Dit barn har separationsangst

Dit barn reagerer med stor angst i eller op til situationer, hvor I skal være væk fra hinanden. Dit barn er plaget af det, som vi kalder separationsangst.
Billede af dreng som ikke vil væk fra sin mor

Mit barn bliver angst ved separation

Der findes mange typer af angst, men blandt børn er den hyppigste form separationsangst, som dagens blogindlæg vil handle om. Det betyder, at hvis dit barn lider af separationsangst, er det vigtigt at understrege, at det er et almindeligt fænomen. I er bestemt ikke er alene om at gå rundt og have det sådan  - og endnu vigtigere, at der findes en måde at behandle det på.

Separationsangst hos børn - hvad ved vi?

Separationsangst er en naturligt forekommende reaktion hos spædbørn i alderen 6-12 måneder. Her opdager barnet, at forældrene er i stand til at gå fra dem og reagerer derfor med gråd og skrig og har typisk en fase, hvor de bliver mere omklamrende og vil hænge mere på armen. Dette er en del af barnets naturlige udvikling at gennemgå denne fase og langsomt erfare, at mor og far rigtigt nok kan gå, men også kommer tilbage igen. 

Når man som barn har separationsangst efter den naturlige udviklingsfase, kan det skyldes forskellige ting.

Det kan fx være, at man har været ude for en traumatisk oplevelse. Ens ens far/mor har måske været alvorligt syg i en periode eller der har været dødsfald i familien, som har påvirket barnet. Det kan også være, at dit barn har det svært i institution eller skole, og derfor ikke vil skilles fra dig og efterlades til en svær hverdag. Der kan altså være flere forskellige grunde til at foretrække at have mor eller far helt tæt på hele tiden.

Det kan også sagtens ske, at der ikke er ydre udløsende faktorer, som direkte kan forklare, at dit barn er blevet ramt af separationsangst. Nogle børn har et højere alarmberedskab fra naturen side, som lettere kan blive aktiveret i situationer. Og så kan den naturlige separationsangst (som de fleste børn oplever på et tidspunkt i deres udvikling) blive til et tema som fortsætter. Især hvis ikke man er opmærksom på at tackle det, så angsten får mindst muligt at skulle have sagt. Vi oplever også at nogle forældre selv kæmper med angst, og det kan komme til at "smitte" barnet via forskellige signaler og kommentarer fra den voksne.   

Når jeres barn bliver angst ved adskillelse

Hvis du har et barn, der oplever at have separationsangst, kan angsten komme på forskellige tidspunkter. For eksempel i forbindelse med at skulle i skole eller når jeres barn skal lægge sig til at sove. Barnet vil ofte mærke angsten komme snigende, måske få hjertebanken, ondt i maven og måske forsøge at udskyde at mor eller far skal gå. Måske beder dit barn jer om at læse en historie mere eller om at blive liggende ved siden af dig inde i soveværelset. Det kan også være, at dit barn allerhelst vil sove ved siden af mor og far inde i jeres seng, fordi tanken om at sove på eget værelse er alt for overvældende. 

Er dit barn bange for at skulle være alene i skolen, kan det være, at han eller hun lige skal vise jer den anden skolebog i tasken, eller den nye plakat, de endnu ikke har set. Dit barn forsøger at holde på mor og far, så længe det overhovedet er muligt, fordi separationsangsten ellers kommer væltende med 200 km/t, hvis I går. Og den følelse prøver barnet at undgå at have alene. Det kan føles svært, og som om man ikke kan klare det.

Separationsangsten kan også komme til udtryk ved, at dit barn måske ofte har ondt i maven, når han eller hun skal afsted i skole. At der altid er "gode undskyldninger" for at blive hjemme. Eller måske er det med skrig, skrål og tårer, når der skal siges farvel. Det kan også være, at der ofte bliver ringet til jer på jobbet, da jeres barn beretter om stor mavepine - i håb om at komme hjem igen. 

Måske er angsten for at være uden far eller mor, blevet så slem, at jeres barn har stort fravær i skolen. At der er mange dage, hvor det ikke lykkes at komme afsted. Det kan også være, at det tager langt tid at falde i søvn om aftenen, fordi I bruger timer på at komme igennem de rigtige putteritualer. 

Det er måske også blevet meget svært med fx legeaftaler ude hos andre børn. Som forældre oplever I, at det er svært at vide, hvor meget der skal ”skubbes”, og hvor meget I skal møde jeres barn i ønsket om undgåelse af situationer, som vækker angst. 

Typiske tegn på angst for separation

Mit barn...

  • Er begyndt at undgå situationer af frygt for at være væk fra os.
  • Bliver overdrevent ked af det, når der skal siges farvel og kan være svær at trøste.
  • Gør alt for at komme udenom aktiviteter, som de fleste børn på hans eller hendes alder deltager i. Det kan fx være legeaftaler, soveaftaler, lejrtur eller udflugter.
  • Har fysiske eller kropslige reaktioner på angst, som fylder og måske tager til. Det kan fx være kvalme, ondt i maven, hovedpine eller lignende, som typisk kommer i eller op til situationer, hvor I skal være væk fra hinanden. 

Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, så kan det meget vel være, at jeres barn døjer med angst for separation. Selvom det kan være svært for både børn og forældre, så er der heldigvis god hjælp at hente. 

