Ung og depressiv?

Alle mennesker er nedtrykte fra tid til anden. Det gælder selvfølgelig også for unge. Unge er ofte et turbulent og svært sted i livet med meget nyt og ukendt, som skal læres.
Ung pige som er trist

Alle mennesker er nedtrykte fra tid til anden. Det gælder selvfølgelig også for unge. Unge er ofte et turbulent og svært sted i livet med meget nyt og ukendt, som skal læres. Som ung er man i livsstadiet mellem barn og voksen, hvor der sker en masse nyt. Kroppen udvikler sig, man oplever måske forelskelse, måske har du sex for første gang. Og socialt begynder venner at fylde mere - og familie måske lidt mindre. Hvem er jeg i min vennekreds, hvilke venner gør mig glad, hvad er svært henne i skolen eller til fest? Hvad er mine drømme for fremtiden? Hvad vil jeg gerne med studie og arbejdsliv - ønsker jeg karriere, og hvordan passer jeg så samtidig på mig selv? Mange spørgsmål kan melde sig som ung. 

Alle de svære udviklingstrin som ung - og de mange nye oplevelser og livserfaringer - betyder også, at du kan blive både trist, usikker, modløs eller lidt opgivende fra tid til anden. Og følelserne som ung er ofte meget intense. Fordi det hele er så nyt. Så hvis du bliver bange eller usikker, så føles det måske voldsomt. Hvis du bliver forelsket eller får knust dit hjerte, så bliver det også ofte meget intenst som ung. Og alle de nye indtryk i denne fase af livet, samtidig med det som (hormonelt og kemisk) sker i kroppen, kan også betyde mindre energi. At du simpelthen oplever at være mere træt. Unge har et større behov for søvn en voksne - det viser forskning. Samtidig er der måske en hel masse, som du gerne vil opleve, udnytte og ikke vil gå glip af. Måske det kan give dig en oplevelse af ikke at kunne følge helt med eller føle dig presset tit og ofte. 

Ung og ramt af en depression

Hvis du er ung og trist - og din nedtrykthed varer ved over længere tid - så er du måske blevet ramt af depressive symptomer. Føler du dig opgivende, modløs og håbløs på et mere konstant plan? Oplever du at gruble en masse og prøve at analysere dig frem til et bedre liv - alt imens du  bliver mere og mere trist? Og er du begyndt at trække dig socialt eller fra aktiviteter, som du plejede godt at kunne lide? Så har du måske fået en depression

Hvis du er ung og deprimeret, så kender du måske til (og endevender) tanker som...

  • "Hvis jeg tænker mig godt om og analyserer mine problemer, kan jeg få det bedre!"
  • "Mit liv er ikke, som jeg drømte om - og det bliver aldrig bedre!"
  • "Hvorfor kan jeg ikke bare tage mig sammen?!"
  • "Jeg kan ikke holde det ud!"
  • "Det er typisk mig. Jeg magter ikke lige så meget som alle andre".
  • "Hvorfor er alle andre glade - hvad er der galt med mig?"

Hvis du går med en depression ubehandlet, så kan det komme til at fylde rigtig meget og vare alt for længe. Det går ud over din livskvalitet, og det giver dig et forkert billede af din egen psyke og egne ressourcer. Du vil få et forkert selvbillede af dig selv som værende psykisk svag eller skrøbelig. Og det behøver slet ikke være tilfældet. Men det vil være godt for dig at få hjælp til at komme ud af de depressive symptomer. 

Vi har speciale i at behandle unge for depression og tristhed - og vi har mange års erfaring i vores arbejde som psykologer. Hos Lind & Karmark er vi både fagligt dygtige og eksperter på vores område, men samtidig er vi også søde og gode til at møde dig som ung. Så du føler dig tryg og mærker et rart sted at komme og få hjælp.

Flere terapi tilbud

Hos Lind & Karmark tilbyder vi terapi både individuelt, i gruppe eller online. Klik på boksene til højre, hvis du vil læse mere. 

Er du forældre på udkig efter kvalificeret psykologhjælp til dit barn, så klik på boksen med "Terapi til Børn".

Vi ser frem til at hjælpe!