Dit barn kæmper med lavt selvværd
Kæmper dit barn med lavt selvværd?
Børn og lavt selvværd
Det lave selvværd betyder måske, at dit barn afholder sig fra at kaste sig ud i nye ting - eller måske bare hverdagsting med andre børn. Alt sammen af frygt for at fejle, føle sig uden for eller ikke-god-nok. Og jo mere dit barn holder sig selv tilbage og udenfor - jo færre oplevelser af succes og af at høre til. Og dermed får selvværdet ikke meget at vokse af. Og så kan det blive en selvforstærkende negativ spiral.
Tegn på lavt selvværd hos børn
Vores barn...
- Beklager sig over at føle sig dum, grim eller uinteressant.
- Føler sig uden for og kommer til at isolere sig selv i klassen eller i vennegruppen.
- Knokler altid hårdere end andre – for at ville bevise sit værd.
- Bliver meget hurtig ked af det og tolker hurtigt ting, som en fiasko.
- Laver en masse undgåelse af frygt for at fejle eller blive afvist.
- Har svært ved at sige fra eller sætte grænser.
Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, og er du er i tvivl om dit barn har brug for hjælp, så er du altid velkommen til at ringe eller skrive til os. Så skal vores børnepsykologer nok besvare dine spørgsmål og guide dig på rette vej.
Behandling af lavt selvværd hos børn
Kognitiv adfærdsterapi og metakognitiv terapi er to velegnede metoder til at behandle lavt selvværd hos børn. Ved hver henvendelse hos Lind & Karmark vil vi vurdere, hvilken behandling, der giver bedst mening for dit barn. Og I vil få kvalificeret hjælp af vores dygtige børnepsykologer.
I kognitiv terapi er der fokus på tanker og adfærd, da det i høj grad vedligeholder svære følelser. Og lavt selvværd er en svær følelse, som kan være rigtig tung at gå med for dit barn. Men fortvivl ikke, der er god hjælp at hente i terapien.
Tanker og lavt selvværd
I kognitiv terapi vil dit barn sammen med børnepsykologen øve sig i at finde beviser imod deres selvkritiske tanker. Den vej igennem får vi ”pudset” de selvkritiske briller. Konkret vil dit barn blive trænet i at få øje på de positive ting ved sig selv og flytte dem i forgrunden. Vi vil øve os i at tale pænt til os selv.
Det vil være lidt forskelligt fra barn til barn, hvad det er som trænger til kognitiv omstrukturering. Nogle børn er selvkritiske omkring deres udseende, deres kroppe, deres måde at være på, hvordan de klarer sig i skolen - eller måske noget helt femte. Børnepsykologen skal nok finde ud af, hvilke tanker som driller dit barn - og hjælpe med konkrete redskaber.
I terapien har vi også fokus på at normalisere fejl og udfordre idéer om, at man skal være eller gøre ting perfekt. Kort sagt vil vi finde beviser for, at dit barn er god nok præcis som han eller hun er.
Adfærd og lavt selvværd
En vigtig del af terapien vil også være at finde frem til strategier, der vedligeholder dit barns lave selvværd. Adfærd som vedligeholder lavt selvværd hos børn kan fx være:
- Selvkritisk sammenligning med andre
- "Beviser" på fx sociale medier om, at andre er bedre end én
- Undgåelse af at være i fokus
- Undgåelse af nye udfordringer
- Holde sig selv i baggrunden ved sociale sammenhænge
- Søge meget tryghed hos forældre - bede dem gøre ting for sig
- Søge forsikring hos forældre - stille mange spørgsmål om de samme ting
- Tale grimt om sig selv til andre
Børnepsykologen vil sammen med dit barn finde frem til strategier, som vedligeholder hans eller hendes lave selvværd. Og så vil der blive lagt en plan for, hvordan man stille og roligt kan fjerne de uhensigtsmæssige strategier.
