Ung og ensom?

Mange unge kæmper med ensomhed. Følelsen af at stå udenfor og ikke høre til. Kender du til det? Så læs med her...
Ung mand er ensom

Du er alene hjemme og skal lige tjekke din instagram. Der dukker billeder op af alle vennerne, der hænger ud og hygger sig! Maven trækker sig sammen og halsen snører til...

Du kender til tanker som...

  • "Alle andre har altid gang i noget!"
  • "Der er aldrig nogen, der tager initiativ til at ses med mig!"
  • "Jeg finder aldrig en kæreste - jeg er slet ikke lækker nok".
  • "Selv når jeg er sammen med andre, føler jeg mig stadig alene."

Hvordan føles ensomhed?

Nogle beskriver, at ensomhed føles som en tomhedsfølelse. Andre beskriver, at ensomhed giver et fysisk udtryk såsom ondt i maven eller et stik i brystet. Der er koblet mange beskrivelser til ensomhedsoplevelsen men fælles er, at det er en meget pinsom og ubehagelig følelse.

Der findes flere forskellige former for ensomhed. De mest hyppige er følgende tre former:

1) Ensomhed når man er alene/ikke har venner

Denne form for ensomhed opstår, når man har et ønske om at være social og være sammen med andre jævnaldrende, men at man ikke har venner og derfor tilbringer meget tid alene. Denne form for ensomhed indebærer, at man ikke har nogen at skrive til, ringes med, mødes med eller lave ting med. Man mangler social kontakt og savner at være en del af et fællesskab eller at have en ven.

2) Ensomhed fordi man har ”de forkerte venner”

Ved denne ensomhed har man venner som man mødes og ses med, men man har en følelse af, at ens venner ikke rigtig passer sammen med en og ikke forstår en. Vennerne kan f.eks. have en anden humor, andre interesser, eller en anden måde at være sammen på, end man selv ønsker. Man kan herved sagtens have en følelse af, at være ensom selvom man fysisk tilbringer sin tid sammen med andre.

3) Ensomhed grundet facade

Ved denne form for ensomhed har man venner som man mødes og ses med, men man sætter en facade op, for i deres øjne at kunne fremstå som ”rigtig”, perfekt, god nok m.m. Med denne strategi, vil man hele tiden være på overarbejde, for at opretholde sin facade og blive ved med at skulle overbevise andre om, at alt i ens liv er ”perfekt”. På et tidspunkt vil man være overbevist om, at ens venner kun holder af ”den perfekte udgave” af en selv og derfor vil man ikke føle, at man kan dele hvem man virkeligt er – altså ens autentiske og sande jeg. Herunder alle de ting som kan være svære, alle de ting man kan være usikker på og alle de ting hvor man ikke føler sig god nok. Ved denne form for ensomhed vil ens venner derfor ikke kende en – de vil kun kende den perfekte facade man har sat op eller den perfekte rolle som man spiller, og derfor vil de aldrig komme helt tæt på, og man vil kunne opleve at føle sig både forkert og alene med alle de ting, som man ikke kan dele med nogen andre.

Mange tror, at de er alene om at være ensom. Men kan det nu passe? 

Vi ved, at 200.000 danskere føler sig ensomme. For nogen rammer følelsen engang imellem og for andre fylder den nærmest hele tiden. Undersøgelser viser, at unge mellem 17 og 24 år, er den mest ensomme aldersgruppe. En stor andel unge kæmper herved med ensomhed og hvis du selv er en af de mange unge der også kæmper, så skal du vide, at du langt fra er alene, og at ensomhed er et udbredt problem blandt unge i Danmark.

Ensomhed er en meget almenmenneskelig følelse og kan kobles op på det faktum, at mennesker rent evolutionært er et flokdyr, som har behov for at føle samhørighed, fordi vores overlevelse afhang af det. I det øjeblik vi blev ekskluderet eller holdt udenfor fællesskabet, var vi i overlevelsesmæssig fare. Ingen at støtte sig op af, ingen beskyttelse, ingen at dele mad med. Derfor er vi som mennesker ikke interesseret i, at gøre opmærksom på, at vi er ensomme, fordi vi frygter at andre vil tænke, at vi er mærkelige eller forkerte, siden vi ingen venner har, og hvis andre får den opfattelse af os, vil chancen for at blive inkluderet i et fællesskab være endnu mindre. Af denne grund vælger mange at holde ensomheden hemmelig og i stedet bruge en masse energi på, at lade som om, at alt er helt okay. Vi er ikke længere ur-mennesker, men ur-følelserne hænger stadig ved, og påvirker vores tanker og adfærd.

Hvem oplever ensomhed?

Ensomhed diskriminerer ikke mellem mennesker og kan ramme alle. Ung, gammel, rig og fattig. 

