Ung og angst
Angsten kan vise sit ansigt på mange forskellige måder - men uanset hvilken retning vil den gøre livet surt for dig. Mange unge døjer med angst i dag, og ubehandlet kan det være rigtig pinsomt.
Er du ung og kæmper med angst, kan du måske genkende én eller flere af følgende bekymringer…
- "Åh nej, jeg bliver rød i hovedet henne i klassen!"
- "Shit, hvad hvis klappen går ned til eksamen, og jeg slet ikke kan huske noget!"
- "Hvis jeg er på forkant med alt, så kan jeg forhindre slemme ting for mig og min familie!"
- "Tænk nu hvis ikke jeg gør nok i forhold til klimaet, og det er min skyld at dyrearter bliver udryddet og mennesker dør!"
- "Åh nej, min krop går helt amok - er jeg ved at besvime, bliver sindssyg eller få et hjertestop?"
Nogle typiske angstproblematikker, som unge kan kæmpe med er altså:
Unge og social angst
Social angst eller socialfobi er kendetegnet ved, at man er bange for at blive vurderet negativt af andre. Når man er ung er det et udviklingstrin, hvor sammenligningen med andre begynder at fylde mere. Og man er ofte lidt mere usikker som ung, da man er ved at lære sig selv at kende, blive voksen og skal navigere i rigtig mange sociale sammenhænge. Så social angst er en ganske normal udfordring (også) som ung.
Unge og eksamensangst
Når man er ung er der ofte rigtig mange eksamener. Både i folkeskolen, på fx gymnasiet eller en videregående uddannelse. Og eksamener er angstprovokerende for det fleste - også for voksne. Det at skulle præstere godt her og nu og få et tal for sin præstation, som kan have betydning for fx ens videre uddannelse, det er lidt af et pres. Og det pres kan måske resultere i eksamensangst, hvor angsten kommer til at fylde rigtig meget. Og blive en yderligere belastning i en i forvejen krævende periode.
Unge og generaliseret angst
Generaliseret angst betyder, at man bekymrer sig vidt og bredt om mange emner. Og der er også en del unge, som kæmper med generaliseret angst og en stor bekymringstendens. Ofte er det bekymringer om ens nærmeste, om ulykker, om ting der kan gå galt i livet, om krig, om klima, om terror eller måske noget helt andet. Bekymringer i livet er normale (det har det fleste fra tid til anden), men det er omfanget af bekymringerne og angsten, som bliver problemet ved generaliseret angst. Angsten kommer til at fylde alt for meget i den unges liv.
Unge og klimaangst
Vi har problemer med vores klima og klimaforandringer. Det er der ingen tvivl om. Så der er grund til at være bekymret, og det er mange unge også. Ved klimaangst fylder temaet så meget hos den enkelte unge, at det går mærkbart ud over psykisk trivsel og livskvalitet. Og måske med angstanfald, søvnløse natter og en konstant uro eller tristhed som følge. Klimaangst kan man afhjælpe i terapi - uden det ændrer på ens handlinger og initiativer i forhold til at bedre klimaet.
Unge og angstanfald
At få et angstanfald er noget, som alle vil kunne opleve i livet. Men det gør det ikke nemt af den grund. Et angstanfald er ofte en voldsom fysisk oplevelse, som kan gøre én bange. Og hvis du er ung og oplever angstanfald, så har man ofte ikke en livserfaring at trække på, hvor man kan minde sig selv om, at det går over. Hvis først du bliver bange for angstanfald, så kan det udvikle sig til panikangst. Som ung kan du få angstanfald som følge af en rigtig travl eller belastende periode i livet. Det kan være en periode med eksamener, stress eller måske en livskrise pga. sygdom i nær familie, et svært kærestebrud eller andet. Angstanfald kan komme til at fylde meget og blive pinagtige med en paniklignende følelse i kroppen, hvis ikke du får hjælp. Jo før du får hjælp, jo hurtigere er det at håndtere - succesraten med behandling af panikangst er heldigvis rigtig høj.
Social angst er angsten for at gøre noget pinligt, være utilstrækkelig eller falde ved siden af i sociale situationer. Social angst er den mest almindelige type af angst blandt unge og teenagere.
Kæmper du med social angst, så kontakt os, så du kan få bugt med din angst.
Social angst findes i forskellige styrkegrader og kan påvirke den unge på forskellige måder. At være optaget af, hvad andre tænker om én er en helt almindelig del af det at være ung (og menneske). Alle unge kan blive nervøse og usikre i sociale sammenhænge – det er en del af ungdomslivet. Man kan tale om decideret social angst, når den unge lader sig optage af andres vurdering i et større omfang, og når angsten kommer til at styre den unges liv. Det kan være i en grad, så han eller hun lader sig begrænse meget i hverdagen eller direkte undgår sociale situationer på grund af angsten for at ”falde igennem”.
Hvor mange unge kæmper med social angst?
For ca. hver tiende ung udvikler ”almindelig social usikkerhed” sig til en social angst. En angstlidelse karakteriseres ved, at den fylder meget i omfang og står i vejen for at have et godt og tilfredsstillende liv (socialt og måske også fagligt).
Alberte og social angst
Lad os komme med et eksempel. Mød Alberte.