Dit barn vil blive klædt på med alternative strategier, og de nye strategier vil blive øvet i terapien. Og der vil blive inddraget belønning samt masser af ros og støtte - for terapi er hårdt arbejde, som skal anerkendes.
Kognitiv terapi til jer som forældre
I vil som forældre blive klædt på til, hvordan I kan støtte jeres barn i at finde beviser imod de negative tanker. I vil også blive klædt på til at øve de nye adfærdsstrategier med jeres barn mellem sessionerne. Det er nemlig afgørende at det nye bliver øvet for at terapien har en effekt. I vil også få gode råd og vejledning til, hvordan I styrker jeres barns selvstændighed og tro på sig selv.
Hvis I vil læse mere om kognitiv terapi (inden I booker tid), så kan I klikke her.
Metakognitiv terapi er en ny metode, som viser strålende resultater i behandling - også til børn. I metakognitiv terapi er fokus på at håndtere sine tanker på en ny - og meget bedre - måde. Og der er udviklet konkrete metakognitive strategier, øvelser og teknikker, som man lærer i terapien. Jeres børnepsykolog vil klæde jeres barn godt på, så han eller hun bliver dygtig til de nye teknikker (og på den måde får det godt).
I metakognitiv terapi til lavt selvværd vil fokus være på nye strategier til at håndtere tanker samt opmærksomhed på bedst mulig adfærd for jeres barn.
Triggertanker og lavt selvværd
I den metakognitive terapi vil dit barn lære at spotte sine ”trigger-tanker” (negative tanker om sig selv). Og vi vil snakke med dit barn om, hvordan triggertanker er drilletanker, som kommer til at fylde endnu mere i ens hoved, hvis man giver dem meget opmærksomhed. Lidt som hvis man kløer i et myggestik - hvad sker der så - ja, så klør det endnu mere. Dit barn vil få helt konkrete teknikker til at give triggertankerne mindre opmærksomhed, og vi vil øve det sammen i sessionerne.
Adfærd og lavt selvværd
Foruden fokus på metakognitive redskaber til dit barns selvkritiske tanker, så vil vi også have fokus på, hvilken adfærd som vedligeholder dit barns lave selvværd. For hvis svære følelser fylder meget, så er det fordi de bliver fordret af strategier som ikke er gode for én. Og det er klassisk ved lavt selvværd hos børn, at der er flere ting som dit barn undgår eller søger forsikring omkring (som det også er beskrevet i afsnittet ovenfor).
I den metakognitiv terapi vil vi have fokus på bl.a. undgåelse, negativ sammenligning, meget forsikringsadfærd hos forældre samt at tale grimt om sig selv til andre. Sammen med dit barn får vi lagt en god plan, så vi får skiftet de dårlige strategier ud med gode strategier. Og vi træner og øver sammen i terapien, så det bliver så konkret som muligt. Og vi sørger for at benytte os af belønning (i samarbejde med jer), så jeres barn fastholder motivationen i terapien.
Metakognitiv terapi og forældre
Vi sørger for løbende at inddrage jer i den metakognitive terapi til jeres barn. Og jo yngre jeres barn er, jo mere bliver I inddraget. I vil både få viden om, hvad der vedligeholder det lave selvværd - samt hvordan vi får vendt det. Og de hjemmeopgaver der skal trænes mellem gangene, vil I også blive inddraget i. Det kan fx være i form af belønning, men jeres børnepsykolog skal nok klæde jer godt på og lægge en god plan sammen med jer.
Hvis I vil læse mere om metakognitiv terapi (inden i bestiller tid), så kan I klikke lige her.
Flere terapi tilbud
Hos Lind & Karmark tilbyder vi terapi både individuelt, i gruppe eller online. Klik på boksene til højre, hvis du vil læse mere.
Er du forældre på udkig efter kvalificeret psykologhjælp til dit barn, så klik på boksen med "Terapi til Børn".
Vi ser frem til at hjælpe!