DR Ultra: Nålefobi med vores psykolog som ekspert
Nålefobi
Måske har nålefobi ikke fyldt så meget i dit liv inden Covid-19? Måske har du generelt kunne undgå at blive konfronteret med nåle, men med to eller tre vaccinationsstik foran dig, kan angsten pludselig vokse og fylde i hverdagen. Kan du nikke genkendende til det, så har vi samlet lidt viden og gode råd til dig i dette blogindlæg.
Hvad er nålefobi?
Nålefobi karakteriseres som en specifik fobi, hvilket vil sige, at angsten bliver udløst i afgrænsede og særlige situationer – i dette tilfælde i relation til nåle. Nålefobi er meget udbredt, og det antages at op mod 25% af den danske befolkning kæmper med fobien. Lidelsen er ikke i sig selv farlig, men kan være farlig i den forstand, at den kan forhindre den nålefobiske person i at tage nødvendige forholdsregler i tilfælde af ulykke, sygdom eller smitte.
Hvordan kommer nålefobi til udtryk?
Ved nålefobi kommer angsten til udtryk ved tre forhold; kropslige reaktioner, handlinger og tanker.
Kropslige reaktioner: når man som nålefobiker sættes i en situation, hvor man skal stikkes med en nål eller sprøjte, kan man opleve et stort kropsligt ubehag. Det kan f.eks. kan komme til udtryk ved svimmelhed, sveden, hjertebanken, rysten og kvalme.
Handlinger: lider man af nålefobi, vil man som oftest forsøge at undgå situationen der involverer nåle. Denne form for adfærd kaldes for undgåelsesadfærd og er helt klassisk for alle former for fobier. Undgåelsesadfærd kan på den korte bane formindske eller helt holde angsten væk, fordi man ikke konfronteres med det man frygter. På den lange bane opretholder undgåelsesadfærd dog angsten, da man ved at holde sig væk, bekræfter sig selv i, at nåle er farlige, og at man må holde sig væk, for at forblive i sikkerhed.
Tanker: ved fobier er tankerne skævvredet og overdrevne, og man vil som regel have katastrofetanker om, hvad der kan ske, hvis man skal stikkes. F.eks. kan man frygte at blive dødeligt syg af injektionen, eller at blive smittet med diverse sygdomme fra nålen. Man kan også have overdrevne forestillinger om, hvor ondt det vil gøre eller hvor længe smerten vil blive ved. Andre igen frygter at det fysiske ubehage ved angsten skal eskalere ud i panik, og at man laver en scene.
Hvorfor opstår nålefobi?
Nålefobi kan opstå af flere forskellige og blandede grunde. Nogen udvikler en fobisk angst for nåle efter en voldsom eller ubehagelig oplevelse med nåle/sprøjter/injektioner. En anden årsag til udviklingen af en specifik fobi kan også være, at man har set andre være bange for nåle – f.eks. sine forældre eller søskende – og herved selv blevet bange. Slutteligt er nogen mennesker genetisk disponerede for at udvikle en angstlidelse, og vil i et sådant tilfælde være mere tilbøjelige til at udvikle angst, hvis vilkårene er tilstede. Det skal samtidig siges at fobier er ret normale - fx for nåle/blod/smarter, højder, kryb eller trænge rum. Dette skyldes, at vi rent evolutionsmæssigt skal sikre vores overlevelse - og angsten tjener det formål at gøre os "alerte". Og der hitter den type fobier, som potentielt kunne udgøre en fare - men som er ganske harmløse fænomener i Danmark.
Nålefobi – 8 gode råd
Råd 1 til nålefobi:
Husk det er NORMALT at være bange for nåle – det gælder både mange børn og voksne. Så ikke tænk, at du er unormal eller svag – det er helt almindeligt.
Råd 2 til nålefobi:
Fortæl det til dem, som skal stikke dig, at du har nålefobi. Så kan sygeplejersken eller lægen tage hensyn og støtte dig ekstra godt. Hvis du har tendens til at blive svimmel eller få kvalme (det er normalt med blodtryksfald ved nåle og blodfobi), så tag dig forholdsregler inden. F.eks. ligge ned på en briks fra start eller have en spand tæt ved dig.
Råd 3 til nålefobi:
Accepter det kropslige ubehag – ved angst har kroppen det som om, at der er fare på færde (ligesom hvis der var en bjørn foran dig). Så det er helt almindeligt og okay at hjertet banker hurtigere, at vejrtrækningen øges, at du får det varmt eller f.eks. har kvalme. Det er midlertidigt og går over igen.
Råd 4 til nålefobi:
Forsøg at tænke alternative tanker, som kan svare angsten igen. Frygter du f.eks. at blive smittet med bakterier eller sygdom fra nålen, så forsøg i stedet at tænke tanker så som at nålen er helt steril, og at du ikke bliver smittet med bakterier eller sygdom fra nålen.
Råd 5 til nålefobi:
Da man ved nålefobi kan få blodtryksfald, så er det fint at lave nogle opspændingsøvelser. Det kan f.eks. være at spænde i fødder, ben og balder samtidig – spænd op / slap af /spænd op / slap af….osv. Samtidig med det har en funktion rent fysisk, så er det også godt at have en lille opgave, som man kan vende fokus imod, når man sidder der og venter. Ubehaget vil stadig være i kroppen, men det er fint at lade det passe sig selv lidt og vende fokus mod en opspændingsøvelse.
Råd 6 til nålefobi:
Hvis ikke man har tendens til at blive svimmel, så er det fint at distrahere sig selv med f.eks. at kigge på sin telefon, tælle alle blå genstande omkring sig, fortælle sygeplejersken om hvad man har lavet i sin ferie el.lign.
Råd 7 til nålefobi:
Husk at selvom det gør lidt ondt, så er det hurtigt overstået. Du kan sagtens klare det.
Råd 8 til nålefobi:
Husk at rose dig selv – og måske en lille belønning bagefter er på sin plads.
Rigtig god arbejdslyst med din nålefobi. Vi hepper på dig!
Mange kærlige hilsner
Lind & Karmark