Alberte er 17 år og går på gymnasiet. Hun holder sig væk fra kantinen, har aldrig været med til en fest eller en fredagsbar. Hun har udviklet strategier, som gør, at hun konsekvent undgår for meget social opmærksomhed. Hun kommer som den første om morgenen, så hun kan tage den anonyme plads bagerst i klassen. Hun tager ofte ørebøffer på for at signalere, at hun ikke er socialt tilgængelig. Hun slår gerne blikket ned, når hun går forbi andre på gangene. Hun tager stort set aldrig ordet frivilligt - hverken fagligt eller i smalltalk-sammenhænge.
Alberte har social angst. Hun er vanvittig bange for at komme til at sige eller gøre noget, som gør hende til grin. Hun bekymrer sig, inden hun skal i skole eller til andre sociale situationer, hun ikke kan undgå. Hun bruger lang tid på at bekymre sig på forhånd - hun har rigtig meget af det vi kalder forventningsangst.
Hun har også kæmpe fokus på sig selv og sin egen måde at være på, når hun er sammen med andre. Der kører konstant et parallelspor af bekymringer, når hun er i en situation med andre, hvor hun analyserer sig selv kritisk.
Og når hun endelig lukker døren til sit værelse, bruger hun timer på at afspille sociale situationer og gennemgå, hvad hun sagde og gjorde, som helt sikkert har været kikset, flovt eller pinligt. Alberte kæmper med voldsom uro og angst. Hun har ofte en knude i maven og i halsen, beskriver ”uvirkelighedsfølelse” og frygter dagligt at rødme i situationer med andre. Hendes liv er blevet mere og mere begrænset de senere år – og angsten er taget til. Hun ser sig selv lave mere og mere undgåelsesadfærd - altså undgå og afstå fra invitationer til sociale situationer, hvor angsten virkelig melder sig på banen.
Ung og social angst. Do's & Don'ts
Kan du genkende dig selv i beskrivelsen af Alberte? Så kan det meget vel være, at DU også kæmper med social angst.
Hvis du vil den sociale angst til livs, får du her nogle vigtige læringspunkter om, hvad du bør gøre - og lige så vigtig, hvad du ikke skal gøre. Vi starter med det, du skal undlade at gøre.
Tag et opgør med din undgåelsesadfærd
Læg mærke til, at Alberte ligesom andre med social angst tyr til undgåelsesadfærd for at vige udenom situationer, som kan fremkalde social angst. Super forståeligt og menneskeligt at forsøge at undgå ubehag og angst – men problemet er, at strategien slår fejl på den lange bane.
Hver gang du undgår en social situation, opnår du en umiddelbar ro og lettelse, men du bekræfter ”truslen” og din krop styrkes i troen på, at fx fester eller middagsinvitationer (og andre menneskers vurderinger) ER farlige. Du lærer din krop og dit nervesystem, at fester er lige så farlige som en bjørn eller løve. Du står tilbage med tanker som: ”Puha….det var godt jeg blev hjemme – ellers var det fået helt galt – jeg havde sikkert gjort mig selv totalt til grin!” . Angsten styrkes.
Altså: Undgåelsesadfærd hjælper dig ikke. Det får din sociale angst til at stige i styrke!
Men hvad skal jeg så gøre? ....spørger du sikkert.
Giv dig selv en daglig social challenge
Sæt dig ned og lav en liste over sociale situationer, som du undgår. Skriv et nummer ud for hver situation, som fortæller, hvor svær/udfordrende situationen vil være for dig at skulle udføre.
10 = VILDT angstprovokerende.
0 = Piece of cake.
Ex på Albertes udfordringer, du kan lade sig inspirere af:
Købe en ”to-go” kaffe i kantinen (5)
Købe en kaffe i kantinen og sætte mig ned med de andre og drikke den (9)
Fredagsbar på studiet (med Maria som jeg er tryg ved) (7)
Fredagsbar på studiet (uden Maria) (10)
Tage høretlf. af i pause og deltage i samtale (4)
Tage høretlf. af på gangen og smile/ få øjenkontakt med én jeg går forbi (4)
Etc.
Start gerne nedefra (med det nemmeste) og arbejd dig trinvist igennem udfordringerne. Mind dig selvom, at den angst, som du oplever ”bare er angst” og gerne må komme/ være der. Det er en uvigtig fejlmelding om trussel. Jo mere angst du tør være med, jo sejere er du!!!
Tag kontrol over din opmærksomhed og zoom ud
Angsten vil gerne have, at du zoomer ind og bliver meget opmærksom på dig selv. I din træning er der meget at hente i at arbejde med at vende opmærksomheden ud ad og væk fra dig selv. At mærke efter om din stemme dirrer, eller om du bliver rød i hovedet er uvigtig information, som bare styrker angsten. Giv det lov til at være der, men lad det være!
Husk dig selv på at…
Alle unge bøvler med tanker om at falde ved siden af. Det er en helt almindelig del af det at være ung. Og forsøg at accepter at andre tænker ting om dig, som du ikke kan gennemskue (lige meget hvor meget du prøver) eller kontrollere (lige meget hvor meget du prøver). Så lad være at prøve. Det er harmløst og okay.
Hvis du skal have hjælp til at overkomme social angst, så står vi klar til at hjælpe dig. Vi ved, at det er svært, men DU skal vide, at du sagtens kan komme fri af din angst! Vi har hjulpet mange unge med social angst før sig – med rigtig god effekt!
Flere terapi tilbud
Hos Lind & Karmark tilbyder vi terapi både individuelt, i gruppe eller online. Klik på boksene til højre, hvis du vil læse mere.
Er du forældre på udkig efter kvalificeret psykologhjælp til dit barn, så klik på boksen med "Terapi til Børn".
Vi ser frem til at hjælpe!