Når man gerne vil, men ikke føler man kan

Hvis jeres barn lider af separationsangst kan tanken, om at forlade mor eller far være uudholdelig. Samtidig ved vi som psykologer, at der også tit er drømme og håb om at kunne være uden mor og far. For eksempel kunne overnatte hos en ven eller være alene på fritidshjemmet, sammen med de andre. Fordi det er sjovere, og fordi de andre altid fortæller om sjove ting, de har lavet, de gange, hvor du ikke kommer afsted. Det kan være, at når jeres barn er i godt humør, så ønsker han eller hun virkelig at kunne ændre det hele med et trylleslag og fra nu af bare tage af sted uden mor og far. Men når I så når til at det skal ske, virker det som et alt for stort bjerg at overkomme.

Separationsangst kan overkommes

Det kan være, at både dit barn samt I som forældre, synes det er uoverkommeligt at gå i gang med at arbejde med separationsangsten. Men det er heldigvis sådan, at det sagtens kan blive anderledes og meget nemmere på sigt. Men det kan være godt at få lidt støtte, motivation og inspiration til at tage fat på emnet.

Der kan vi som psykologer med speciale i angstbehandling sagtens hjælpe jer. Der er heldigvis ofte rigtig gode resultater i behandling af angst for separation hos børn. 

Behandling af angst for separation

Kognitiv adfærdsterapi og metakognitiv terapi er to velegnede metoder til at behandle separationsangst. Ved hver henvendelse hos Lind & Karmark vil vi vurdere, hvilken behandling der giver bedst mening for dit barn. Du kan læse mere om dem i nedenstående.

Hvis du ønsker at bestille tid til dit barn, så kan du enten gøre det via mail, over telefon eller online.  Hvis du har nogle spørgsmål inden booking, er du også meget velkommen til at ringe ind til os, og så vil en af vores børnepsykologer svare på jeres spørgsmål. Du kan ringe på tlf. 5388 1200.

Gode råd til børn med angst for separation

Vi har samlet lidt gode råd, I som forældre kan afprøve. Men husk, at hvis det er svært - eller ikke helt virker nok - så er det netop vores speciale. Og vi er klar til at hjælpe jer.

Men uanset ved kan det være godt at få inspiration i nedenstående råd om separationsangst.

1) Alternative tanker

Prøv at finde beviser imod den tanke der er forbundet til det, at være uden mor eller far. Er tanken om at der sker mor/far eller dig noget, mens de er væk realistisk? Hvad taler imod det? Her er det godt som voksen at komme med betryggende udsagn (tilpasset til dit barns alder), der kan fungere som alternative tanker for dit barn. 

2) Et mål at sigte efter

Opstil sammen med jeres barn et mål for, hvad han eller hun gerne vil kunne, men som separationsangsten forhindrer. Det er vigtigt, ar jeres barn (og ikke jer som forældre) opstiller målet, I skal arbejde henimod. Selvom I som forældre vil støtte alt det I kan, er det nemlig jeres barn, der skal arbejde med at nå hen imod målet. Men I må jo gerne brainstorme på ideer sammen med jeres barn.  

3) Gradvise trin i behandling af separationsangst

Del udfordringen angst for separation op i små bider – ingen kan overkomme et bjerg på én gang! 

Her kan i lade jer inspirere af billedet af en trappestige.  Trappestiger er en måde at dele den store angst-udfordring op i små spiselige bider og tage et skridt ad gangen op af stigen. Det kan være, at man prøver at være uden mor og far i kortere tid ad gangen og så gradvist øger tiden. Det kan også være, at I øver at mor eller far gradvist begynder at rykke sig ud af soveværelset om aftenen, så jeres barn vænner dig til at falde i søvn alene. 

4) Belønning 

Når dit barn lykkes med at være alene (også selvom det er i kortere tid), så HUSK at fejre succeserne! Vi fortjener alle en belønning, når vi har kæmpet for noget. Det kan være, at jeres barn får lov at vælge aftensmaden eller at I går ud og spiser en is. 

Belønning er altid en fast del af angstbehandling med børn. Børn har nemlig svært ved at se tingene i større perspektiv qua deres alder, men tilgengæld kan de forholde sig til fx et stykke slik eller et lille stykke legetøj. 

LAD OS HJÆLPE JERES BARN MED ANGSTEN FOR SEPARATION

Hos Lind & Karmark har vores børnepsykologer meget erfaring med at arbejde med separationsangst hos børn.

Hvis I ønsker hjælp til at komme i gang med at arbejde med det, står vi klar til at tage hul på udfordringerne sammen med jer. Så jeres barn igen kan gøre alle de ting han eller hun savner at kunne. Og som I ønsker som forældre og familie.  

I kan ringe til os på tlf. 5388 1200 eller skrive en mail til os. Kontakt info kan findes ved at trykke på linket. 

I er også velkommen til at læse mere om vores børne- og ungepsykologer under vores afsnit om os psykologer

Vi har oplevet en professionel, imødekommende og meget fokuseret og virkningsfuld guidning og hjælp, som har resulteret i at vores datter har fået kontrol over sin angst og har kunnet vende tilbage til en normal hverdag igen. Vi kan varmt anbefale Lind og Karmark.
Mor til datter med angst

Flere terapi tilbud

Hos Lind & Karmark tilbyder vi terapi både individuelt, i gruppe eller online. Klik på boksene til højre, hvis du vil læse mere. 

Er du forældre på udkig efter kvalificeret psykologhjælp til dit barn, så klik på boksen med "Terapi til Børn".

Vi ser frem til at hjælpe!