Unge og ensomhed

Vi hører mange unge mennesker berette om ensomhed. Sommetider er ensomhedsfølelsen tydelig og identificerbar for os, men ligeså ofte sker det, at ensomheden ligger gemt. Mange unge som kæmper med ensomhed, forsøger – som tidligere nævnt – at fremstår udadvendte, sociale og ”som en del af fællesskabet”, mens følelsen indeni er en helt anden. Indeni fylder tomhedsfølelsen og den pinagtige ensomhedsfølelse. Det leder os til at skrive lidt om de digitale fællesskaber, som særligt unge er vokset op i og blevet en del af.

Ensomhed og sociale medier

Sociale medier spiller en stor rolle for unge med ensomhed. Instagram, Snapchat og Facebook er nærmest blevet ”vinduet til andres liv” og der har man virkelig tid til i det skjulte at beskue andres ”liv”, og sammenligne det med ens eget. Måske du kan genkende følgende tanker:

·      ”Alle andre ved, hvordan man skal være social”

·      ”De lever det fede liv – går til fest, hænger ud med vennerne, har kærester etc. – jeg kan ikke finde ud af noget”

·      ”Nu hænger de ud sammen og jeg er ikke inviteret”

Mange glemmer bare, at de spejler sig i en filtreret pseudo-virkelighed. Billedet på Instagram eller Snapchat er et nu-og-her glimt af en iscenesat virkelighed. Og det er et misvisende vindue at kigge ind ad, hvis man bruger det som sammenligning til ens eget liv.

At fremstå som andet end ”den rigtige mig”

Med digitale ungdomsfællesskaber som Facebook, Instagram og Snapchat er unge vokset op med at selviscenesætte sig selv, og at skulle fremstå perfekte, glade, lykkelige, dygtige, sjove, udadvendte, engagerede og med fuld fart på. Der er altid filter på, liv og glade dage, stærke venskaber, de rigtige mærker, flot indretning, lykkelige parforholdsbilleder, stærke familiebånd, oplevelser, fester – ja, alt fremstår perfekt. Det er et problem, da intet liv kun er på den måde. Der er elementer af lykke, sjov, stærke fællesskaber, gode oplevelser osv., men et liv består også af svære dage, breakups, kedelige samtaler, intetsigende oplevelser og uvenskaber. Men den del, giver unge ikke altid hinanden lov til at se. Perfekthedskulturen som (blandt andet) er en konsekvens af de sociale medier, medfører at unge må holde hinanden på afstand, for ikke at vise alle de uperfekte ting i deres liv. Hvis man skal skjule alt det uperfekte i sit liv, fordi man ikke tror at andre oplever uperfekte ting, så vil man kunne føle sig forkert og ensom, hvilket kan vække tanker og antagelser så som:

·      ”Jeg bliver kun accepteret (får likes), når jeg fremstår som noget andet end mig”

·      ”Hvis mine venner ser hvem jeg i virkeligheden er, så vil de tage afstand til mig”

·      ”Så længe jeg holder andre på afstand, så vil de ikke opdage, at jeg ikke er perfekt” 

”Likes” er lidt som tomme kalorier. De kan føles rare i momentet, men de fylder ikke selvværdstanken op, og kan vedligeholde eller forstærke ensomhed.

Ensomhedens følgesvende: skam, lavt selvværd, depression og social angst

Vi har allerede nævnt, at ensomhed ofte er forbundet med en skamfølelse. Ensomheden kan indebære en antagelse om, at man er ensom fordi man er forkert, eller fordi man ikke er god eller værdifuld nok. Dette er nogen af de mest skamfulde følelser, et menneske kan have, og det vil man under ingen omstændigheder have, at andre finder ud af. Dette gør, at mange skjuler ensomheden for andre – måske endda også for sig selv – og derfor ikke får arbejdet sig ud af den.

Ensomhed og lavt selvværd er ligeledes to følelser, der er tæt koblet til hinanden. Hvis man har antagelsen om, at man ikke passer ind, kan man hurtigt lave en slutning der hedder ”det er fordi jeg ikke er god nok” eller ”jeg er forkert”. På denne måde, vil ensomheden kunne gå ind op påvirke ens selvværd.

Herudover ser vi, at ensomhed kan hænge sammen med depressive symptomer såsom tristhedsfølelse, håbløshed, grublerier, tilbagetrækning og inaktivitet. Ofte ser vi også, at der kan være et element af social angst inde over ensomhedsproblematikken. Man kan f.eks. være bange for at falde igennem socialt eller at blive negativt vurderet af andre, og af den grund holde sig tilbage og isolere sig, med det resultat, at man bliver ensom.

Som du kan læse, er ensomhed en grund-ingrediens i flere forskellige psykiske udfordringer. Skjult og uløst har ensomheden tendens til at slå rødder og udvikle sig. Derfor er det vigtigt, at du handler, hvis du kan genkende dig selv i ensomhedsproblematikken.

 

Flere terapi tilbud

Hos Lind & Karmark tilbyder vi terapi både individuelt, i gruppe eller online. Klik på boksene til højre, hvis du vil læse mere. 

Er du forældre på udkig efter kvalificeret psykologhjælp til dit barn, så klik på boksen med "Terapi til Børn".

Vi ser frem til at hjælpe!