socialangst, da det virker forstærkende på angsten og usikkerheden. Følelsen af at være udenfor bliver endnu større ved at sidde alene bag sin skærm og følge med i andres (sociale) færden. Samtidig er sociale medier jo med til at skævvride virkelighedsbilledet af, hvor "perfekt" alle andre har det. Og det vil puste til følelsen af ikke at være god nok eller have lige så meget at byde på som andre. Socialangst er især udbredt hos unge.

Hvilken behandling af social angst?

Hvis du døjer med social angst er det rigtig relevant med målrettet behandling, så du igen kan få det godt. At få hjælp så ikke du lader angsten styre dit liv.

Der er heldigvis rigtig gode resultater i behandling af socialangst med både kognitiv terapi og metakognitiv terapi. Så der er god hjælp at hente, og vi har mange års erfaring i at behandle social angst.

Læs mere om vores behandling af social angst herunder. 

Gode råd til social angst

Ikke lav undgåelse pga socialangst
Når angsten opstår i sociale situationer, er det helt oplagte valg at prøve at undgå sådanne situationer. Det kan være, at du melder afbud til en fest på grund af angsten. Problemet er bare at for hver gang, du undgår en situation, der fremkalder angsten, vil du bidrage til at vedligeholde din sociale angst. Og samtidig giver du dig selv dårlige sociale odds pga. alt det, som du holder dig selv udenfor. Det vigtigste, du kan gøre er derfor at trodse angsten og lade være med at undgå de svære situationer. I stedet kan du gradvist trodse din sociale angst, og for eksempel starte med at være til festen i en time eller to, i stedet for slet ikke at komme. Små skridt, som stille og roligt gør en stor forskel - så ikke socialangst skal være del af dit liv.

Bliv bevidst om din sikkerhedsadfærd 
Sikkerhedsadfærd er handlinger, som du støtter dig til, for bedre at kunne håndtere din angst i svære situationer. For at undgå at vedligeholde den sociale angst, kan du prøve at blive bevidst om din sikkerhedsadfærd. Måske bruger du din smartphone til at undgå at få øjenkontakt med andre i køen i supermarkedet. For at give et eksempel på socialangst sikkerhedsadfærd. Når du er blevet bevidst om din sikkerhedsadfærd kan du også gradvist mindske den. For eksempel kan du starte med at kigge op et par gange fra din smartphone, når du står i køen, og måske til sidst lægge den helt væk.

Flyt fokus  
I de svære situationer, hvor social angst fylder meget, vil dit fokus ofte være rettet mod dig selv og dine fysiske reaktioner. Samtidig vil du måske også monitorere de andres ansigter for at lægge mærke til, om de mon tænker noget negativt om dig. Ved at flytte dit fokus, og i stedet koncentrere dig om dine omgivelser, vil du kunne vende din opmærksomhed på noget andet end den sociale angst, hvilket i sig selv vil mindske din angstreaktion.

Arbejd med din forventningsangst  
Hvis du kæmper med social angst, kan du sikkert genkende, at du bruger en masse energi på at bekymre dig om situationer, der ligger ude i fremtiden. Du forestiller dig måske alle de frygtelige scenarier, der kan opstå. En del af arbejdet med at komme din socialangst til livs er at arbejde med din forventningsangst. Du behøver ikke skubbe tankerne væk, men du kan blive bevidst om, hvornår du bekymrer dig, og at bekymringerne ikke er hjælpsomme, men derimod er med til at forstærke angsten.

FÅ HJÆLP TIL DIN SOCIALE ANGST

Hvis du har kan nikke genkendende til symptomer på socialangst og gerne vil have hjælp til det - så skal du vide, at vi kan gøre rigtig meget for dig.

Du kan læse om os psykologer her, hvis du vil lære os lidt bedre at kende, inden du booker tid.  

Endelig tag kontakt til os, så vi kan hjælpe dig videre. Du kan skrive til kontakt@kognitivpsykologpraksis.dk eller ringe til 5388 1200

Flere behandlingsområder

Vores kerneydelse er individuel terapi til voksne, unge og børn. Vi skræddersyer et individuelt forløb til dig, hvor vi tager højde for din problemstilling, samt hvilken psykolog som er bedste match til netop dig. Vi er førende eksperter inden for behandling af angst, OCD, stress, depression og lavt selvværd, og vi vil hjælpe dig til igen at få det godt.

Klik i boksene til højre, hvis du vil læse videre om andre behandlingsområder hos os.